Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5
Foto: Sajema
PRIPREME ZA SEZONU

Kako pravilno očistiti bazen? 5 najčešćih pogrešaka

Ako ovog ljeta namjeravate uživati u pogledu na dječicu koja se brčkaju u bazenu ispred kuće, organizirati nezaboravne pjena partyje ili se izležavati na flamingu, prije no što donesete konačnu odluku o kupnji bazena, razmislite o sljedećem

Sadržaj donosi: Shopaj24

Posjedovanje bazena dolazi s cijelim popisom obaveza koje treba obaviti svaki dan, tjedan, mjesec i godinu. Neovisno o tome je li riječ o otvorenom ili zatvorenom, fiksnom ili demontažnom bazenu, prije prvog punjenja treba ga temeljito provjeriti i očistiti, ali ga znati i pravilno održavati.

U protivnom, sve nečistoće, poput prašine, masnoće, ostataka lišća, mušica, vodenoga kamenca, pijeska u filtru i sl., mogle bi naštetiti zdravlju kupača i uzrokovati razne kvarove. Da bi vaš bazen bio siguran i dugovječan, obratite pozornost na sljedećih pet stvari.

1. Pazite kad šokirate vodu

Postoji dobro i loše vrijeme za šokiranje bazenske vode. Ako je voda izrazito topla i pod izravnim utjecajem UV zraka, velik dio klora i ostalih supstancija će ispariti i prouzročiti novi disbalans u sastavu. Zato se šokiranje provodi u večernjim satima ili noću.

Hiperkloriranje je postupak kojim dezinficirate vodu. Za razliku od kloriranja, količina dezinfekcijskog sredstva je i do 10 puta veća. Vodu izloženu hiperkloriranju moguće je koristiti tek nakon 24 sata, i to samo u slučaju kad je uklonjen sav višak klora. 

Sredstvo za šokiranje nikad nemojte dodavati izravno u bazen jer ga možete oštetiti. Napunite kantu toplom vodom, a onda postupno dodajte kemikaliju kako biste izbjegli opasnost od prskanja. Koristite zaštitne naočale, kemijsku masku i rukavice tijekom pripreme otopine.

Man,Checked,The,Ph,Of,The,Pool,Water,Using,Electronic

2. Testirajte vodu svaki tjedan

Vodu biste trebali testirati jedanput na tjedan, a ako volite partijati u bazenu i/ili dopuštate ljubimcima da se osvježe, morate znati da masnoća i krzno mogu začepiti odvode i smanjuju pH vode, pa se testiranje preporučuje i češće.

Tjedno testiranje vode, bilo test-trakama ili tekućim priborom za testiranje, važno je jer vas može upozoriti na male probleme prije nego što oni prerastu u velike katastrofe. Osim toga, bez ove provjere nećete znati koliko često i koje kemikalije trebate dodavati, čime riskirate "zdravlje" svojeg bazena.

3. Pumpa za bazen nema svrhu ako ne radi

Cirkulacija vode važna je za održavanje čistoće bazena. Ovisno o veličini bazena, pumpa bi trebala raditi najmanje 12 sati na dan da bi voda bila zadovoljavajuće bistrine i čistoće.

Ako vas brinu velika potrošnja električne energije i visoki računi za struju, dobro je znati da se uvođenjem modernih tehnologija i sustava automatizacije može osigurati učinkovit i energetski štedljiv rad pumpe.

Više o ponudi Damor d.o.o. provjerite na Shopaj24.

4. Zanemarivanje razine pH i lužnatosti

U osnovnoj školi učili smo o važnosti uravnoteženog pH za zdravlje ekosustava. Nizak pH označava kiselost, a visok upućuje na lužnatost. Previše i jednog i drugog nije dobro. Ako voda u vašem bazenu ima vrlo nizak pH, vrlo je kisela. Ovakvo stanje moglo bi vam se činiti kao dobra stvar jer je algama i drugim mikroorganizmima vrlo teško bujati u kiseloj vodi, ali nizak pH zapravo može oštetiti bazen.

Balansiranje kiselosti i lužnatosti održava pH stabilnim. Bez obzira na to koliko se smatrali iskusnim, nikad nemojte "odokativno" dozirati sredstva za održavanje i kloriranje bazena.

5. Neredovito i prečesto ispiranje filtra

Redovito čišćenje filtra igra važnu ulogu u održavanju čistoće bazena, ne samo zbog pojave zelenih algi, bakterija i drugih zagađivača nego i zbog efektivnog rada pumpe.

Nakon što filtar temeljito isperete, bilo bi dobro da kazaljka na manometru bude između 10 i 15 psi jer se tad jamči optimalna učinkovitost. Međutim, s ispiranjem filtra ne treba pretjerivati, u protivnom pumpa neće moći postići svoj maksimalni potencijal. Vjerojatno će vam zazvučati čudno, ali što više otpada uhvati vaš filtar, bolje će funkcionirati - do određene točke. 

I savjet za kraj: Jedanput na tjedan problematična mjesta - stepenice, prostor ispod skimmera, vodene linije i hrapave stijenke bazena - očistite od algi i kamenca koji nastaju zbog tvrdoće vode ili prevelike pH vrijednosti. Prema želji, možete koristiti automatski čistač bazena, ali imajte na umu da većina automatskih čistača ne može uhvatiti alge, pa vam preporučujemo da se uzdate u zakrivljenu četku za bazen i dobro poznatu manualnu metodu čišćenja.

Više o ponudi Ivero d.o.o. provjerite na Shopaj24.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 5
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode