Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 60

Evo što su proživljavali učenici i njihovi roditelji tijekom online nastave

Powered by Hrvatski Telekom

Evo što su proživljavali učenici i njihovi roditelji tijekom online nastave

Online život, rad od kuće, nastava na daljinu - sve to iziskuje vrlo mnogo truda, dobre organizacije i živaca. Ali kako bi sve savršeno funkcioniralo potrebna je dobra logistika, slažu se Branka, Mislav, Sanja i mali Jakov

Pandemija koronavirusa iz temelja je promijenila svijet u kojem živimo. Neizvjesnost, nesigurnost i improvizacije zamijenili su sigurnost, planiranje i strukturiranu organiziranost. Vremena za ozbiljnu prilagodbu na novu situaciju zapravo i nije bilo i sve smo te promjene savladavali u hodu. U jednom trenutku kao da je cijeli život prešao online. Jer svaki odlazak u dućan, ljekarnu, školu ili ured predstavljao je potencijalnu opasnost.

Online nastava uvedena je vrlo brzo, a pošteđeni nisu ostali ni najmlađi školarci, koji su je, ovisno o epidemiološkoj situaciji, ipak povremeno mijenjali za "pravu" nastavu u školskim klupama. Uredi su gotovo preko noći ostali prazni i napušteni, a u domovima su se brzinski organizirale razne varijante home officea. Još ako je bila riječ o obitelji s više školske djece, broj izazova eksponencijalno se povećavao. 

Jer, osim fizičkog prostora, broja radnih stolova te nužnog mira i tišine, pojavio se i problem povezanosti. A ona je, znamo, osobito važna u poslovanju i održavanju poslovnoga kontinuiteta. Posebno dolazi do izražaja kad, primjerice, istodobno treba poslati prezentaciju "tešku" i nekoliko desetaka megabajta, sudjelovati u videokonferenciji putem Zooma, pratiti sat povijesti preko Teamsa i aktivno pratiti online sat baleta! A da ne spominjemo i tinejdžera gejmera koji zbog tatina videopoziva upravo propušta rundu Fortnitea!

Kako su uspješno 'preživjeli' mjesece lockdowna, organizirali svoje poslovne i obiteljske obveze da besprijekorno funkcioniraju i s odličnim uspjehom okončali školsku godinu ispričali su nam Branka, Mislav, Sanja i Jakov.

Izazovi online života i nastave

Branka O. Š. iz Zagreba, poduzetnica je i majka dvije djevojčice koje upravo završavaju 1. i 5. razred osnovne škole. Tijekom protekle godine njihova se obitelj na dnevnoj bazi suočavala s različitim organizacijskim i logističkim izazovima. 

- Iako su djevojčice nastavu ponekad pratile istodobno, a ja sam paralelno radila, uspjele smo sve uspješno preživjeti. Dok je starija kći Emma u nastavi sudjelovala putem školskog tableta, udobno zavaljena u svoj Fat Boy naslonjač i sa slušalicama na ušima, mlađa Tara je na početku trebala moju pomoć s aplikacijom Microsoft Teams, kao i sa izradom prezentacija u PowerPointu - kaže mama Branka i nastavlja - ako nam je ova online škola išta dobro donijela to je elektroničko opismenjavanje djece na način da danas svi znaju što je Gmail, koriste se njime, prebacuju fotografije i dokumente s aplikacije na aplikaciju i doslovno oni nama govore koje su nove značajke dodane. -

Budući da je Brankina obitelj puno boravila kod kuće, međusobno su podijelili i kućanske poslove, a kuhanje je na sebe preuzela baka. - Rad od kuće ima svojih prednosti, ali i mana - kaže Branka te dodaje kako ujutro nije morala ustajati rano kao prije jer je svakoga dana nije čekala gužva na cesti. 

- Nakon prve kave i pripreme doručka za cure, mogla sam odmah početi raditi, često i u pidžami. U pauzi za ručak, umjesto odlaska u obližnji restoran, ručak bi me čekao za kuhinjskim stolom pa sam i tu uštedjela dragocjeno vrijeme i zapravo produljila svoj radni dan, ali na dobar način. Nedostajala mi je ipak živa razmjena ideja s kolegama iz ureda jer nažalost, video poziv ne može nadoknaditi protok energije među ljudima. Ali, i to smo preživjeli - s olakšanjem nam kaže Branka.

I mnoge druge hrvatske obitelji proživljavale su sličan scenarij, a od ozbiljne kućne krize sačuvala ih je kvalitetna i pouzdana infrastruktura koja im je omogućila istodobno kvalitetno i brzo obavljanje svih obaveznih, ali i onih omiljenih aktivnosti i radnji. Kad govorimo o takvoj infrastrukturi, govorimo o optičkoj mreži, koja omogućava znatno veće brzine (u downloadu i uploadu) od standardnih. Tako je, primjerice, uz brzinu od 500 Mbit/s, koju omogućava optika, datoteku od 1 GB moguće preuzeti za otprilike 15 sekundi.

Online škola

I poduzetnici na kušnji

To je posebno važno i korisno bilo Mislavu i Sanji T., koji su gotovo odmah nakon proglašenja pandemije svoje urede u poslovnom središtu grada otkazali i zamijenili kućnim uredom. Ovaj mladi par godinama se bavi arhitekturom, a unazad četiri godine vodi i vlastiti studio. 

- Budući da ured dijelimo s još 12 kolega, svima nam je bilo bitno sačuvati zdravlje. Zato nismo ni trenutka razmišljali o radu od kuće, to nam je došlo posve prirodno, od prvoga dana. Srećom, bavimo se takvim poslom da smo si to mogli priuštiti, ali za nesmetani rad od kuće bila nam je bitna postojana i brza internetska veza jer klijentima šaljemo velike datoteke - fotografije, nacrte, 3D rendere koji su sastavni dio svakog radnog dan u našem bioru - rekao je Mislav.

Upravo im je optika omogućila prijenos podataka na mnogo veće udaljenosti, i to gotovo bez slabljenja signala. Neovisno o lokaciji stana ili poslovnog prostora, optička infrastruktura, sa znatno manjom potrebnom energijom, osigurava velike brzine prijenosa, a uz to je gotovo neosjetljiva na elektromagnetske smetnje, što u konačnici osigurava bolju kvalitetu i stabilnost.

Gejmeri usavršili vještine

Mnogim klincima duži boravak kod kuće nije teško pao, štoviše pružio im je mogućnost da usavrše svoje gejmerske vještine. Jedan od njih je i 11-godišnji Jakov Š. koji je, nakon što bi obavio sve školske obveze, duge dane u lockdownu kratio svojom omiljenom zanimacijom – igranjem Fortnitea.

- Super mi je što sam se i u koroni mogao družiti s frendovima iz razreda. Spojili bi se i zajedno igrali igrice, najvažnije je da smo svi zajedno u realnom vremenu i, da nema glitchanja - otkriva nam Jakov - a za to ti treba brzi internet.

S popuštanjem mjera Jakov je u pogon stavio oba svoja controlera jer mu u goste sad i fizički mogu doći prijatelji s kojima rado odmjeri snage, uz pravo igračko uzbuđenje uživo. - Volim igrati igrice online, ali draže mi je kad mi prijatelji dođu u posjet pa igramo igice zajedno, pričamo i smijemo se - zaključuje Jakov.

I na kraju, ali ne i manje važno ako se roditelje pita, prosječna potrošnja struje kod korisnika spojenih na optiku 70 posto manja nego kod onih spojenih na bakar, što rezultira i značajnim uštedama za korisnike.

Hrvatski Telekom već godinama kontinuiranim ulaganjima podupire hrvatsku digitalnu transformaciju. U 2020. godini ta je kompanija investirala više od 1,7 milijardi kuna, a to je rezultiralo, između ostalog, rekordnom pokrivenosti optikom. Slikovito rečeno, ukupna dužina optičke infrastrukture koju je implementirao Hrvatski Telekom dovoljna je kako bi se pokrila udaljenost od Zemlje do Mjeseca. Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, Hrvatski Telekom ostaje predan ulaganjima u širenje dostupnosti optičke mreže, koja predstavlja ključnu polugu za jačanje i razvoj konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

Powered by Hrvatski Telekom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 60
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno