Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6
Foto: PR
5 PAMETNIH RJEŠENJA

Kako stati na kraj visokim cijenama energenata i nestašicama tople vode?

Živimo u nepredvidivim vremenima i svjedočimo stalnom rastu cijena energenata, djelomično i zbog nestanka prirodnih resursa, što je samo razlog više da uzmemo stvar u svoje ruke te uvedemo neke ekološki i ekonomski korisne promjene

Sadržaj donosi: Ariston

Svi su barem jedanput u životu osjetili potrebu za promjenom. Bilo da ste željeli smršavjeti, prestati pušiti, manje gledati televiziju ili početi razdvajati otpad, čini se da motivacije za pozitivnim promjenama imamo na pretek, ali kada dođe vrijeme da realiziramo te promjene, volja kao da netragom nestane. Glavni uzrok toga je što ljudi često pokušavaju promijeniti previše toga odjednom pa ih vrlo brzo obuzmu osjećaji preplavljenosti i u konačnici odustanu od svega.

Kako biste izbjegli tu zamku, savjetujemo vam da, ako želite, primjerice, uštedjeti energiju u kućanstvu, promjene počnete uvoditi postupno i u skladu s mogućnostima. Kako bismo vam barem malo olakšali taj proces, izdvojili smo pet rješenja s kojima možete polako i sigurno početi ovu transformaciju. I upamtite, kad ostvarite jedno rješenje, tek onda prijeđite na drugo, pa treće...

1. Planirana rasvjeta

Rasvjeta u prosječnom kućanstvu troši između 10 i 15% električne energije i, da biste smanjili tu potrošnju, moguće je isplanirati nekoliko stvari. Prvo trebate žarulje sa žarnim nitima zamijeniti štednim, LED žaruljama, koje troše od 60 do 80% manje električne energije u usporedbi sa starima. Savjet je i redovito čistiti žarulje, lustere i lampe jer onečišćenost smanjuje njihov učinak - prašina i nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti. 

Young,Worker,Woman,Cleaning,Chandelier

Čistima treba održavati i prozore jer u suprotnome razina svjetlosti može pasti do 30% u otprilike tri godine. A kako biste tijekom dana dobili što više prirodnog svjetla, izbjegavajte tamne zavjese i postavljanje previše biljaka ispred prozora. Također bi bilo pametno uložiti u solarne svjetiljkesenzore pokreta u prostorijama u kojima svjetlo često ostane uključeno čak i kad u njima više ne boravite, poput kupaonice, hodnika, garaže ili skladišta.

2. Solarni paneli

Vjerojatno ste čuli da je sunčeva energija najobilniji izvor energije na zemlji i da više sunčeve energije udari Zemlju u jednom satu nego što je cijelom čovječanstvu potrebno za cijelu godinu. Solarna je energija zapravo jedno od najčišćih i najodrživijih rješenja za pokretanje gotovo svih sustava u jednom kućanstvu, a to uključuje rasvjetu, klima-uređaje, grijače tople vode, toplinsko grijanje, ventilaciju i električne uređaje. A koliko je samo ovaj način napajanja kućanstva energijom postao pristupačan, potvrđuje to što je u posljednjih deset godina cijena solara pala više od 70%.

Installing,New,Black,Solar,Panels,On,The,Metal,Roof,Of

Osim što pomažu smanjiti račune za struju - čak do 90% prema nekim proračunima - solarni paneli mogu povećati vrijednost nekretnine jer je čine energetski učinkovitijom. Velika je prednost i što solarni paneli zahtijevaju minimalno ili nimalo održavanja te traju desetljećima. 

3. Dizalice topline

Riječ je o ekološki prihvatljivim sustavima za grijanje, hlađenje te pripremu tople vode, koji za rad koriste besplatnu i obnovljivu toplinu iz zraka, tla ili vode. Uz to što su ekološki prihvatljive, dizalice topline financijski su dugoročno isplative. Primjerice, troškove grijanja mogu smanjiti do 75%. A želite li sebi osigurati minimalnu potrošnju energije, razmislite o Aristonovu asortimanu proizvoda Nimbus NET R32, koji jamči manje emisije CO2 i visoku učinkovitost te je među najtišima u kategoriji. Ove dizalice topline imaju i ugrađenu povezivost, koja omogućuje provjeravanje i brigu o instaliranim sustavima s bilo kojeg mjesta putem aplikacije za daljinsku dijagnozu - Ariston NET Pro.

6
| Foto: Ariston

Ariston u ponudi ima i asortiman dizalica topline za pripremu potrošne tople vode Nuos, energetskog razreda A+, koji, osim velikih ušteda, omogućava izvrsnu opskrbu toplom vodom u najkraćem vremenu rada grijanja na tržištu. A Lydos Hybrid Wi-Fi prvi je električni bojler srednjega kapaciteta energetskog razreda A na svijetu, koji, u usporedbi s bojlerom iz energetskog razreda B, omogućava uštede do 50%. Uz inovativni softver I-Memory, sustav pamti navike te učinkovito upravlja hibridnom tehnologijom, odabirući praktičniji izvor energije, ovisno o trenutnim potrebama korisnika.

4. Pametni termostat

Pametni termostat je uređaj pomoću kojeg možete jednostavno kontrolirati sustav grijanja i hlađenja te učinkovitije regulirati temperature u kućanstvu. I pritom to ne morate raditi ručno jer se ovi termostati mogu vrlo lako programirati za automatsko podešavanje temperature u skladu s osobnim potrebama i energetskim ciljevima.

Aristonov pametni termostat Sensys HD pruža izvješća o tome koliko energije trošite, kako se vaša potrošnja energije mijenjala tijekom vremena i koliko će vas to vjerojatno koštati. Ova su izvješća vrlo korisna jer dolaze sa savjetima o tome kako najbolje prilagoditi temperature u domu da biste maksimalno uštedjeli. Iako različiti proizvođači navode različite razine uštede, neka izvješća tvrde da se s pametnim termostatom u prosjeku može uštedjeti 15% na troškovima hlađenja te od 10 do 12% na troškovima grijanja.

5. Energetski pregled

Kad ispunite sve ove stavke, bilo bi pametno dogovoriti energetski pregled doma, u okviru kojeg će stručnjaci analizirati postojeću potrošnju i energetska svojstva vaše nekretnine te odrediti isplativost mogućnosti za uštede energije. Uz ovaj postupak dobivate energetski certifikat koji prikazuje energetska svojstva nekretnine, odnosno količinu energije koju ona troši. Ovaj je certifikat vrlo koristan ako namjeravate prodavati ili iznajmljivati nekretninu ili ako se želite u okviru EU projekta prijaviti za energetsku obnovu doma.

passica_ndt
Više ovakvog sadržaja pronađite u specijalu "Na dobrim temeljima" - Vodič za niskoenergetsku gradnju doma.

Sadržaj donosi: Ariston

Komentari 6
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...