Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 24

Više od 60 posto gostiju piće plaća beskontaktno karticom

Powered by Franck

Više od 60 posto gostiju piće plaća beskontaktno karticom

Postupno popuštanje zaštitnih mjera oko korone s jedne strane znači da se ne smijemo opustiti i dopustiti da se dogode nova žarišta, ali s druge strane, napokon smo izašli na ulice i popili prvu kavu nakon dva mjeseca izolacije

Prvi val pandemije ostavili smo iza sebe te se polako vraćamo u život. Novo doba svakako će biti izazovno, ali ono što je sigurno, kao što sigurno ostaje da moramo držati socijalnu distancu, jest da se ekonomija morala postupno pokrenuti.

Povratak svojim ritualima

Napokon, reći će većina, i zaista - Hrvatska je bila uspješna u obuzdavanju epidemije, a nadamo se da će tako biti i dalje, što umnogome ovisi o ponašanju svih nas. Naravno, Stožer je propisao čitav niz mjera kojih se moraju držati i vlasnici kafića, restorana, poduzetnici i uopće svi oni čiji je rad pokretačka snaga ekonomije. No činjenica je da su mnogi venuli za svojim ustaljenim navikama koje život znače, a među njima svakako se nalazi uobičajen posjet omiljenim ugostiteljskim objektima.

„Pala“ je prva postkarantenska kava

Zagreb je ujedno imao specifičnu situaciju, pa se naoko činilo kako su ga u jednom trenutku snašla sva zla svijeta jer, osim virusa, dogodio se jedan od najjačih potresa u posljednjih 120 godina. Uvelike se to odrazilo na život u centru, ali 11. svibnja ove znakovite 2020. godine napokon smo popili i prvu postpandemijsku kavu. A kako je to izgledalo, i kako su se propisane mjere odrazile na funkcioniranje kafića, restorana i njihovih gostiju, doznali smo od njih samih.

O prvom postkarantenskom radnom danu porazgovarali smo s vlasnikom danas kultnog Cheese bara, smještenog u samom centru Zagreba. Mjesto poznato po sjajnoj hrani, vrhunskim vinima i nezaobilaznoj kavi ima svoju stalnu klijentelu, koja se revno sjatila u svoj omiljeni cheese & wine restoran kako bi provjerili je li sve na mjestu, nedostaje li išta i, naravno, kako bi se napokon malo opustili.

Damir Tašner opisao nam je što ta ''nova stvarnost'' koju živimo znači za njegove goste te kako su se prilagodili zaposlenici i što je s prilagodbom mnogim propisanim pravilima.

- Naša terasa dizajnirana je na način da već imamo postavljen pleksiglas, a u interijeru razmak između stolova iznosi 1,70 metara, što je više od propisanog jednog i pol metra. Nama je to estetski više odgovaralo. Naravno, osoblje nosi maske i rukavice te vrlo kratko komunicira s gostima, onoliko koliko je potrebno za zaprimanje narudžbe.

Uživa se na terasi i plaća karticom

Iako su otvorene terase, ali i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Damir je naglasio kako ipak nitko nije sjedio unutra nego su svi uživali na terasi. Pad prometa prva dva dana se osjeća, no vlasnik popularnog zagrebačkog okupljališta donekle za to ''krivi'' i potres, koji je znatno oštetio centar grada, iz kojeg se iselilo 20.000 ljudi. Nije tu riječ samo o stanovnicima nego su se i mnoge tvrtke s više od stotinu zaposlenih morale iseliti iz svojih poslovnih objekata.

Cheese bar je mjesto na kojem su gosti naučeni i na beskontaktni način plaćanja, koji koristi čak 60 posto gostiju, a prvog dana broj je bio i veći. - Prvog dana otvaranja promet nam je po beskontaktnom plaćanju porastao na više od 70 posto. Dakle, više od 70 posto gostiju naše usluge platilo je karticom.

Na higijenu oduvijek posebice paze. Kompletnu dezinfekciju i deratizaciju prostora do sada su provodili poštujući sanitarne propise. Sad će to raditi svake nedjelje, što će ujedno značiti da nedjeljom vjerojatno neće biti otvoreni.

- Važno je držati se svih propisanih zaštitnih mjera kako nam se ne bi dogodilo novo žarište. I prije pandemije kod nas je bio običaj na stolu imati vlažne maramice, koje su danas zapakirane u najlonske vrećice. Svaka vilica se dezinficira i pribor za jelo zapakiran je, a sve te mjere, osim da zadovolje zakonske propise, tu su kako bi našim gostima pružile maksimalnu zaštitu i sigurnost.

Iz perspektive posjetitelja

Iako se većina ljubitelja kave još uvijek zbog opreza drži svog doma nekolicinu onih koje smo zatekli na terasi priupitali smo kakav je osjećaj nakon dva mjeseca uživati u kavi u omiljenom kafiću. Odgovori su bili pozitivni i optimistični - Ne osjeti se prevelika razlika u odnosu na prije, osim što su stolovi razdvojeni i konobari nose maske - uz osmjeh nam je rekla Nina (25). Njezina prijateljica Alma (33) složila se s tim te prokomentirala kako su jedva dočekale popuštanje mjera jer da moraju puno toga nadoknaditi i prepričati.

Bilo kako bilo, sve nas veseli kako se polako ali sigurno život vraća na ulice glavnoga grada i bit će još bolje ako se i nadalje budemo pridržavali svih mjera koje nam komuniciraju epidemiolozi - smatraju i ugostitelji i posjetitelji.

Otvaranje gospodarstva ne može proći bez solidarnosti, koje, nasreću, ne nedostaje u našem društvu. Franck, jedna od naših najdugovječnijih tvrtki, aktivno pruža podršku ugostiteljima. HoReCa partneri i nadalje mogu računati na punu potporu u vidu edukacije na terenu, servisiranja opreme, dostava i ostalih usluga. #ostanimoodgovorni

Powered by Franck

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 24
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...