Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Kamo s djecom za vikend? U prirodu! Evo idealne destinacije

Kamo s djecom za vikend? U prirodu! Evo idealne destinacije

Iako je ljeto na odlasku, to ne znači da više ne možete uživati u aktivnostima na otvorenom. Iskoristite nadolazeće dane za boravak u prirodi s cijelom obitelji i napunite baterije za hladnu jesen

Dolaskom rujna dani su postali kraći, noći hladnije, a temperature prilično promjenjive. Gradske ulice ponovno oživljavaju i poprimaju svoj stari ritam. Djeca se vraćaju u vrtiće i škole, studenti u studentske domove, zaposleni u urede... I sve to znači samo jedno - ljeto je gotovo! Iako kalendarski traje do 23. rujna, teška srca moramo priznati da ljetna sezona završava već u kolovozu.

U praksi se pokazalo da na našim prostorima rujan nikako nije ljetni mjesec, ali je posljednji (donekle) sunčan i topao, pa ga zbog toga posebno volimo i cijenimo. Možda se za ovu godinu trebate oprostiti od kupanja i sunčanja, ali dani pred vama donose mnogo toga lijepoga u čemu možete uživati sa svojom djecom. 

Aktivnosti na otvorenom

Nakon dugog i toplog ljeta sigurno ste se već pomalo zaželjeli svježeg zraka. Više se ne morate zatvarati u klimatizirane prostore da biste izbjegli nepodnošljivu vrućinu i napokon možete uživati u aktivnostima na otvorenom. No prilično je teško uskladiti mnoge obaveze s guštanjem na zraku. I vi i vaši klinci zasigurno se polako počinjete vraćati u rutinu. Vrtić, škola, različite izvannastavne aktivnosti i posao mogu vam ostaviti vrlo malo vremena za obiteljsko druženje. Upravo je zbog toga vikend u prirodi idealan za cijelu obitelj. 

Family,With,Two,Children,Walking,Down,The,Road,In,Autumn

Kažu da djeca ne pamte materijalne stvari koje su imali u djetinjstvu nego mjesta na kojima su bili, aktivnosti kojima su se bavili te osjećaje koje su doživjeli. Zato je odlazak u prirodu uvijek dobar izbor. Ne samo da ćete tako utjecati na kvalitetu života svoje djece nego ćete im od najranijih dana usaditi zdrave i poželjne navike. Ako djeca u ranoj dobi usvoje naviku odlaska u prirodu, velika je vjerojatnost da će je zadržati tijekom cijelog života. 

Dobrobiti boravka u prirodi

Boravak na svježem zraku većini djece, ali i odraslih, automatski poboljšava raspoloženje, utječe na osjećaj sreće i smanjuje stres. Drugim riječima, boravak u prirodi poboljšava mentalno zdravlje. Prema istraživanjima iz različitih krajeva svijeta, neometano i spontano igranje u prirodi može značajno poboljšati učenje, pamćenje, kreativnost i duševni mir kod djece. To znači da je velika vjerojatnost kako će djeca koja provode mnogo vremena na otvorenom imati bolje ocjene u školi, a bit će manje depresivna i anksiozna. Igranje u prirodi djeci daje slobodu te poboljšava međuljudske odnose, suradnju i toleranciju. 

Ako sa svojom djecom često idete na izlete, u duge šetnje, trčite ili vozite bicikl, na dobrom ste putu. Nemojte se ustručavati nastaviti to raditi zbog hladnijih dana koji su pred nama. Manja je vjerojatnost da će se djeca razboljeti i pokupiti virus vani nego u zatvorenom prostoru, u kojem udišemo isti reciklirani zrak kao i svi drugi. Upravo su gužve u zatvorenim prostorima glavni razlog zbog kojeg prehlada i gripa haraju baš zimi. 

Father,Looking,How,Son,Planting,Tree,At,Park

Djeca koja provode mnogo vremena vani imaju bolji san i lakše se uspavljuju, a kvalitetan san preduvjet je za dobro zdravlje – pomaže tijelu da raste i da se obnavlja te odmara djetetov um. Gotovo nijedno dijete ne može ostati mirno tijekom boravka na otvorenom, što je također vrlo dobro za zdravlje. Kroz igru i različite aktivnosti na otvorenom djeca vježbaju mišiće, koordinaciju i motoriku, čvrstoću i izdržljivost, a sve to pridonosi prevenciji viška kilograma, boljoj kondiciji i koordinaciji te boljoj formi.

Ovog vikenda dovedite djecu na Ekotlon

Osim što priroda blagotvorno utječe na zdravlje djece, izravan kontakt s njom može utjecati i na dječju brigu za očuvanje okoliša. Još nije poznato kako priroda utječe na djecu da postanu ekološki obzirna, ali vjeruje se da je izrazito važna emocionalna veza koju uspostavljaju sa životinjskim i biljnim svijetom tijekom boravka na otvorenom. Roditelji također mogu utjecati na ekološku osjetljivost u djece podižući im svijest o "zelenom" ponašanju tijekom boravka u prirodi tako što će ih svojim primjerom pokazati kako se treba brinuti za okoliš i poštovati ga. 

Nadolazeći vikend idealna je prilika da spojite ugodno s korisnim i provedete vrijeme sa svojom djecom na otvorenom i istodobno ih educirate o važnosti brige za okoliš. Okupite obitelj i prijavite se na Ekotlon. Osnovna ideja ove aktivnosti je da džogirate i usput sakupljate smeće na koje nailazite te tako brinete za svoje zdravlje, ali i za okoliš. Možete izabrati jednu od tri staze, koje se razlikuju po dužini i zahtjevnosti, a upravo je ona najmanja (od 1000 metara) namijenjena obiteljima s djecom. Na toj stazi bit će postavljeni edukativni panoi kako bi tijekom plogginga djeca mogla ponešto naučiti te saznati zanimljivosti o ekologiji i recikliranju.

Usto, djeca će moći sudjelovati u raznim edukativnim i zabavnim radionicama te osvojiti mnoštvo nagrada, poput popularnih Morsovaca i dječje igre "Nisam za bacit". Nastupit će i dječji zbor Zagrepčanke i dečki, uz koji će klinci moći zapjevati, a kako bi roditelji mogli "predahnuti" i pratiti program za odrasle, svoju djecu moći će povjeriti na čuvanje stručnoj suradnici Branki Vobner i njezinu timu iz poznate dječje igraonice Šareni balon

Osim što ćete sudjelovati u očuvanju okoliša, pomoći ćete Dječjem vrtiću Petrinjčica iz Petrinje jer će iznos prikupljen prodajom kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koja će se donirati vrtiću. Prijave traju danas do ponoći, a detaljan program pročitajte ovdje. Vidimo se na Bundeku u 10 sati!

Children,Having,Fun,And,Balancing,On,Tree,In,Fall,Woodland

Dođite 11. rujna na Bundek na najveću plogging utrku u Hrvatskoj! 

Prijavite se OVDJE jer će ukupan iznos od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo stradalom Dječjem vrtiću Petrinjčica, a pratiti nas možete i na društvenim mrežama.

Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt podržavaju Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES i Jana.

Pokretanje videa...

Ekotlon VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode