Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: PR
STANAR 'BOLESNE ZGRADE'

Kišete, kašljete i imate suhu kožu? Možda je problem u prostoru u kojem boravite

Osobe koje su 'zaražene' sindromom bolesne zgrade mogu patiti od zdravstvenih problema kao što su kronični kašalj i iritacija kože. Provjerite imate li i vi simptome ovog neugodnog stanja i što možete poduzeti da ga se oslobodite

Sadržaj donosi: ROCKWOOL

U današnjem svijetu sve veću važnost pridajemo zdravlju. Obično smo usredotočeni na svoje fizičko i mentalno zdravlje, ali u obzir bismo trebali uzeti i "zdravlje" prostorija u kojima provodimo velik dio života jer se one, baš kao i ljudi, mogu razboljeti.

Sindrom bolesne zgrade pojam je koji podrazumijeva situaciju u kojoj zgrada negativno utječe na zdravlje ljudi koji borave u njoj, a zgrade su se počele “razbolijevati” 70-ih godina prošlog stoljeća, kad su arapske države prestale izvoziti naftu na Zapad, što je dovelo do porasta cijena energenata. A zbog nastojanja da se što više energije uštedi, nove su građevine postajale jače izolirane, a obavezni sustavi ventilacije smanjeni su za 65%.

Tko je glavni krivac?

Uz neispravnu ventilaciju, plijesan je jedan od glavnih uzroka "razbolijevanja" zgrada i prostorija budući da s drugim mikroorganizmima zagađuje zrak unutar doma. Vjerovali ili ne, ali i dizajn unutarnjeg prostora povezuje se s dobrim, odnosno lošim utjecajem na zdravlje. Neplanski osmišljen raspored prostorija kojima nedostaje prirodnog svjetla može uzrokovati razne zdravstvene, ali i mentalne probleme.

Na sindrom bolesnih zgrada utječu i kemijska onečišćenja iz unutarnjih i vanjskih izvora, kao što su ugljični monoksid, isparavanja sredstava za čišćenje, dim cigarete i ispušni plinovi automobila. Mnogi materijali koji se koriste u građevinskoj industriji, kao što su boje, ljepila, tepisi, namještaj, mogu također emitirati opasne kemijske tvari poznate kao hlapivi organski spojevi. 

Focus,On,Glass.,Cleaning,With,Viruses,And,Bacteria,At,Home.

Osobe koje borave u nezdravom prostoru često se suočavaju s respiratornim simptomima, poput kašljanja i kihanja. Zbog toga je više nego ikad važno osvijestiti važnost korištenja prirodnih materijala u graditeljstvu, koji nisu štetni za zdravlje.

Gradnja odnosno kupnja stana ili kuće jedno je od najvažnijih ulaganja u našem životu i zato je dobra informiranost izuzetno važna jer, složit ćete se s tim, lakše je zamijeniti odjeću ili auto nego kuću ili stan.

Sick,Woman,In,Face,Protection,Mask,Sitting,On,Couch,With

Kako 'izliječiti' zgradu, kuću i zidove?

Nasreću, postoji materijal koji može "izliječiti" bolesne prostore budući da pomaže u očuvanju kvalitete unutarnjeg zraka, a dolazi iz prirode. Riječ je o kamenoj vuni, koja je pravo neprijateljsko okruženje za rast plijesni i gljivicaIzuzetno je dobar izolator topline, smanjuje gubitak topline kroz zidove, stropove i podove, čime poboljšava energetsku učinkovitost prostora u kojem boravimo i smanjuje utrošak energije.

Kamena vuna ne gubi izolacijska svojstva tijekom vremena, održava svoju funkcionalnost godinama bez potrebe za zamjenom ili popravkom. Uza sve to, ovaj materijal smanjuje rizik od alergijskih reakcija, ekološki je prihvatljiv te se može reciklirati uvijek iznova, što smanjuje nepotrebno odlaganje na odlagališta, već se materijal ponovno može koristiti kao sirovina.

Kamena vuna pruža i odličnu zvučnu izolaciju, smanjuje prenošenje buke između prostorija ili izvana prema unutra, a posebnost joj je što ne gori. Ovaj se materijal neće zapaliti niti širiti vatru, čime se povećava sigurnost građevinskih objekata i stambenih prostorija. Uzimajući u obzir njezine energetske uštede i smanjenje troškova održavanja, kamena vuna predstavlja dugoročno i isplativo rješenje za stambene prostore i gradnju niskoenergetske kuće. 

Lakše je uz savjet stručnjaka

Važno je istaknuti da, iako kamena vuna ima mnoge prednosti, svaki građevinski projekt ima svoje specifične zahtjeve i uvjete. Zbog toga je uvijek preporučljivo konzultirati stručnjake, poput onih iz tvrtke ROCKWOOL, kako biste odabrali najprikladniju izolacijsku opciju za svoju situaciju. 

Worker,In,Protective,Goggles,And,Respirator,Insulating,Rock,Wool,Insulation

ROCKWOOL kamena vuna ima sposobnost reguliranja protoka zraka i apsorpcije zvuka pa je dobar saveznik i za sve one koji se bave nekim bučnim aktivnostima kao što je recimo sviranje bubnjeva ili nekog drugog instrumenta. Uz ROCKWOOL kamenu vunu dobrosusjedski odnosi su zagarantirani!  

No, jedna od glavnih prednosti ROCKWOOL kamene vune je održavanje čistog zraka i smanjenje energetskih troškova, što je čini pouzdanim izborom za sve one koji teže stvaranju zdravog i održivog životnog prostora. Više informacija o ROCKWOOL kamenoj vuni kao i informativnu ponudu saznajte ovdje

Više ovakvog sadržaja pronađite u specijalu "Na dobrim temeljima" - Vodič za niskoenergetsku gradnju doma.

Sadržaj donosi: ROCKWOOL

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...