Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 175

Ovo su najprodavaniji rabljeni automobili u Hrvatskoj

POWERED BY Motive service Europe

Ovo su najprodavaniji rabljeni automobili u Hrvatskoj
1

Krivotvorena kilometraža i automobili ''pod teretom'' najčešće su muljaže s kojima se susreću kupci rabljenih automobila. Evo na što bi bilo dobro obratiti pažnju prilikom kupnje i koji je rabljeni auto najprodavaniji kod nas

Iako se radi o vječnoj dilemi između kupnje novog i rabljenog vozila, činjenica je kako se novim automobilima cijena zna sniziti za 15 do 30 posto u samo godinu dana. Pronalazak dobrog i pouzdanog rabljenog automobila koji vas neće ostaviti na cjedilu veliki je izazov. Za početak, bitno je znati da su kupci uvijek u znatno boljoj situaciji od prodavatelja te zbog toga nema nikakvog razloga za žurbu. Evo nekoliko zamki na koje biste trebali pripaziti kada je riječ o kupnji rabljenog automobila.

Kilometri i samo kilometri

Jedna od prijevara s kojom se kupci rabljenih automobila najčešće susreću je spuštanje kilometraže. Danas je vrlo lako pronaći osobu koja za malo novca može namjestiti kilometre i na nezakonit način povećati vrijednost rabljenog vozila. U razgovoru s prodajnim predstavnikom iz autosalona Sentio, Nikolom Jerbićem, doznali smo kako možete provjeriti kilometre i gdje leži najčešća zamka.

- U stanici za tehnički pregled za svega 26,25 kuna možete dobiti ispis kilometara zabilježenih na svim prošlim tehničkim pregledima. Najčešća su zamka automobili iz uvoza kod kojih je teže ući u trag stvarnom stanju kilometara. Ako primijetite nepravilnosti, bolje odustanite od kupnje - govori Jerbić.

Također, ustanovite je li automobil koji kupujete pod teretom, odnosno je li predmet ovrhe ili za njega nije otplaćen kredit ili leasing. Ovu informaciju možete provjeriti na internetskoj stranici Fine pretragom Upisnika založnih prava pokretnina ili putem SMS-a (sadržaj SMS poruke mora biti ''sas'', razmak i broj šasije automobila na broj telefona 818058).

Mačak u vreći

Kako biste bili sigurni da je vozilo ispravno, svakako zatražite probnu vožnju te posjetite stanicu za tehnički pregled.

- Ne kupujte rabljeni automobil koji niste provozali. Obratite pozornost na to vuče li vozilo u stranu, drži li pravac pri kočenju, ubrzava li ravnomjerno, lupka li na neravninama i slično. Ako primijetite neku od ovih mana, zatražite mišljenje stručnjaka iz ovlaštenih ili specijaliziranih servisa ili povedite sa sobom u kupnju stručnog mehaničara - kaže Jerbić.

U većini ćete slučajeva utvrditi da je neki dio potrebno mijenjati, stoga izračunajte koliko bi to koštalo i iskoristite taj argument za spuštanje cijene.

Ne vjerujte na riječ

Ako kupujete njemački automobil, imajte na umu kako se takvi najviše kradu. Naime, ovi se automobili prodaju s prekucanim brojevima šasije, a najčešće je riječ o markama Mercedes, BMW, Audi, VW Golf i Passat. Način na koji možete prepoznati je li riječ o ukradenom vozilu jest provjera jesu li sva stakla originalna, provjera lima oko šasije i brave na vratima.

Ako su upravljač, brava za ključ i oplata noviji od ostatka automobila, vjerojatno je riječ o ukradenom automobilu. Upravo se ovi dijelovi oštećuju, a potom mijenjaju nakon krađe. Unatoč ovim savjetima, najsigurniji ćete biti ako provjerite dokumentaciju vozila u MUP-u.

Izuzev prikrivanja nedostataka na ukradenim automobilima, vrlo je važno pažljivo pregledati izgled automobila čiji su papiri ispravni.

- Pažnju treba obratiti i na boju vozila; bolje je da je originalna, s manjim udubljenjima ili oštećenjima od parkinga, nego da je svježe lakirana kako bi se prekrila hrđa ili eventualno oštećenje od sudara - objašnjava Jerbić.

Imajte na umu da je veća vjerojatnost da je vozilo uredno servisirano po intervalima ako ga kupujete u auto salonu koji će priložiti dokumentaciju o servisima, a oni bolji saloni rabljenih vozila ponudit će i produljeno jamstvo na 12 mjeseci. U salonima koji nude asortiman novih i rabljenih vozila, prednost je i to što se otkupljuju rabljena vozila prodana kao tada nova, uredno pregledana i servisirana svih tih godina.

Najprodavaniji Renault Clio

Kad je riječ o kupnji rabljenih automobila u Hrvatskoj, prema podacima na Njuškalu, vodeći je Francuz, dok ga vjerno prati njemački div, a evo još nekoliko zanimljivih podataka. Prosječna starost rabljenih automobila prodanih na Njuškalu tijekom prošle godine bila je 10,5 godina. S prosječno prijeđena 195.843 kilometra, za navedene automobile prosječna tražena cijena bila je 8.573 eura. Najprodavaniji model rabljenog automobila u 2019. bio je Renault Clio, dok je Volkswagen najprodavanija marka rabljenih automobila.

- Renault je od 2013. godine uveo novu i moderniju liniju Clia. Za ovu malu klasu automobila, kvaliteta je motora jako dobra. Riječ je o odličnom omjeru uloženog novca i vrijednosti koja se dobije počevši od estetike vanjskih elemenata, kvalitete unutrašnjosti te velike opreme - objašnjava Jerbić.

Kada je riječ o Volkswagenu, ovo je najprodavanija marka u Hrvatskoj već dugi niz godina, a evo i zašto.

- Još je uvijek psihološki nastrojeno da je VW Diesel vrlo izdržljiv i kvalitetan te da se najmanje gubi novca kada se prodaje. Također, zbog svojih karakteristika, najlakše ga je prodati rabljenog, a i u svojoj proizvodnji ima najviše modela. Ovaj je element u prodaji ključan te ga to čini i najprodavanijim - govori Jerbić.

Međutim, bez obzira na koju se marku rabljenog automobila odlučite, svakako odaberite produljeno jamstvo, što je najbolji oblik sigurnosti za kupca. U tom ćete si slučaju osigurati popravak vozila u slučaju kvara, pomoć na cesti u bilo kojem trenutku te ćete na korištenje dobiti zamjensko vozilo za vrijeme trajanja popravka.

POWERED BY Motive service Europe

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 175
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno