Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 28
Foto: PR
LOVCI, POZOR!

Lovni turizam je neiskorišten potencijal: Cijela Hrvatska jedno je veliko lovište!

Hrvatska ima dugu tradiciju kad je riječ o lovu, a raznolikost flore i faune čini je jednom od idealnih lovnih destinacija u Europi. Što je sve potrebno da postanete lovac, pročitajte u nastavku

Sadržaj donosi: Shopaj24

Prirodna scena Hrvatske, koju čine sve naše ravnice, brda, planine, more, rijeke i jezera, učinili su našu državu sve poželjnijom destinacijom kad je riječ o lovu. A kako ta aktivnost nije samo čin ulova nego nešto što aktivnim lovcima traje cijelu godinu - lov je aktivnost koja mijenja način života, a gledano iz pozicije turizma, lovni turizam jedan je od načina na koje se može produljiti turistička sezona. 

Povijest lova u Hrvatskoj

Iako je aktivnost lova, gledano kroz "zabavu", nekad bila rezervirana samo za članove aristokracije, među ostalim i kako bi potvrdili svoj status u društvu, za ostale, siromašnije članove društva, on je oduvijek predstavljao bitan izvor hrane. Prvi dokazi aktivnosti lovaca u Hrvatskoj sežu u poprilično daleku prošlost, skroz u doba paleolitika, a nalazišta se odnose na špilje na Korčuli, na zapadnom dijelu Zagreba, kraj Varaždina i, naravno, u Krapini, kod neandertalaca. Na tim mjestima pronađene su kosti različitih životinja, ali i ostaci oruđa i oružja. 

Drawing,In,A,Cave,Painted,By,An,Ancient,Man,On


U 15. stoljeću postojali su propisi kojima se regulirao lov na divlje svinje u Slavoniji, a u 18. stoljeću počinje se organizirati lovstvo na području Hrvatske.

Suvremeni lov u Hrvatskoj počeo je krajem 19. stoljeća izdavanjem "Pravila" i "Viestnika prvog obćega hrvatskog društva za gojenje lova i ribarstva", u kojem su objedinjeni uvjeti lova, kao i dobro organizirana lovišta. 

Lovačka etika i u lovnom turizmu

Iako je lov u javnosti percipiran kao aktivnost koja se veže uz pustolovinu i adrenalin, on je mnogo više od toga ako pitamo prave zaljubljenike u lov. Lovačka etika prije svega nalaže brigu o životinjskim vrstama, a onda tek odstrel u skladu s propisima Zakona o lovstvu.
Ono što se naglašava u organiziranim društvima lovaca - najvažnije je poštovati sve propise kako bi se očuvala bogata biološka raznolikost Hrvatske, a kako bi se taj cilj i ostvario, bitno je kontrolirati "sive" zone u kojima ne postoje pravila ili je zabranjen lov na tim područjima.

Belarusian,Gonchak,Hound,,A,National,Dog,Breed,Of,Belarus,,Hunting

Gosti lovnog turizma pretežno su veće platežne moći te troše više od prosječnoga gosta masovnog turizma, a kao takvi – lovci su gosti koje želimo i kod nas. Aktivnosti takvih gostiju protežu se dalje od smještajnih aranžmana, prehrane i ostalih dodanih sadržaja. Oni moraju platiti i hrvatsku lovačku iskaznicu, rezervirati lovne dane te angažirati lokalnog lovca za pratnju u lovu. Ako u lov idu i psi, oni moraju imati međunarodnu putovnicu i biti mikročipirani. 
Četiri aktivnosti koje pripadaju pod lovni turizam su biološka aktivnost (briga o životinjskoj populaciji), ekstraktivna aktivnost (strogo određeno dopušteno vrijeme u kontroliranim uvjetima), organizacijska aktivnost (suradnja između subjekata na tržištu lovnog turizma) i valorizacijska aktivnost (paketi aranžmana i usluga lovcima turistima). 

Kad govorimo o lokacijama lova, onda slobodno možemo zaključiti da je cijela Hrvatska jedno veliko lovište jer je malena kvadratura zemlje isprepletena raznovrsnim krajolikom, pa se mogu provoditi svi oblici lova.

Istra i Primorsko-goranska županija

Vodeća regija lovnog turizma ujedno je najposjećenija destinacija inozemnih lovaca. Istru čini 46 lovišta koja se protežu na više od 240.000 hektara, a ondje djeluje 13 lovačkih domova. Ovo područje poznato je po lovu na obične i jelene lopatare, srne, divlje svinje, fazane, zečeve, jarebice, a posebno zanimljiv je lov na šljuke. 
Primorsko-goranska županija podijeljena je na 55 lovišta, koja se protežu na više od 347.000 hektara, a najzastupljenije su srne, divlje svinje, obični jeleni i šljuke. Na otocima koji pripadaju ovoj regiji moguće je loviti jelene lopatare, muflone i srne. 

A,Red,Deer,In,Soft,Morning,Light

Lika

Najviši planinski vrhovi Hrvatske, omeđeni očuvanim prirodnim ljepotama, među kojima se ističu jezera i rijeke, predstavljaju najveći potencijal kad govorimo o lovnom turizmu. U predjelima niske šume, na polju i u kršu žive jelen lopatar, zec, lisica, kuna i jazavac, a u visokim šumama možemo naći jelena, srnu, vuka, divlju svinju, divlju mačku, risa i medvjeda. U planinskim dijelovima nalaze se divokoze, mufloni i kozorozi. Ovaj dio Hrvatske odlično je prometno povezan sa svim dijelovima Hrvatske, a najpoznatija lovišta su Vrebac i Krivi Javor III. Za sve one koji žele svjedočiti životinjama u svom prirodnom okruženju, moguće je organizirati foto lov – bez uporabe oružja, samo uz fotoaparat.

Dalmacija

Ovaj dio Hrvatske svojom prirodnom posebnošću privlači velik broj ljubitelja lova svake godine sve više. A upravo je ta prirodna raznolikost koju vidimo u dalmatinskim brdima, planinama, kršu, rijekama i jezerima te uz razvedenu obalu dom divokozama, muflonima, vukovima, lisicama i divljim svinjama, kao i manjim životinjama - jarebici kamenjarki, šljuki, divljoj patki, fazanu, zecu i prepelici. Na području je aktivan velik broj lovačkih društava, a cijelu priču prati i velika gastronomska ponuda Dalmacije. 

Slavonija, Baranja i Srijem

Ravnice koje su isprepletene gorama, jezerima, rijekama i močvarama dom su velikom broju biljnih i životinjskih vrsta. U ovom dijelu Hrvatske sve se više razvija ribolovni turizam, a osim lova jelena, srndaća i divlje svinje, moguć je lov na fazane, prepelice, divlje patke i guske, zečeve, jazavce, kune zlatice, lisice i divlje mačke.   

Carpfishing,Session,At,The,Lake.carp,Angling,Scenic,Landscape,Overlooking,Lake

Osnovna oprema za lovca

Osim osnovnoga, kad je o lovu riječ, a to su sigurnost i obuka,  odnosno kako se ona maksimalno postiže u lovačkim aktivnostima, izuzetno je važno izabrati odgovarajuću opremu. Budući da lov može trajati i po nekoliko sati, potrebno je izabrati odgovarajuću odjeću i obuću, koja nas može zaštititi i u slučaju naglih promjena vremena. Neka bude nepromočiva i otporna na vjetar, a ni slojevito odijevanje neka ne bude iznimka, u slučaju da se radi o dobu godine u kojem se brzo izmjenjuju sunčani periodi i oblaci praćeni vjetrom.

Nije naodmet ponijeti sa sobom i grijaće uloške za noge ili ruke. Lovci napominju da je termo rublje odličan izbor budući da prvi sloj odjeće bitno utječe na ugodu koju osjećamo. Predlažemo da pogledate ponudu tvrtke Camo Corner, u kojoj možete pronaći i kamuflažna odijela za lov, kao i velik broj lovačkih dodataka

Ruksak na leđima neka bude odgovarajuće veličine i treba dobro ležati na leđima, a ono što je iznimno važno su svjetleće oznake (dodaci na prslucima, jaknama, šeširima) kako biste bili vidljivi ostalim lovcima koji love. Ne zaboravite da su u lovu prisutni i oružje i povišen adrenalin - pa želite biti vidljivi u svim okolnostima!

Hunting,Gear,On,Wooden,Background

Kad govorimo o dodatnoj opremi za lovce, osim standardnog oružja za lov, lovci danas pomažu sebi različitim pomagalima, kao što su i detektori pokreta, lampe za krvni trag te mini i bežične kamere. Predlažemo posjet Tetrijeb trgovini – online shopu, prvom takvom, koji nudi mogućnost online kupnje opreme i pribora za lovce.  

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama! 

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu
UREĐENJE OKUĆNICE

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu

Vrtovi, dvorišta i terase odlična su mjesta za opuštanje. Ususret lijepom vremenu pogledajte nekoliko prijedloga za uređenje vanjskog prostora i doznajte koji se trend u uređenju stalno vraća

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta