Božićni blagdani sve su bliže - znate li već koje ćete kolače ili deserte pripremiti ove godine? Ako vam nedostaje inspiracije, u nastavku donosimo tri slatka prijedloga kojima ni vi ni vaši ukućani nećete moći odoljeti
Nema ljepšeg osjećaja od onoga kad u vrijeme božićnih blagdana dom miriše na vaniliju, cimet, pečene orahe, lješnjake i medenjake. Vjerojatno bez tih "božićnih" mirisa kolača i keksića blagdani ne bi bili to što jesu. No ako ste ove godine, uz klasične vanilin ili orah kiflice, rum kuglice, medvjeđe šape, linzere, breskvice, mađaricu i slične tradicionalne kekse i kolače koji se najčešće spravljaju za Božić, poželjeli napraviti i nešto novo, možda će vam se svidjeti naši prijedlozi.
Božićni puding sa sladoledom od vanilije
Iako se zove puding, zapravo je riječ o kolaču s mnogo sastojaka koji zajedno čine pravu božićnu čaroliju okusa. Izvorno engleski, ovaj je desert idealan nakon božićnog ručka ili večere, a uz kuglicu sladoleda podignut ćete ga na sasvim novu razinu.
Sastojci:
- 130 g margarina ili maslaca
- 130 g smeđeg šećera
- 130 g krušnih mrvica
- 130 g bijelih grožđica
- 130 g tamnih grožđica
- 130 g suhih smokvi (nasjeckanih na sitno)
- 125 g oštrog brašna
- 75 g oljuštenih i nasjeckanih badema
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 3 jaja
- 1 limun
- prstohvat soli
- 20 ml ruma
Priprema:
1. Prije pripreme ovog deserta pustite maslac da omekša na sobnoj temperaturi, a brašno pomiješajte (ili prosijte) s praškom za pecivo.
2. Kad je maslac dovoljno mekan, izmiksajte ga sa šećerom. Dodajte suhe grožđice i smokve, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, rum te sok i naribanu koricu limuna pa sve pomiješajte.
3. Razmutite jaja, dodajte prethodnoj smjesi i sve dobro promiješajte. Pokrijte smjesu prozirnom folijom i ostavite da odstoji oko tri sata na hladnome mjestu.
4. Keramičke ili vatrostalne kalupe za pudinge (mogu biti i okrugle zdjelice) premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom tako da je dobro utisnete u kalup i poravnate. Važno je da je kalup keramički ili vatrostalni kako bi mogao u pećnicu.
5. Kalupe stavite u posudu za pečenje u koju ćete uliti vodu do visine malo iznad polovice kalupa (kako biste dobili vodenu kupelj) i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva te pecite između 45 i 60 minuta.
6. Kad je gotovo, izvadite kalupe iz vodene kupelji i pustite puding da se dobro ohladi. Izvadite puding iz kalupa na tanjur za posluživanje, obilno pospite šećerom u prahu ili prelijte slatkim vrhnjem te poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Božićni kruh
Baš kao i prethodni, ovaj naziv deserta može zavarati jer je više riječ o kolaču nego o kruhu. Ova božićna slastica (znana i kao biskupski kruh) potječe iz Njemačke, gdje ga nazivaju Stollen (Christstollen), a neće joj odoljeti ni djeca ni odrasli.
Sastojci:
- 600 g oštrog brašna
- 250 g maslaca
- 170 g šećera
- 300 ml kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 2 bourbon vanilija šećera
- nekoliko kapi ruma
- prstohvat soli
- 115 g svijetlih sušenih grožđica
- 115 g tamnih sušenih grožđica
- 30 g kandiranih limunovih korica
- 30 g kandiranih narančinih korica
- 200 g oljuštenih badema
Za posip:
- 150 g maslaca
- 300 g šećera u prahu
Priprema:
1. Grožđice zalijte rumom i pustite ih neka odstoje dok malo ne omekšaju. Prije uporabe ih ocijedite.
2. Prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte maslac omekšan na sobnoj temperaturi, šećer, vanilin šećer, jaja, kiselo vrhnje i nekoliko kapi ruma. Umijesite tijesto dok se svi sastojci ne povežu u homogenu smjesu pa dodajte ocijeđene grožđice, bademe te kandirane korice limuna i naranče. Umijesite u tijesto dok se sve dobro ne poveže. Stavite u hladnjak na pola sata.
3. Izvadite tijesto iz hladnjaka, podijelite na dva dijela (za dva kruha) i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki na veličinu 20x15 cm. Valjkom za tijesto stanjite sredinu, a rubovi neka ostanu deblji. Potom ga po dužini preklopite (kao knjigu) tako da jedan deblji kraj "sjedne" na drugi. Rukom ga još malo oblikujte i suzite.
4. Širi pekač ili posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega prebacite oba kruha tako da se ne dodiruju i da imaju dovoljno razmaka jer će se tijekom pečenja dignuti. Pecite na 200 stupnjeva sat vremena (treba imati lijepu zlatnosmeđu boju).
5. Još vrući kruh premažite otopljenim maslacem i pospite šećerom u prahu te poslužite.
Kućica od medenjaka
Imate li djecu, ovim desertom bit će očarani. Iako zahtijeva malo više vremena i truda, na kraju ćete i sami uživati u prekrasnoj i neodoljivoj medenoj kućici, po kojoj će vam dom mirisati još danima.
Za tijesto:
- 370 g meda
- 125 g šećera
- 50 g margarina
- 800 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 paketića začina za medenjake
- 2 jaja
Za royal icing:
- 4 bjelanjka
- oko 1 kg šećera u prahu
Priprema medenjaka (elemenata za kućicu):
1. Med, šećer i margarin stavite u posudu i zagrijte na umjerenoj vatri dok ne proključa i sve se ne istopi. Zatim ostavite smjesu da se ohladi.
2. U većoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo i dodatkom za medenjake. Napravite udubinu i dodajte jaja te ohlađenu smjesu od meda. Sve izmiksajte mikserom i spiralnim nastavkom za tijesto, a pri kraju završite tijesto rukama dok ne dobijete homogenu smjesu. Oblikujte tijesto u "lopticu" i zamotajte ga u prozirnu foliju. Ostavite sat ili dva u hladnjaku da se stegne.
3. Ohlađeno tijesto stavite na papir za pečenje, prekrijte ga drugim papirom i tako ga razvaljajte na otprilike 7 mm.
4. Pripremite šablonu (možete ih pronaći na internetu i isprintati ili je skicirajte sami) i izrezane dijelove papira (šablone) postavite na tijesto i na rubovima izrezujte skalpelom. Izrezane stranice za kućicu prenesite na lim za pečenje obložen masnim papirom.
5. Za kućicu će vam biti potrebna dva prednja dijela (na jednom izrezujete vrata i prozor), dvije bočne strane (na objema izrezujete prozor), dvije stranice za krov te ostali "manji" elementi za vrata i dimnjak (sve ovisi o šabloni koju imate).
6. Od ostatka tijesta izrežite oblik veličine pladnja na kojem će stajati kućica i koji će služiti kao podloga za slaganje kućice.
7. Sve izrezane elemente stavite na papir za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 10 minuta.
8. Kad se elementi za kućicu ispeku, pripremite royal icing smjesu: Mikserom lagano umutite bjelanjke dok se ne zapjene, potom pojačajte na srednju brzinu i, miksajući, postupno prosijte šećer u prahu. Smjesa ne smije biti rijetka, ali ni pregusta - ona služi kao "ljepilo" koje će držati elemente kućice.
Slaganje kućice:
Na pladnju ili ukrasnom tanjuru koji ste izabrali za podlogu razmažite malo royal icing smjese i zalijepite podlogu od tijesta. Počnite lijepiti kućicu tako da sve stranice koje se spajaju premažete royal icingom i malo držite dok se ne osuši (pomozite si čašom da vam drži stranice dok se ne osuše). Kad se stranice osuše, zalijepite i krov, dimnjak te vrata, a potom ukrasite kućicu po želji. Poigrajte se bombonima kao ukrasima, napravite stazicu, ogradu i slično, a dodatnu inspiraciju potražite na internetu. Sretno!