Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 10

Ovo je priča o Tonki koja potiče tinejdžere na promjene

Powered by HUB

Ovo je priča o Tonki koja potiče tinejdžere na promjene

Ako se nađete u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu, tamošnji profesori u ruke će vam rado pružiti Tonku Ekonomku, prekrasno oslikan priručnik za koji su osvojili nagradu i koji će, kako kažu, tinejdžerima pomoći u preživljavanju

Mnogi će pomisliti da se zbog pandemije ne događa mnogo toga u školama, no mišljenje biste mogli promijeniti nakon što vam predstavimo projekt labinske srednje škole, u kojemu je nekoliko profesora, i uz pomoć jedne učenice, stvorilo genijalnu Tonku Ekonomku. Tko je Tonka i zašto svi pričaju o njoj, objasnile su nam knjižničarka Majda Milevoj Klapčić i učenica Leonarda Ivašić, kojoj je pripala uloga ilustratorice.

Tko je uopće Tonka?

Priča o Tonki počinje još prošle godine, kad je društveno-kulturni centar Lamparna potaknuo labinsku školu, inače gimnazijskog i ekonomskog usmjerenja, da osmisli program za financijsko opismenjavanje mladih. Oni su to i učinili, no zbog pandemije i štrajka projekt se nije mogao realizirati, pa je knjižničarki Majdi, njezinim kolegama profesorima, Gabrieli Dundari i Danielu Mohoroviću, na pamet pala nova ideja. Odlučili su napraviti priručnik koji će mladima pomoći u donošenju odluka.

- Zamislili smo ga kao svojevrsno putovanje životom obitelji Šoldić, tinejdžerice Tonke, njenih roditelja, sestre Mani i brata Darka te neizostavne none Žuži - objašnjava Majda.

Priručnik opisuje djevojčicu Tonku u različitim situacijama - od odluke o upisu u srednju školu, preko odgovornog upravljanja džeparcem, štednje, volontiranja, pa do uvijek aktualnih ekoloških tema. Zabavne priče prate zadaci i zanimljivosti vezani za pojedine teme.

Htjeli smo biti duhoviti, a ne suhoparni

- Bilo nam je važno da priručnik nije isključivo za financijsko preživljavanje tinejdžera nego općenito za preživljavanje. Jer teško je biti u dobi od 13 ili 14 godina i znati koju školu ćeš upisati - kaže Majda i dodaje kako su htjeli da priručnik bude i zabavan, čemu je pridonio lik none Žuži, koja je prepuna korisnih savjeta, pa jednom prilikom govori i da "Osmijeh treba dati svakome a PIN nikome".

U priručniku se koriste i elementi labinske cakavice, koja je od 2019. uključena u zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

Nakon što su Majda, Daniel i Gabriela ispisali sadržaj priručnika, lektorirala ga je njihova kolegica i profesorica hrvatskog jezika Katarina Brajdić Divšić, a zatim je uslijedila procjena testne grupe, koju su činili članovi školske medijske grupe. Kako bi cijeli projekt ostao unutar škole, zadatak ilustriranja priručnika pripao je učenici Leonardi Ivašić. 

- Leonardu, za koju znam da, osim što lijepo piše, i crta, pitali smo da ilustrira priručnik, a ona je na osnovi naših bilješki stvorila Tonku, baš onako kako smo poželjeli. U planu je napraviti i izložbu Leonardinih ilustracija jer mislim da je ona to svakako zaslužila - kaže Majda.

Leonarda crta, piše, vodi radijsku emisiju...

Da je 17-godišnja Leonarda talentirana za crtanje, vidi se iz prvog pogleda na priručnik, no iz razgovora s njom primjećujemo da to nije njezin jedini talent.

Leonarda kaže da, otkad zna za sebe, crta i članica je likovnih grupa, a onda je u prvom razredu srednje škole otkrila i ljubav prema pisanju. Na tome zahvaljuje upravo profesorici Majdi, koja inače vodi školsku medijsku grupu, u kojoj učenici imaju priliku pisati za časopis i voditi vlastitu radijsku emisiju na Radiju Labin. Nakon što je Leonarda za županijsko natjecanje Lidrano pisala o labinskom umjetniku Vinku Šainu, profesorica Majda organizirala je njihovo upoznavanje. 

- Profesorica Majda je ta koja nas poteže dalje i koja nam otvara nove mogućnosti. Jako puno prilika imamo s njom i  vrlo smo joj zahvalni. Onaj tko želi nešto raditi i tko si želi otvoriti mogućnosti, može u našoj školi, samo mu je potrebna volja - govori Leonarda.

Tonka osvojila i nagradu HUB-a

- Mislim kako je potrebno da mladi imaju neki priručnik jer i ja vidim da današnje generacije ne razmišljaju baš o financijskoj budućnosti. Mislim da je bitno malo ih potaknuti na razmišljanje i shvaćanje da će nekad ovisiti sami o sebi, odnosno da neće uvijek tu biti mama i tata - govori Leonarda.

Da mladi imaju pogrešan stav prema novcu, svjedoče i rezultati istraživanja koje su proveli Hrvatska udruga banaka (HUB) i Štedopis, a prema kojima 65% mladih smatra da novac služi samo kako bi se trošio, a 90% zabrinuto je za svoju financijsku budućnost. To upućuje na potrebu za financijskim obrazovanjem mladih, pa je HUB ove godine uoči Svjetskog i Europskog tjedna novca (od 22. do 28. ožujka) odlučio nagraditi najbolje obrazovne programe na području financijske pismenosti.

Upravo je priručnik Tonka Ekonomka osvojio drugo mjesto na ovom natječaju, čime si je Srednja škola Mate Blažine u Labinu osigurala informatičku opremu i edukativne materijale u vrijednosti od 5000 kuna. Profesorica Majda govori nam kako bi voljeli s priručnikom doći i do drugih škola, gdje bi ga mogli integrirati putem sata razrednika. Sadržaj inače može pokriti 15 sati nastave. 

Powered by HUB

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode