Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12
Foto: Ariston
VAŽNI FAKTORI

Ne kupujte bojler na blef: Saznajte na kojih 5 stvari morate paziti pri odabiru

Odabir pogrešnog bojlera može stvoriti mnoge poteškoće, od toga da vam ponestaje tople vode za tuširanje i pranje suđa do toga da je potrebna ponovna montaža, koja predstavlja dodatan trošak. Evo kako to izbjeći

Sadržaj donosi: Ariston

Svi smo se našli u situaciji u kojoj smo slučajno isključili električni bojler, ili su ukućani potrošili toplu vodu pa smo završili pod mlazom ledene vode. Nemili je to scenarij u kojem najčešće shvatimo veliku važnost koju ovaj uređaj ima u našoj svakodnevici. No osim što služi za grijanje vode, bojler ima mnoge druge značajke koje valja uzeti u obzir pri njegovoj kupnji.

Primjerice, ako živite u mjestu u kojem je voda tvrda, kod nekih bojlera može doći do nakupljanja kamenca na grijaču, pa izrazito tvrda voda može brzo uzrokovati koroziju spremnika. To je samo jedan od mnogih faktora koje vrijedi imati na umu pri uspoređivanju različitih modela. Saznajte koje su još stavke bitne da biste završili s bojlerom koji će maksimalno odgovarati potrebama vašega kućanstva. 

Izvor energije

Glavna podjela bojlera obično je prema izvoru energije, te tako dobivamo dvije glavne kategorije - plinske i električne, koji također imaju podvrste (kondenzacijski, protočni, akumulacijski, kombinirani i dr.).

Kad je riječ o plinskim bojlerima, oni imaju kompliciraniju instalaciju jer postoji nekoliko faktora koje treba zadovoljiti kako bi bojleri bili sigurni za rad i za zdravlje. U usporedbi s električnim bojlerima, mnogi smatraju da su operativni troškovi plinskih bojlera manji, no danas na tržištu postoje visokoenergetski modeli električnih bojlera koji tu razliku nadoknađuju. Pritom ova vrsta bojlera ima manje troškove instalacije od plinskih i ne traži dodatna ulaganja.

1277782147

Pozicija bojlera

Raspoloživi prostor također je važno razmotriti pri odabiru bojlera. Njegova pozicija primarno ovisi o kapacitetima prostora, a danas na tržištu postoje razni modeli bojlera, uključujući niske i horizontalne, za kupaonice s nižim stropom, koji se često postavljaju iznad tuša. Ili klasične vertikalne bojlere, koji su pogodni za standardnu visinu prostora.

Grijači vode bez spremnika također zauzimaju manje prostora, pa su pogodniji za manje prostorije, ali im je i obujam manji. Također, ako imate mogućnosti, bojler možete postaviti izvan kupaonice.

Veličina i obujam

Upravo je volumen bojlera vrlo važna stavka jer će o njemu ovisiti hoće li svi ukućani imati dovoljno tople vode za svakodnevne potrebe pranja zubi, umivanja i tuširanja. Pritom nam Ivan Perlić, Sales Senior Specijalist iz Aristona, objašnjava da upravo to muči najviše kupaca pri odabiru bojlera.

- Najčešće pogreške koje ljudi čine pri kupnji bojlera su u odabiru njegove snage i volumena - objašnjava Perlić te dodaje da bi prilikom kupnje bojlera kupac trebao izabrati pravu veličinu spremnika, što zapravo ovisi o broju članova u kućanstvu i mjestu na kojem će bojler biti montiran. Točnije, o njegovim dimenzijama.

Zato prilikom kupnje bojlera imajte na umu i svoje planove. Primjerice, ako u sljedećih pet godina planirate širenje obitelji, u startu odaberite bojler koji će odgovarati tim potrebama. Ako uzmemo u obzir da prosječna osoba potroši od 25 do 40 litara vode na dan, tročlanoj će obitelji bojler od 80 litara biti "na knap", a četveročlana obitelj definitivno će morati izabrati bojler od 100 ili više litara.

Tako na tržištu možete pronaći malolitražne bojlere od 5 i 10 litara, bojlere sa srednjim obujmom od 30, 50 ili 80 litara te bojlere s najvećim volumenom, koji prelazi 100 litara. 

Dnevna potrošnja 

Dnevna potrošnja struje koju bojler koristi pri radu ovisit će o mnogim varijablama, kao što su njegova energetska oznaka, temperatura na kojoj je postavljen, koliko tople vode ukućani troše na dan i slično. Isto tako, bitno je napomenuti da bojler neće manje trošiti ako ga uglavnom držite isključenim jer će se voda sa svakim uključivanjem ponovno morati zagrijati.

Zato se električni bojleri isključuju kad toplu vodu dugo nećete trebati, primjerice tijekom putovanja. Također imajte na umu da bi optimalna temperature vode u bojleru trebala biti postavljena između 50 i 60 stupnjeva Celzija kako ne bi došlo do pregrijavanja i time do dodatne potrošnje. 

Energetska učinkovitost

Pri kupnji bojlera najvažnije je odabrati model koji ima energetsku oznaku A, ali je poželjno i da posjeduje niz drugih značajki koje će omogućiti dodatnu uštedu struje i tako smanjiti vaše mjesečne troškove.

Primjerice, jedan od takvih uređaja je Ariston Lydos Hybrid Wi-Fi, prvi električni bojler s hibridnom tehnologijom energetskog razreda A, koji učinkovito kombinira električnu energiju i obnovljivu energiju generiranu pomoću dizalice topline. Time se prilagođava potrebama ukućana i isporučuje uštede do 50%, u usporedbi s električnim bojlerima klase B. Pritom njegov grijač ima zaštitno emajliranje, koje sprečava nakupljanje kamenca, čime se osigurava dugotrajnost uređaja.

Uređaj sadrži inovativnu funkciju i-Memory te uči iz vaših obrazaca korištenja kako bi pružio toplu vodu točno onda kad je trebate, pritom birajući najučinkovitiju opciju između grijaćeg elementa i dizalice topline, koja omogućuje uštedu na računima za energiju. Također može isporučiti toplu vodu 20% brže od standardnog električnog bojlera.

Model s ugrađenom Wi-Fi kompatibilnošću čini ovaj uređaj spremnim za upravljanje pametnim telefonom, pri čemu vam aplikacija Ariston NET omogućuje jednostavno daljinsko upravljanje bojlerom putem mobitela, praćenje potrošnje i uštedu energije. A ako nešto pođe po zlu, bit ćete obaviješteni u stvarnom vremenu i možete dobiti tehničke podatke i pomoć izravno na svoj telefon. 

Sadržaj donosi: Ariston

Komentari 12
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana