Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 60

Ne morate biti James Cameron da biste snimili remek-djelo

Powered by Xiaomi

Ne morate biti James Cameron da biste snimili remek-djelo

Filmska industrija prošla je velike promjene od prvog snimljenog filma do danas - nekad je za njega trebala kamera od 7 kg, danas je dovoljan mobitel od 200 g. Je li zaista moguće profesionalno snimiti film mobitelom?

Jedini je redatelj koji je snimio filmove temeljene na originalnim idejama vrijedne nevjerojatne dvije milijarde dolara i prvi je redatelj čiji je film u kinima zaradio milijardu dolara. Bez ikakvog formalnog filmskog obrazovanja, postao je jedan od velikana američke filmske industrije. Režirao je filmske uspješnice kao što su "Terminator", "Rambo", "Aliens", "Titanic" i "Avatar", a dosad je sakupio više od 40 godina iskustva. Riječ je o Jamesu Cameronu.  

Osim iznimnoj kreativnosti i izvanrednim filmskim idejama, mogli bismo reći da James Cameron svoj uspjeh može zahvaliti i Louisu Le Princu, Maxu Skladanowskom i braći Lumière - pionirima kinematografije

Louis Le Prince bio je francuski izumitelj i autor najstarijeg preživjelog filma, iz 1888. godine. Film u trajanju od samo 2,11 sekundi, "Roundhay Garden Scene" prikazuje scenu s četiri glumca koja je snimljena na papirnatom fotografskom filmu pomoću kamere s jednom lećom. Njegov njemački suvremenik Max Skladanowsky i brat Emil izumili su bioskop - filmski projektor, na kojem su prikazali prve pokretne slike u Berlinu. 

Naravno, tu su i slavna braća Louis i Auguste Lumière, koji su 28. prosinca 1895. godine u Parizu projicirali pokretne slike uređajem vlastite izrade - kinematografom, koji je istodobno bio kamera i projektor. Publika je bila oduševljena 46-sekundnim prikazom radnika koji izlaze iz tvornice. 

Evolucija filmske kamere

Prvi filmovi bili su crno-bijeli, vrlo kratki, nisu imali sinkronizirane dijaloge i prikazivali su ih na sajmovima i u glazbenim dvoranama. Tematika tih filmova uključivala je lokalne scene, komediju i događaje vrijedne izvještavanja. A čime su se ti filmovi snimali?

Giving,Directions

Nakon izuma kinematografa braće Lumière, 1909. godine na tržište dolazi prva ručna filmska kamera, Aeroscope, koja je omogućila snimateljima da rade s obje ruke, to jest drže kameru i istodobno kontroliraju fokus. Do 1911. godine kamere su se izrađivale od drva i kože, dok kompanija Bell&Howell nije proizvela prvu potpuno metalnu filmsku kameru

Godine 1965. Kodak pušta u prodaju model Super 8, kameru koja je bila jeftinija alternativa dotadašnjim. Kodakova kamera mogla se jednostavno držati u ruci i ubrzo je postala popularna po snimanju kućnih videouradaka. Razvoj filmske tehnologije doveo je kamere 1980-ih do digitalnog formata, koji sprema podatke na tvrde diskove i flash memoriju, umjesto na filmsku vrpcu.

Oko 2010. godine digitalni format postao je primarni medij za snimanje filmova, a 2013. Paramount je postao prvi veliki filmski studio koji je distribuirao samo filmove u digitalnom formatu i time potpuno izbacio filmsku vrpcu s tržišta.

Behind,The,Scene.,Film,Crew,Team,Filming,Movie,Scene,On

Novi trendovi snimanja

Dok je prije 130 godina snimanje filmova bilo rezervirano samo za pojedine inovatore i utjecajne ljude, danas tehnološki napredak pametnih telefona omogućuje da svatko tko želi može postati snimatelj i podijeliti svoj rad s cijelim svijetom. 

- Mobiteli danas olakšavaju rad u procesu nastajanja filma i mogu biti odlična odskočna daska za ljude koje zanima karijera u filmskoj industriji jer s njima mogu naučiti osnove filmskog snimanja i ne trebaju se zamarati tehnikalijama. Kod takvog snimanja  treba paziti da je kadar dobro osvijetljen kako ne bi nastale pikselizacije u tamnim područjima i poželjno je imati odvojeni uređaj za snimanje zvuka. U najgorim slučajevima dobro snimljen i montiran zvuk može spasiti loše snimljenu sliku - govori nam Adam Mišković, student montaže na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Iako su odlično sredstvo za snimanje, Adam smatra da još nisu zavladali filmskim svijetom i da će se profesionalci ipak još neko vrijeme oslanjati na dosadašnje kamere. Naravno, uz tehnološka poboljšanja, može se dogoditi da mobiteli naposljetku postanu glavno sredstvo snimanja filmova

Teenage,Boy,With,Realistic,Clapper,Cinema,Board,Ready,To,Record

Profesionalno snimanje na dohvat ruke

Mobiteli novije generacije, poput modela Xiaomi 11T Pro i Xiaomi 11T, imaju značajke koje bi mogle zadiviti mnoge profesionalne kamermane i režisere. Modeli se mogu pohvaliti AMOLED zaslonom koji donosi zadivljujuću oštrinu i kristalnu jasnoću slike, sa spektrom boja većim od milijardu. Oba uređaja opremljena su snažnom trostrukom kamerom, s profesionalnom širokokutnom lećom, dvije telemakro te ultraširokom lećom od 120°.

Xiaomi 11T Pro ima impresivne mogućnosti računalne filmografije s one-click AI Cinema modom, 8K snimanjem i HDR10+, omogućujući korisnicima snimanje istom pametnom ISO tehnologijom kakva se nalazi u digitalnim fotoaparatima. Xiaomi 11T nastavlja svoju misiju - učiniti Cinemagic dostupnim svima, nudeći značajke koje donose trikove profesionalnih snimatelja, kao što su Time Freeze, Night Time-Lapse, Magic Zoom i mnoge druge načine kompliciranih snimanja u samo jednom kliku, dok su i najsitniji zvukovi oživljeni na filmski način uz značajku Audio Zoom.

Travel,Accessories,For,Taking,Photo,By,Smart,Phone,hand,Holding,Smart

- Na kraju dana alat je alat i u sposobnim rukama uvijek će nastajati zanimljive stvari. Dedicirane filmske kamere vjerojatno će još dugo biti dominantne, ali ovisno o tome što se želi postići s filmom mogu se koristiti i razna druga sredstva. Film 'Blair Witch Project' (1999.) sniman je kućnim kamerama koje su koristile Hi8 kasete, kraj filma 'Florida Project' (2017.) sniman je u potpunosti iPhoneom 6S, a čak sam i ja nedavno radio na režijskoj vježbi u kojoj smo sve snimili kamerom GoPro Max 360. Svaki projekt, film ili uradak ima svoje zahtjeve i bitno je uvijek eksperimentirati što se sve može s uređajima koji su nam dostupni, jer film ne rade kamere nego ljudi - poručuje Adam.

Xiaomi nastavlja s revolucijom pametnih telefona u fotografiji i videografiji nudeći pregršt inovativnih "Cinemagic" značajki za snimanje videosadržaja u modelima Xiaomi 11T i Xiaomi 11T Pro. Dani teške i skupe filmske opreme su prošlost – uz obitelj Xiaomi 11T najbolja tehnologija filmske industrije sad je dostupna na dlanovima ambicioznih kreativaca.

Powered by Xiaomi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 60
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno