Nevidljivi neprijatelji: Znate li koje su plijesni najopasnije za zdravlje i što mogu uzrokovati? | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1
Foto: PR
NALAZE SE U DOMOVIMA

Nevidljivi neprijatelji: Znate li koje su plijesni najopasnije za zdravlje i što mogu uzrokovati?

Vlaga i plijesan nisu samo neugodni za oko i njuh nego mogu imati opasne posljedice na vaše zdravlje. Kako biste se zaštitili od problema s vlagom i plijesni u svojem domu, važno je razumjeti njihove uzroke i naučiti kako ih prevenirati

Sadržaj donosi: Lunos Hrvatska

Pojavu vlage u domovima svatko od nas želi izbjeći. No prema globalnim procjenama, od 10 do 20% domova bori se s ovim problemom, koji za ljudsko zdravlje nije bezopasan. Visoke i nekontrolirane razine vlage pospješuju rast plijesni, koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Harvard Review je otkrio da se 21% od 21,8 milijuna slučajeva astme godišnje može pripisati vlazi i plijesni u stambenim prostorima. Iako nisu sve opasne, procjenjuje se da postoji više od 100.000 vrsta plijesni, a u nastavku doznajte koje su najopasnije za zdravlje ljudi. 

Najopasnije plijesni za zdravlje 

Jedna od najopasnijih plijesni za ljudsko zdravlje je Stachybotrys, koja se naziva i crna plijesan. Obično ima vrlo jak miris i najčešće se nalazi u vlažnim područjima zgrada, kao što su podrumi ili skučeni prostori bez zraka. Može uzrokovati simptome slične gripi, proljev, glavobolju, gubitak pamćenja i ozbiljna oštećenja dišnog sustava, a prilikom izlaganja crnoj plijesni najosjetljivija su mlađa djeca jer su im pluća još u razvoju.

A,Dirty,Finger,With,Dirt,Showing,The,Need,For,Cleaning

Iduća opasna plijesan je Chaetomium, a najčešće se nalazi u domovima koji su zahvaćeni poplavom jer najbolje uspijeva u vlažnom i tamnom okruženju, poput suhozida, tapeta i tepiha. Ova vrsta plijesni slična je crnoj plijesni i ponekad čak dijele isto okruženje. Uz opće znakove alergija, kao što su crvene i suzne oči te problemi s disanjem, plijesan Chaetomium može uzrokovati neurološka oštećenja i neke autoimune bolesti.

Iako su spore plijesni Aspergillusa prisutne u zraku koji mnogi od nas udišu svaki dan, ova vrsta plijesni može biti opasna za ljude s oslabljenim imunološkim sustavom. Izloženost ovoj vrsti plijesni može uzrokovati alergijske reakcije, infekcije pluća i specifičnu vrstu infekcije poznatu kao aspergiloza.

Kako spriječiti pojavu plijesni?

Najbolji način za sprečavanje rasta plijesni u prostoru je kontrola vlage. Vlaga u domovima može nastati iz mnogih izvora, uključujući kuhinjske pare, tuširanje, sušenje rublja unutar kuće i nedovoljna ventilacija

- Uzrok vlage u domovima su zatvoreni i pretrpani prostori, a najčešće se plijesan pojavljuje na hladnim dijelovima zida, odnosno tamo gdje je beton ili nad vratima te iznad ormara i prozora. Isto tako zadnjih 20 godina svi mijenjaju prozore i stavljaju PVC stolariju. Dakle, stanovi i kuće ne "dišu" jednako kao kad su imali drvenu stolariju. Otvaranje prozora i ulazak zraka neće spriječiti vlagu jer tako samo rashlađujete prostor, ali taj zrak ne dopire do svih kutova u kojima se plijesan pojavljuje - pojašnjava nam Domen Gjuras, direktor tvrtke Lunos Hrvatska

Razina vlage ovisi o godišnjem dobu, ali normalna razina vlage u prostoru trebala bi se kretati između 40 i 60%. U zimskim mjesecima, dodaje Gjuras, normalno je da vlaga u domovima iznosi između 40 i 50%. Čim razina prijeđe 50%, moguća je pojava plijesni. U ljetnim mjesecima razina vlage trebala bi iznositi između 50 i 60%. 

- Privremeno rješenje su odvlaživači zraka i otvaranje prozora, ali to neće trajno riješiti problem vlage. Najvažnije je da je u prostoru u kojem živite prisutna stalna i lagana ventilacija - ističe Gjuras. 

Ako uočite vlagu i plijesan u svojem domu, važno je djelovati brzo kako biste spriječili daljnje širenje. Ključno je otkriti i ukloniti izvor vlage, koji može, recimo, biti pukotina u zidu ili curenje krova. No ako je plijesan nastala zbog nedovoljne ventilacije, najbolje je razmisliti o instaliranju ventilacijskog sustava.

A,Professional,Pest,Control,Contractor,Or,Exterminator,In,A,White

Postoji dugoročno rješenje

Ventilacijski sustavi osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju, a prednosti ugradnje pritom su mnogostruke. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Tako sprečavate nastanak plijesni i pojavu grinja. Osim toga, ventilacijski sustavi štede energiju i smanjuju račune jer, ako vlaga u stanu iznosi 70%, potrebno je utrošiti čak 26% više energije za grijanje.

- Ventilacijski sustavi ne dopuštaju visoke razine vlage i uz to imaju senzore za CO2. Rade automatski, a brzinu sustava možete dodatno pojačati kad, recimo, kuhate ili se tuširate. Oni su, također, dugoročno i stalno rješenje, a nakon ugradnje odmah osjetite svježinu u prostorijama i nema potrebe za prečestim otvaranjem prozora i prozračivanjem. S ventilacijskim sustavima kvaliteta zraka uvijek je ista - zaključio je direktor tvrtke Lunos, Domen Gjuras, i pozvao čitatelje da iskoriste akciju od 20% na sve Lunos proizvode do 15. travnja. 

Lunos Hrvatska ekskluzivni je prodajni zastupnik uglednog proizvođača decentraliziranih sustava ventilacije Lunos GmbH. Na hrvatsko tržište dovodi inovativne, učinkovite i provjerene sustave za ventilaciju robne marke Lunos, koji osiguravaju sigurnu, ekonomičnu i zdravu kulturu življenja te istodobno nude trajno rješenje za sve poteškoće sa suvišnom vlagom i plijesni. Ventilacijski sustavi Lunos cjenovno su pristupačni, a zbog svoje jednostavnosti prikladni su za montažu u starije kuće ili stanove, kao i u novogradnju. Više informacija doznajte ovdje ili putem telefona 01 4816 581.

Sadržaj donosi: Lunos Hrvatska

Komentari 1

VIDEO

Posao koji traje od 1964.: Igor je jedan od posljednjih koji njeguju ovu tradiciju
ZAVOLIO POSAO ZBOG OCA

Posao koji traje od 1964.: Igor je jedan od posljednjih koji njeguju ovu tradiciju

Njegov škver otvoren je davne 1964., a posao je zavolio uz oca. Da nije ostao u škveru, bio bi sigurno na moru, rekao je jedan od posljednjih kalafata koji i danas njeguju tradicijsku gradnju, rekonstrukciju i popravak drvenih brodova

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke
Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje
VIDEO: RIJETKOST U HRVATSKOJ

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje

Nakon primjene inzulina, Ira Mareković dobila je bolne kvrge koje su joj smetale i u kretanju. Roditelji su našli rješenje: inhalacijski inzulin. Doza stoji 1100 eura