Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ni kunu više: Kako potrošiti točno koliko imate u budžetu?

Imate check listu za namirnice koje vam trebaju za ručak ovaj tjedan, imate kalkulator i savršen plan potrošnje u glavi. Ipak, kada plaćate na blagajni opet shvatite da ste pretjerali...

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Imate check listu za namirnice koje vam trebaju za ručak ovaj tjedan, imate kalkulator i savršen plan potrošnje u glavi. Ipak, nakon što ste umjesto planiranih desetak minuta, sat vremena potrošili na kupnju špeceraja ukupan iznos na blagajni je nekoliko stotina kuna veći od onog koji ste planirali potrošiti.

Kupujući tjedne namirnice u kolica su upali i slatkiši za djecu, tava koja je na akciji i nova vrsta kave koju morate probati jer je nova na tržištu. I tako svaki tjedan. Iako ste ovaj mjesec odlučili potrošiti na namirnice točno 2000 kuna, s ovim sitnim izletima trošak se popeo na gotovo 2800 kuna.

S ovim planom koji savjetuju financijski savjetnici to se više ne bi trebalo događati. Na svojoj prepaid kartici uplatite točno onoliko sredstava koliko planirate ovaj mjesec potrošiti na kupnju namirnica. Naravno, prije svakog odlaska u kupovinu zavirite u hladnjak i provjerite kojim namirnicama je istekao rok trajanja, koje morate baciti, a koje ne trebate kupovati jer ih niste iskoristili od prošlog tjedna.

Kako bi u svakom trenu znali što kupiti, popis namirnica možete uvijek držati zakačen na hladnjak ili iskoristite bilješke na svom pametnom telefonu. S obzirom da na kartici imate ograničeni iznos, sigurno ćete bolje paziti da ne pretjerate s ubacivanjem ''nepotrebnog'' u svoju košaru. Ipak, ostavite si stotinjak kuna koje možete koristiti za tu namjenu. Ovako postajete šef svojih financija jer trošite isključivo koliko imate.

Prepaid kartice danas vrlo popularne jer pružaju puno pogodnost a ne morate imati niti tekući račun u banci kako bi je dobili. Čak i ljudima koji imaju tekući račun, kreditne i debitne kartice prepaid kartice mogu biti dobar način upravljanja financijama. Najveća prednost je što su također i jedan od najsigurnijih načina kupovine - kako na prodajnim mjestima tako i preko interneta.

One izgledaju kao debitna ili kreditna kartica i slično kao i one omogućava kupovinu bez gotovine. No, dobra stvar je da se s ovom karticom ne možete zaduživati nego trošiti isključivo sredstva koja su na njoj. Koliko uplatite novaca toliko na njoj imate. Vi kontrolirate svoje troškove! Kada iznos dosegne nulu ona je prazna. Ukoliko vam ju netko kojim slučajem ukrade nema opasnosti da ostanete i bez svojih novaca jer nije povezana s bankovnim računom pa je samim time potpuno zagarantirana sigurnost vaših sredstava na računu

Ako se odlučite za prepaid karticu ovo je super znati!

Pitajte bankara ima li vaša prepaid kartica mogućnost višekratne nadoplate i možete li sredstva nadoplaćivati preko mobilnog bankarstva. Vrlo je bitno da njome možete plaćati i u inozemstvu te s njome bezbrižno poslati klince na izlet ili maturalac.

Addiko MasterCard PrePaid Refresh kartica ima mogućnost višekratne nadoplate u banci ili preko interneta te podizanja gotovine. Kontrolirate osobne troškove limitiranjem visine sredstava na računu. Maksimalni iznos je 15.000 kuna.

Vrlo jednostavno. Kao 2+2.

Tema: Pametna kuna

Možda vas zanima i ovo:
Message