Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 57
Foto: Aleksandar Milutinović
NIKAD NIJE RANO ZA PLANIRANJE

Nova godina pada na vikend: Znamo kako i gdje najbolje iskoristiti te dane!

Bilo da je riječ o romantičnom, obiteljskom ili putovanju za prijatelje, novogodišnji vikend je savršena prilika za city break u susjedstvo. Spakirajte se, 'natankajte' automobil i provedite nekoliko dana u europskoj prijestolnici kulture 2022. godine

Sadržaj donosi: Turistička organizacija Grada Novog Sada

Iako nas ovih dana još iznenadi pokoja dosadna kiša, ali istodobno tu i tamo obasja sunce, mnogi su u mislima već jednom nogom zakoračili u zimu i božićnu idilu. Kako i ne bi kad su nedavno stavili zimske gume na automobile, osmislili kako će ukrasiti domove božićnim asortimanom, koji ih već neko vrijeme mami iz izloga trgovina, a povodom Black Fridaya isplanirali koje će božićne darove uhvatiti na akciji. Uz sve navedeno, slobodno možemo reći da je došlo vrijeme i za planiranje dočeka nove godine

A s obzirom na to da je Nova godina mnogima povod za putovanje, u nastavku doznajte zašto je možda baš izlet u grad na Dunavu, takozvanu Srpsku Atenu, savršena destinacija za vaše novogodišnje, ali i božićno slavlje. 

Novogodišnji dočeci za pamćenje

Novu 2024. godinu dočekajte sa svojim bližnjima u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave - takozvanoga Gibraltara na Dunavu, druge po veličini tvrđave u Europi - gdje će vam večer uveličati koncerti mnogobrojnih glazbenika. Vijesti o tome tko će sve nastupiti i uvesti okupljene u novu, 2024. godinu, uskoro će biti objavljene na stranici organizatora.

Kao i prethodnih godina, uz koncerte na otvorenom, za dobar novogodišnji provod pobrinut će se i mnogi ugostiteljski objekti u Novom Sadu, koji će organizirati uvijek dobro posjećene i popularne dnevne tulume.

Za najveće partijanere tu je i proslava druge Nove godine, točnije 7532., koju Novi Sad obilježava 13. siječnja, u zatvorenim prostorima širom grada. Uz jedinstven spoj vizualne i izvođačke umjetnosti, tijekom prethodnih šest godina, takozvani Doček organiziran je na gotovo 40 lokacija - od Petrovaradinske tvrđave, Sinagoge i Distrikta, do crkve Imena Marijina, Reformatske crkve i SКCNS Fabrike. Više informacija o Dočeku uskoro ćete moći pronaći na službenoj stranici organizatora.

Osjetite duh zimske fantazije

Kao drugi najveći grad u Srbiji, Novi Sad je poznat po bogatoj povijesti, živahnoj kulturi i prekrasnoj arhitekturi. I zimi, kad se zaogrne u svoje božićno ruho, ovaj šarmantni grad dobiva poseban čar koji nikog ne može ostaviti ravnodušnim. Tako da, osim za proslavu Nove godine, posjet Novom Sadu iskoristite za uživanje u blagdanskim sadržajima, koje ćete naći u gotovo svakom kutku grada.

Tako će, primjerice, u staroj gradskoj jezgri, na Trgu slobode, koji okružuju zgrade s kraja 19. i početka 20. stoljeća, biti zimski festival "Novosadski Zimzolend" te će od 25. 11. do 26. 12. raditi čak tridesetak božićnih kućica.

Ispred trgovačkog centra Promenada sve posjetitelje očekuje zimski festival "Božićna čarolija", na kojem će svake večeri  od 1. 12. 2023. do 10. 1. 2024. nastupati dječji zborovi, izvodeći božićne i novogodišnje pjesme, a nakon njih dobru atmosferu pružit će koncerti popularnih novosadskih bendova.

Na Ribljoj pijaci - najstarijoj u gradu - organizira se 1. i 29. prosinca "Noćni bazar", na kojem će mali proizvođači, umjetnici i kreativci nuditi svoje ručno rađene proizvode i gastronomske specijalitete.

Zimsku fantaziju Novog Sada dodatno će od 15. 12. 2023. do 14. 01. 2024. upotpuniti čarobna "Ledena šuma", koja Dunavski park svake godine pretvara u bajkovito klizalište za sve generacije željne zimskih radosti. A kad smo kod zimskih aktivnosti, tu je i Fruška gora - najveća planina u Vojvodini - na koju obitelji mogu doći sanjkati se i grudati, a zaljubljenici u u hiking, trail trčanje i nordijsko hodanje mogu se 24. prosinca pridružiti utrci Winter Trail Race

Uživajte u lokalnoj kuhinji

Posjet Novom Sadu neće biti potpun ako ne iskusite i lokalnu kuhinju. Savjet je da je potražite na krajevima i u okolici grada, odnosno na nezaobilaznim gastronomskim postajama na Dunavu, u salašima i čardama. Riječ je o etnodomaćinstvima u Vojvodini, mjestima koja čuvaju sjećanja na đerme (naprava za vađenje vode iz bunara), fijakere, starinske ergele i drevne običaje. U njima ćete, uz malo sreće, osim dobre hrane, dobiti priliku za uživanje u glazbenoj poslastici zvanoj tamburaši. Mnoga imanja imaju i domaće životinje s kojima se, nakon što se fino najedete, možete podružiti i poigrati. 

Od specijaliteta ovoga kraja u ponudi su razna jela, poput cicvare (jelo od mlijeka, brašna i sira, uz dodatak kajmaka), prženice (nešto slično pohanom kruhu), uštipaka, fiš paprikaša, gulaša, alaske riblje čorbe, pijanog šarana, teletine ispod sača, jela s roštilja, bureka, gomboca (knedle sa šljivama), Index sendviča (rolada punjena topljenim sirom, šunkom, šampinjonima i umakom, izumljena upravo u Novom Sadu) i tako dalje.

A u kapljici nekog fruškogorskog vina - bilo da je rizling, neoplanta, semjon, sirmium, slankamenka ili bermet - moći ćete uživati u nekoj od mnogobrojnih obiteljskih vinarija i vinskih podruma koji su dio Novosadskog vinskog puta. Zanimljivo je da se bermet, desertno vino s ovih prostora, navodno služilo na Titanicu!

Jeste li spremni uploviti u novosadsku čaroliju i osjetiti duh zimske fantazije kojoj ćete se sigurno ponovno vratiti?

Sadržaj donosi: Turistička organizacija Grada Novog Sada

Komentari 57
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana