Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 10
Foto: PR
NIKAKO DA ZACIJELI?

Obična posjeklina može se lako inficirati. Evo koje znakove ne biste nikad trebali ignorirati

Neke rane zacijele vrlo brzo i za njih nije potrebna medicinska pomoć, a druge, one kronične, mogu zacjeljivati tjednima, pa čak i mjesecima. Saznajte koliko je obično potrebno da rana zacijeli i kako je pravilno zbrinuti

Sadržaj donosi: Pontus Pharma

Kao čovjekov najveći tjelesni organ i prva linija obrane, koža štiti organizam od patogenih mikroba i štetnih UV zraka, regulira tjelesnu temperaturu te omogućuje osjet topline, hladnoće, dodira, bola i vibracije. Međutim, prilikom oštećenja potrebna joj je pomoć da se oporavi i vrati na posao jer, kad je koža na bolovanju, organizam vrebaju razne vanjske opasnosti. 

Obratite pozornost na ove simptome

Ako rana značajno ne zacijeli za četiri tjedna ili u potpunosti za osam, ona se može smatrati kroničnom te značajno smanjiti kvalitetu života pojedinca. Stručnjaci tvrde da kronične rane predstavljaju tihu epidemiju koja pogađa velik dio svjetske populacije - procjenjuje se da će od 1 do 2% stanovništva razvijenih zemalja doživjeti ovo stanje tijekom života. 

Beautiful,Mother,Treating,Injured,Daughter,With,Wound,At,Home

Kad je riječ o kroničnoj rani, posjet liječniku je neupitan jer takve rane mogu prouzrokovati mnoge zdravstvene komplikacije. U najtežim slučajevima ovo stanje može dovesti do infekcija kao što su celulitis i infektivni venski ekcem, gangrena, krvarenja, pa čak i do amputacije. Prema istraživanju, osim na fizičko, kronične rane mogu negativno utjecati na psihičko zdravlje, uzrokujući depresiju, tjeskobu i anksioznost.

Da ne dođe do razvoja navedenih komplikacija, potrebno je što prije prepoznati kroničnu ranu i početi liječenje. Svježa rana obično je crvena, nadražena i eventualno natečena. Kronična rana pak, osim dugotrajnog zadržavanja, ima karakteristične simptome poput utrnulosti oko područja rane, promjenu boje, neugodan miris, iscjedak ili gnoj, stalan bol i primjetno oticanje. Takva se rana također sve više širi, umjesto da se povlači, te može uzrokovati vrućicu i svrbež. 

Kako pravilno zbrinuti ranu?

S obzirom na to da kronične rane mogu biti opasne za zdravlje, od velikog je značenja naučiti pravilno tretirati porezotinu, odnosno površinsku ranu, odmah kad nastane. To je posebno važno kod djece koja su zbog svoje istraživačke i neustrašive prirode sklona doživjeti veći broj ogrebotina, ranica, opeklina i raznih drugih iritacija kože od odraslih.

Crying,Child,That,Had,Fallen,From,A,Bicycle

Ranu je potrebno najprije očistiti hladnom vodom i ukloniti čistom pincetom sva strana tijela koja su se mogla zalijepiti za oštećenu kožu. Nakon što ste eliminirali sve kamenčiće, krhotine i slično, preporuka je da se rana sterilizira alkoholom. Međutim, kod djece je taj korak najčešće popraćen suzama.

Zato je Effigerm Wound Wash jedno od najboljih rješenja kada djetetu treba očistiti ranu jer ne sadrži alkohol. Osim što čisti, Effigerm štiti, sprječava nastajanje infekcija te pomaže u zacjeljivanju rana. Ova dermatološki testirana otopina služi i za ispiranje te vlaženje rane, pomaže spriječiti stvaranje biofilma, a može se koristiti i za lakše uklanjanje obloga s rane na kojoj se formirala krasta. Effigerm Wound Wash temelji se na snazi hipokloraste kiseline, za koju je dokazano da ubija mikroorganizme (bakterije, viruse i gljivice), a nalazi se prirodno u čovjekovim bijelim krvnim stanicama. Također, bitna informacija je i da se Effigerm Wound Wash, sa svojom patentiranom tehnologijom, može koristiti od rođenja, primjerice za čišćenje bebina pupka.

Osim hipokloraste kiseline, Effigerm Wound Wash sadrži tek dvije pomoćne tvari: ioniziranu vodu i natrijev klorid. Pogodan je za cijelu obitelj, što ga čini neizostavnim dijelom svake kućne ljekarne, kozmetičke torbice i ruksaka za izlete.

Zašto rana ne zacjeljuje?

Razlozi zbog kojih rana ne pokazuje znakove zacjeljivanja mogu varirati - od loše njege do postojećeg zdravstvenog stanja. 

1. Infekcija

Loša ili nedovoljna njega rane može omogućiti bakterijama i drugim mikroorganizmima - koji su često uobičajeni stanovnici kože - da uđu i razmnože se unutar rane. Tako nastaje infekcija, koja je jedan od češćih razloga zbog kojih rana ne uspijeva zacijeliti, objašnjava istraživanje "Factors Affecting Wound Healing". Kada dođe do infekcije, tijelo preusmjerava svoju obranu protiv novonastale situacije i trudi se izbaciti patogene mikroorganizme iz sustava, umjesto da se fokusira na popravak oštećenog tkiva. 

2. Slaba cirkulacija

Prema informacijama iz prethodno navedenog istraživanja, zacjeljivanje djeluje tako što crvena krvna zrnca prenose nove stanice na ranu i time obnavljaju tkivo. Loša cirkulacija krvi može usporiti ovaj proces, zbog čega rana dulje zacjeljuje. Vježbanje ili stavljanje ranjenog dijela tijela u povišen položaj mogu pomoći poboljšati cirkulaciju. Inače, uzroci loše cirkulacije mogu biti kronična stanja, poput dijabetesa, imunodeficijencije i kardiovaskularnih bolesti. Uz ta se stanja često vežu i problemi sa živčanim sustavom. Osim što mogu usporiti zacjeljivanje rana, zbog oštećenih živaca, može se dogoditi da oboljeli i ne znaju da imaju ranu jer ih ništa ne boli. 

3. Loša prehrana

Kako tvrdi jedna medicinska stranica, za izgradnju novog tkiva potrebno je čak tri puta više odgovarajuće opskrbe proteinima od normalnih dnevnih potreba. Uz proteine, važni su željezo, cink, vitamini A i C te hidratacija. 

Smiling,Father,Holding,Adorable,Little,Daughter,In,Hands,,Family,Preparing

4. Dob i način života

Koža se starenjem stanjuje, počinje zadržavati manje vlage i slabije reagira na upale, pa je takvoj koži potrebno više vremena da zacijeli, opisuje istraživanje "Factors Affecting Wound Healing". Osim zbog starenja, rane slabije zacjeljuju i ako osoba ima prirodno suhu ili dehidriranu kožu, ali isto tako ako ima mokru ili vlažnu, ako često uživa u alkoholu, pušenju i opijatima te ako je pretila.

5. Pretjerano oticanje

Nakupljanje tekućine ispod kože ili masnog tkiva u donjoj polovici tijela - zdravstveno stanje poznato kao edem - može ograničiti količinu kisika koja dopire do rane te čak prouzročiti stvaranje čira, prenosi Wound Source. Za uklanjanje tekućine mogu se koristiti različite kompresijske terapije i, tek nakon što se oteklina smanji, rana može početi pravilno zacjeljivati.

6. Ponavljajuća trauma

Kad je nastala rana podložna ponavljanju traume, trljanju tkanine o ranu ili nekom pritisku, te kad postoji nedostatak pokretljivosti (npr. kod paraplegičara), proces cijeljenja se, prema Wound Sourceu, može značajno produljiti zbog usporavanja cirkulacije krvi. 

O kojem god razlogu da je riječ, ako primijetite da rana sporo zacjeljuje ili da se s njom događa nešto neuobičajeno, što prije se obratite liječniku.

Sadržaj donosi: Pontus Pharma

Komentari 10
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi
Jeste li među njima?

Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi

Velik broj ljudi na svijetu ima probleme s vidom koji dovode do ovisnosti o različitim dioptrijskim pomagalima. Međutim, sve više njih danas odlučuje stati tom problemu na kraj i odlaze na lasersko skidanje dioptrije

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana