Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: PR
OPREZ

Obratite pozornost na zidove: Ovo su četiri tipa plijesni koji vrebaju vaše zdravlje

Jedan tamni kut u stanu može biti alarm da se u vašem domu zbog prevelike vlage počinje stvarati plijesan. Saznajte kakav utjecaj plijesan ima na vaše zdravlje i kako ju možete na vrijeme spriječiti

Sadržaj donosi Lunos Hrvatska

Plijesan su mikroskopske gljivice te postoji mnogo različitih vrsta koje se mogu pojaviti u otvorenom i zatvorenom prostoru. Plijesan proizvodi spore koje se šire lebdeći zrakom i prisutne su u svim unutarnjim prostorima, no kad padnu na vlažno mjesto, počinju rasti i širiti se. Plijesan se može nastaniti na raznim površinama, uključujući tkaninu, papir, drvo, staklo i plastiku. Također može dovesti do propadanja izolacije, klinova i suhozida, a neke vrste plijesni mogu biti opasne za ljudsko zdravlje.

Ako u vašem stanu postoji previsok postotak vlage, iznad 60%, on postaje idealno stanište za razvoj plijesni. Uzrok povećane vlage može biti povezan s mnogim čimbenicima, poput nedovoljnog prozračivanja, odnosno loše ventilacije, ali i kuhanja, sušenja rublja, peglanja i sličnih aktivnosti koje uzrokuju nakupljanje vlage u zatvorenom prostoru. U tom slučaju ubrzo možete očekivati pojavu mrlja od plijesni na zidovima.

Girl,Found,Mold,In,The,Corner,Of,Your,Bathroom,,

Četiri vrste plijesni koje vrebaju sa zida

Osim spomenutih faktora, plijesan na zidovima mogu uzrokovati loša gradnja, ugradnja PVC prozora, koji hermetički zatvaraju prostor i onemogućuju prostoru da ‘’diše’’, te vremenske neprilike, poput poplava i kiša. Najčešće se pojavljuje u nekom od sljedećih oblika:

Alternaria

Različite vrste ove plijesni uglavnom rastu na površinama kao što su drvo ili hrana, no vrsta Alternaria alternata često je prisutna na materijalima poput željeza, pločica, cigle, žbuke, tapeta, papira i platna. Kao i svaka druga vrsta plijesni, voli tamne i vlažne prostore

Primarno se pojavljuje u vidu tamnih i sivih mrlja, koje se mogu proširiti u velike mrlje ako se odmah ne uklone. Otpušta spore i pljesniv miris u okolinu te predstavlja određeni zdravstveni rizik za osobe koje su dugotrajno izložene ovoj plijesni. Budući da je vrlo česta tijekom proljeća i ljeta, plijesan Alternaria smatra se jednim od najčešćih alergena.

Mold,In,The,Corner,Of,The,Plastic,Windows.

Aspergillus

Često raste u zatvorenom prostoru, na prašini, praškastim namirnicama i građevinskim materijalima, poput suhozida. Američki stručnjak za plijesan, Michael Rubino, ovu vrstu plijesni naziva ‘’kaktus plijesan’’ jer ima sposobnost rasti i razvijati se uz vrlo malo vode te joj nije potreban neki katastrofalan događaj, primjerice kad se zbog poplave zidovi i pod natope vodom. 

Može biti zelene, plave, ružičaste i crne boje, a toksini ove plijesni (mikotoksini) mogu uzrokovati akutna ili kronična trovanja (mikotoksikoze). To se događa kod prisutnosti vrsta kao što su Aspergillus versicolor, A. flavus, A. niger i A. terreus. 

Cladosporium

Očituje se smeđom, zelenom ili crnom bojom te raste na toplim i hladnim mjestima. Glavni uvjet za preživljavanje ove plijesni je visoka vlažnost, a osim na zidovima, često je prisutna u drvu, tepisima ili tkaninama te u sustavima za grijanje i hlađenje.

Cladosporium je jedna od najčešćih vrsta plijesni, a može razviti alergije u djece i odraslih. Lako prodire u dišne ​​putove, uzrokujući napadaje kašlja, suzenje očiju i druge probleme. Može biti vanjski i unutarnji izvor infekcije.

Strong,Mildew,In,Large,Stains,Is,Located,On,White,Interior

Stachybotrys chartarum

Ova često zvana ‘’toksična crna plijesan’’ može biti i zelenkaste boje. Raste na pamuku, drvu i proizvodima od papira te zahtijeva konstantnu vlagu. Ponekad proizvodi mikotoksine koji se nalaze u njezinim sporama, u zraku te fragmentima gljivica. Prema tvrdnjama portala za zdravlje WebMD, opasni su za zdravlje ako se pojedu, no ne postoji poveznica s udahnutim mikotoksinima ove plijesni i smrtonosnim bolestima.

Ipak, postoje rizici za osobe s alergijama, astmom i drugim osjetljivim stanjima. Iz WebMD-a također ističu kako nema dokaza da crna plijesan uzrokuje simptome kao što su umor, gubitak pamćenja, nemogućnost fokusiranja ili glavobolju, što se u medijima često karakterizira kao ‘’toksični sindrom crne plijesni’’.

Za dom bez vlage i plijesni

Većina plijesni kod potpuno zdravih ljudi neće uzrokovati zdravstvene tegobe, no ako vam je oslabljen imunitet, imate alergiju, astmu ili bolujete od neke druge bolesti, može predstavljati zdravstveni problem. Zato, kako biste spriječili njezin nastanak, potrebno je kontrolirati strujanje zraka i postotak vlage u prostoru. Vlaga u vašem domu ne bi trebala iznositi više od 50% kroz cijeli dan, a u tome vam mogu pomoći vlagomjer ili higrometar, odnosno uređaj za provjeru vlažnosti u prostoriji. Budite sigurni i da zrak u vašem domu slobodno struji. 

U tome će vam pomoći njemački ventilacijski sustav LUNOS, koji dugoročno rješava problem vlage i plijesni jer omogućuje protok zraka unutar prostorija te automatski održava optimalnu razinu vlage unutar životnog prostora. Ima i antialergijski filtar te funkcionira tako što imate 24-satni protok zraka bez otvaranja prozora pa nema ulaska alergena.

Happy,Woman,Relaxing,On,Comfortable,Soft,Sofa,Enjoying,Stress,Free

Među ostalim prednostima decentraliziranih ventilacijskih sustava ističu se personalizirana udobnost, što znači da je moguća prilagodba postavki protoka zraka i temperature u svakoj sobi, tihi rad, poboljšana kvaliteta zraka, energetska učinkovitost te jednostavnost instalacije i održavanja. Odlukom za decentralizirani pristup možete stvoriti zdravije i ugodnije unutarnje okruženje za sebe, svoju obitelj ili svoje zaposlenike.

Oprezno s plijesni

Zanemarite li plijesan, imajte na umu da ona također može potaknuti stvaranje mikroba i bakterija. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izloženost ovim bakterijama može izazvati upalnu reakciju kod nekih ljudi. WHO također napominje da plijesan i mikrobni agensi koje ona proizvodi mogu povećati rizik od bronhijalnih i gljivičnih infekcija

Za život bez vlage i plijesni odaberite LUNOS ventilacijske sustave. Sustav LUNOS cjenovno je pristupačan i iznimno jednostavan za montažu. Zbog svoje je jednostavnosti prikladan za montažu u starije kuće ili stanove, kao i u novogradnju. Da biste montirali sustav, ne morate ugraditi cijevi, zbog čega je montaža brza i ne zahtijeva veće intervencije u stanu. Za besplatan izvid u vašem domu ispunite kontakt obrazac na www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01 4816 581.

Sadržaj donosi Lunos Hrvatska

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana