Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 31
Foto: PR
PODRŠKA KOJA NAM SVIMA TREBA

Osjećate li se iscrpljeno, preopterećeno i neuspješno na poslu? Evo kako to prevladati

Normalno je da imamo boljih i lošijih dana, nekad smo produktivniji i nižemo uspjehe, a nekad usporeni i sve što vidimo je samo negativa. Ne možemo uvijek biti na 100%, ali možemo naučiti kako se nositi s neuspjehom

Powered by Hrvatski Telekom

Što ima veze ako pogriješiš? Svi griješe, zašto ti ne bi smio? Ali, moj je osjećaj da ti imaš problem, a taj je da se bojiš pogriješiti! Reci mi jednu osobu koja ne griješi? Ti si golmančina, moraš to znati! Ovim riječima kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić obratio se suigraču Dominiku Livakoviću prije utakmice protiv Rusije za plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru. Livaković je upravo na prvenstvu u Kataru eksplodirao, u pozitivnom smislu riječi, obranivši čak tri od četiri udarca s bijele točke, plasirao nas je u četvrtfinale Svjetskog prvenstva i otvorio put prema brončanoj medalji.

Možda nismo nogometaši ili neki profesionalni sportaši, ali sigurno se svatko od nas u životu našao u situaciji zbog koje je pomislio da nije dovoljno dobar. Prihvaćanje i nošenje s neuspjehom, ali i sindromom "burnouta" ili pregorijevanja na poslu vještina je kao i svaka druga, a kako se na zdrav način nositi s takvim stanjima otkrila nam je psihologinja Karla Lončarić iz Udruge kako si?.

1. Što je najlošije što se može dogoditi?

Iako ga sigurno svi pokušavaju izbjeći, neuspjeh je neminovan. Međutim, kada do njega dođe, ne treba odmah očajavati nego bi bilo dobro da krenete logičkim putem i postavite sebi tri pitanja: "Što je najlošije što mi se sad može dogoditi?", "Mogu li se nositi s tim ishodom?" i "Koje su neke od mogućih prednosti mojeg neuspjeha?". Ova jednostavna pitanja pomoći će vam izgraditi jasniju i objektivniju sliku o trenutnoj situaciji, koja se, naravno, iz subjektivne perspektive svakome čini najlošijom mogućom. 

- Osjećaj neuspjeha posebno je izražen kod ljudi koji sumnjaju u sebe, u svoje sposobnosti, svoje vještine, u strahu su od procjenjivanja i bilo kakvog neuspjeha. I zanimljivo je kako ti ljudi često, usprkos svim dosadašnjim postignućima, svoje uspjehe pripisuju nekim vanjskim faktorima ili čak pukoj sreći - kaže. 

Psihologinja dodatno upozorava da se u današnjem užurbanom svijetu, u kojem se očekuje da izvršimo više obaveza nego što je fizički moguće, većina osjeća iscrpljeno i preopterećeno, a nije rijetkost i da mnogi dožive "burnout".  U takvim slučajevima do neuspjeha i pregorijevanja dolazi zbog nedostatka vremena, a ne zbog osobne nemogućnosti da se nešto napravi. 

- Naglasila bih kako ne obavljanje svih zadataka s to do liste ili ne obavljanje svih zadataka savršeno kako smo naumili nas ne čini automatski neuspješnima. Čak i da je radni dan duži, uvijek postoji nešto što bismo mogli dodatno, detaljnije ili bolje napraviti. Nažalost, često najbolji radnici najviše sumnjaju u same sebe - ističe psihologinja.

Top,View,On,Man,Working,On,Laptop,Computer,With,Notes

2. Prihvatite svoje emocije i pogreške

Neuspjeh i pregorijevanje su uglavnom popraćeni različitim neugodnim emocijama, kao što su tjeskoba, ljutnja, tuga i sram, koje većina ljudi pod svaku cijenu želi izbjeći. Ipak, istraživači su otkrili da je bolje razmišljati o svojim emocijama nego o samom neuspjehu. Drugim riječima, dopustiti sebi da se osjećate loše je motivirajuće. Upravo vam takvo razmišljanje može pomoći da poradite na pronalasku boljih rješenja s kojima ćete sljedeći put biti uspješniji u tome što radite. 

Međutim, nemojte otići u krajnost jer pretjerano razmišljanje može dovesti do razvoja samokritičnosti, koja, ako je prisutna u velikoj mjeri, može oslabiti vašu motivaciju i vještine rješavanja problema te povećati vjerojatnost depresije. 

Kad osvijestite i prihvatite sve emocije koje vežete za neuspjeh i "burnout", podsjetite se da niste sami u ovome. I mnogi drugi osjećaju se baš poput vas.

- Nemojte se bojati pogrešaka. Budite blagi prema sebi, pogreške su prirodan dio života i one vas ne definiraju. Isto tako, u teškim trenucima pokušajte se prisjetiti svih svojih dotadašnjih postignuća, prisjetite se svojih jakih strana i stvari u kojima ste dobri - govori Karla Lončarić.

Profile,Portrait,Of,Young,Attractive,Yogi,Woman,Breathing,Fresh,Air,

3. Zdrave navike za suočavanje sa stresom

U većini slučajeva neuspjeh i "burnout" izazivaju stres, s kojim se svatko nosi na svoj način. Nažalost, neki od tih načina uključuju loše zdravstvene navike, poput pušenja, prejedanja brzom hranom, višesatnog buljenja u ekran i slično.

S obzirom na to da je danas gotovo nemoguće izbjeći stres, pokušajte te nezdrave strategije suočavanja sa stresom zamijeniti zdravima. Nazovite prijatelja, vježbajte duboko disanje, upalite svijeću, okupajte se u pjenušavoj kupki, prošetajte ili raspalite svoju najdražu glazbu na najjače. Naravno, postoji još mnogo ovakvih primjera, ali važno je samo da pronađete onu aktivnost koja vama najbolje odgovara.

- Negativni osjećaji mogu se prevladati tako da razgovaramo o svojim emocijama i brigama s bliskim ljudima ili s nadređenima te da pokušamo prioritizirati i bolje planirati stvari - savjetuje psihologinja i dodaje da već i običan "Kako si?" može nekome kratkoročno popraviti dan, a dugoročno ojačati emocionalno zdravlje. 

Smiling,Group,Of,Young,Businesspeople,Talking,Together,During,Their,Coffee
U suradnji s Udrugom kako si?, neprofitnom organizacijom čiji je cilj osnažiti javnost za suočavanje s različitim svakodnevnim teškoćama, vodeća telekomunikacijska kompanija u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom, napravila je YouTube serijal o temama psihološkog zdravlja. Cijeli serijal možete pronaći ovdje.

Powered by Hrvatski Telekom

Komentari 31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode