Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ove su tvrtke nagrađene za društveno odgovorno poslovanje

HUP je nagradio najbolje primjere društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj od čijih su održivih principa poslovanja u 2018. godini korist imale i tvrtke i zajednice. Jedna se tvrtka ipak posebno istaknula.

Foto: Guliver/Shutterstock
0 komentara

Hrvatska udruga poslodavaca dodijelila je ukupno osam nagrada malim, srednjim i velikim tvrtkama u četiri područja: briga za okoliš, briga za zaposlenike, briga za zajednicu te promicanje društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca tvrtke. Predsjednica HUP-a – Gordana Deranja u uvodnom dijelu svečanosti obratila se okupljenima u Westinu:

- Nema uspjeha bez odgovornosti. Odavno su prošla vremena kada tvrtke nisu morale razmišljati o tome kako se odnose prema svojim dionicima i resursima te okolišu – ako je to ikada i bilo moguće. Isto tako bez uspjeha i profita nema odgovornog poslovanja. Mi, poslodavci okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca želimo poticati naše članove da i po pitanju vlastite odgovornosti prema zajednici i svojim dionicima neprestano pomiču granice i podižu svoje ciljeve. -

Tvrtka koja je zasigurno pomaknula svoje granice i osvojila veliku nagradu HUP-a za društveno odgovorno poslovanje je Heineken Hrvatska. Nagradu je uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Zagreb: Svečanost dodjele Nagrade Hrvatske udruge poslodavaca | Autor: Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL Heineken je osvojio nagradu za tri projekta: Hrvatski ječam za Karlovačko pivo, Zeleno poslovanje kompanije Heineken Hrvatska te Briga o zajednici u kojoj poslujemo. Heineken Hrvatska je 2014. pokrenuo projekt nabave domaćeg pivarskog ječma za svoje najpopularnije pivo – Karlovačko i danas koriste 100 posto hrvatskog ječma u pivu. U 2017. godini smanjili su emisiju CO2 na 6,2 kg/hl, a od kraja 2016. u pivovari u Karlovcu koriste samo zelenu električnu energiju (ZelEn), dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora. U zadnjih devet godina potrošnju vode smanjili su za 40%, a u istom su razdoblju smanjili i količinu nerecikliranog industrijskog otpada za 86%.

Heineken Hrvatska uključen je u sponzorstva najvažnijih lokalnih događaja te donacije kroz koje podržavaju projekte i aktivnosti koji doprinose boljoj kvaliteti života u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Projekti se odnose većinom na infrastrukturne radove te uređenje javnih površina za sportske aktivnosti na otvorenom, uređenje zajedničkih prostorija (društvenih domova) ili prostorija udruga/društava koji djeluju u četvrtima, uređenja šetnica/zajedničkih javnih prostora.

Svečanosti su osim predsjednice Republike Hrvatske prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat koji su, uz predstavnike HUP-a dodijelili nagrade dobitnicima.Tolušić je u svom govoru naglasio: - Pozdravljamo i potičemo napore poslodavaca i civilnog sektora da se u prvi plan stave oni koji rade na promicanju održivog i odgovornog poslovanja. Hrvatska se obvezala biti bolja i usklađenija s ciljevima održivog razvoja, a taj put je neostvariv bez uspješnih tvrtki te kreativnih i vrijednih pojedinaca.-

Zagreb: Svečanost dodjele Nagrade Hrvatske udruge poslodavaca | Autor: Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL U kategoriji velikih tvrtki nagrade su osvojili Ericsson Nikola Tesla za područje brige za zaposlenike; Coca-Cola HBC Hrvatska za područje promicanja društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca, Cemex Hrvatska za područje brige za okoliš i Hrvatska pošta za područje brige za zajednicu.

U kategoriji srednje velikih tvrtki nagradu je osvojila Specijalna bolnica sv. Katarina za projekt kliničkog uvođenja farmakogenomskog testa u svakodnevnu praksu, kojemu je cilj značajno smanjiti neučinkovito propisivanje lijekova te povećati učinkovitost zdravstvenog sustava. Bolnica dvanaest puta u godini pruža besplatne analize onim bolesnicima kojima su one nužne, ali financijski nedostupne. U kategoriji malih tvrtki nagrade su osvojili Sustav javnih bicikala za područje brige za zajednicu i Arosa Grande za područje brige za okoliš.

U sklopu ovogodišnje dodjele nagrade HUP-a za održivo i odgovorno poslovanje, dodijeljene su i nagrade „Sjaj“. U kategoriji velikih tvrtki nagrade su dobili Ina-Industrija nafte i Jadran galenski laboratorij. U kategoriji mikro, malih i srednjih poduzeća dobitnici su Hauska&Partner, Regeneracija i DPD Croatia, a za civilno društvo priznanje je dobila udruga Odraz – Održivi razvoj zajednice.
-Uočava se bogata praksa, raznovrsnost pristupa, kreativna rješenja i inovativni alati, a negdje i izuzetno visoka, dnevna učestalost komuniciranja DOP-prakse - istaknuo je Goran Tudor, utemeljitelj nagrade i menadžer Poslovne inicijative Dobra Hrvatska.

Možda vas zanima i ovo:
Message