Obavijesti

Native sadržaj

Foto: PR
SMANJITE RAČUNE

Ovo su najveći potrošači energije u domovima. Evo kako ih obuzdati i uštedjeti

Optimalnim postavljanjem temperature hladnjaka, korištenjem nižih temperatura za pranje rublja, isključivanjem uređaja kad ih ne koristite možete uštedjeti energiju i tako povećati svoj mjesečni budžet

Powered by CANDY

Prosječna hrvatska obitelj godišnje potroši oko 3500 kWh električne energije, što stoji otprilike 3000 kuna, odnosno 60 posto prosječne mjesečne plaće jednog hrvatskog radnika, piše portal strujaplin.com. Ova stavka imat će još veći udjel u ukupnim troškovima kućanstava budući da energija stalno poskupljuje. Upravo zato nije na odmet razmisliti kako smanjiti potrošnju električnih uređaja, a da biste podebljali svoj novčanik.

Znate li da televizori, mobiteli, računala, kuhala za vodu i sl. rade i kad mislite da ne rade? Naime, svi uređaji koji su uključeni u struju neprestano troše energiju. Zato je važno da ih isključujete iz utičnice kad nisu u funkciji.

Također, noćni sati savršeni su za uštedu električne energije jer je ona u to vrijeme najjeftinija. Noćni ciklus električne energije počinje u 21 sat i traje sve do 7 sati, a omogućuje jeftinije pranje posuđa te pranje i sušenje rublja.

Kako biste potpuno mogli paziti na svoju kućnu potrošnju, važno je znati koji su najveći potrošači struje u kućanstvu. 

Lokacija i temperatura su ključne

Jedan od vodećih potrošača energije u kućanstvima je hladnjak. Da biste smanjili svoje račune za struju, ključna je lokacija na kojoj držite hladnjak. Nikad ga ne postavljajte pored izvora topline, kao što su pećnica, ploča za kuhanje ili radijator, i pokušajte izbjeći da u vaš hladnjak izravno tuče sunce. Isto tako uzmite u obzir da je optimalna temperatura za rad hladnjaka 5°C, a za rad zamrzivača -18°C. Za svaki dodatni stupanj snage hlađenja koristi se oko šest posto više električne energije. 

Kad je riječ o odmrzavanju hrane, umjesto da je odmrzavate izvan hladnjaka, stavite hranu u hladnjak. Tako se zaleđena hrana postupno i pažljivo odmrzava, a istodobno hladi prostor unutar hladnjaka i pritom smanjuje količinu posla koju obavlja kompresor, a time i potrošnju energije. Odmrzavanje u hladnjaku idealno je za prethodno zamrznute ostatke ili meso i ribu koje planirate kuhati kasnije tog dana. Isto tako, ostatke uvijek trebate pustiti da se ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što ih stavite u hladnjak. U protivnom, toplina nedavno skuhane hrane dovest će do vrtoglavog porasta temperature u vašem hladnjaku i zamrzivaču, a time i većih računa za struju!

Važno je i odleđivati zamrzivač barem jedanput godišnje, odnosno onda kad primijetite da se nakupio led. Samo dva milimetra nakupljenog leda znači da vaš uređaj troši 10% više energije. Korištenjem kućanskih uređaja koji su povezivi na aplikaciju, poput hOn aplikacije, možete pratiti potrošnju energenata nakon svakog ciklusa ili na dnevnoj bazi te tako birati najbolje programa, za najbolje uštede.

Pametna ušteda energije

Sljedeći tzv. energetski vampiri u kućanstvu su perilice rublja. Zlatni savjet za uštedu je da perilicu rublja uključite samo onda kad je dovoljno puna. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji i energetski učinkovitim perilicama rublja bolje energetske klase trošite manje energenata uključujući električnu energiju i vodu. No što je s osjetljivom odjećom ili svakodnevnom odjećom koja je lagano uprljana ili samo neugodno miriše? Koristite dedicirane brze programe, kraće od sat vremena, i niže temperature pranja uz koje možete potrošiti manje energije, a vaše rublje bit će jednako čisto kao da ste perilicu uključili na program od tri ili više sati.

Jedna od pametnih funkcija današnjih perilica rublja je Snap&Wash, pomoću koje je dovoljno fotografirati odjeću za pranje i aplikacija sama odredi optimalan program pranja. Takva tehnologija znatno pomaže u uštedi svakog okretaja bubnja i vaših računa za struju. Osim toga, u današnjem užurbanom načinu života, pomoću aplikacije hOn možete upravljati svojom perilicom rublja bez obzira na to gdje se nalazili i birati između 60 dodatnih programa za pranje rublja. 

Sušite rublje učinkovito

Kad je riječ o sušilici, isto kao kod perilica za rublje, uz brze programe sušenja, kraće od 90 minuta, nije potrebno sušiti rublje dulje nego što je potrebno. Tako štedite vrijeme, novac, ali i čuvate svoju odjeću. Kod sušilica rublja postoji funkcija Snap&Dry, uz koju će vam aplikacija samo na temelju jedne fotografije ponuditi energetski najučinkovitiji program sušenja. 

Ne zaboravite da vrijeme rada sušilice rublja ovisi o ostatku vlage nakon centrifugiranja u perilici. Uz funkciju Super Easy Iron pametni senzor današnjih perilica rublja detektira razinu vlage uz posebne kretnje bubnja koje smanjuju nabore i gužvanje. Bonus je to što pomoću ove funkcije štedite struju kraćim peglanjem odjeće! Uz to, pametne sušilice rublja imaju funkciju detektora kilaže, kojom štede do 70% energije, vremena i novca, a sve to zahvaljujući posebnim senzorima težine koji automatski zaustavljaju ciklus sušenja kad se postigne željeni stupanj suhoće.

Maksimalna ušteda 

Zato, prvo što biste trebali činiti u ime kućne štednje je da već pri kupnji birate uređaje koji troše manje energije. Iako je njihova cijena malo viša, dugoročno se svakako isplate. Obavezno obratite pozornost na energetski razred. Preporučuje se kupnja uređaja koji spadaju u energetski razreda A jer troše i do 35% manje električne energije od uređaja energetskog razreda D. 

I na kraju, želite li maksimalno uštedjeti, možete iskoristiti još neke trikove. U nadolazećim zimskim mjesecima možete staviti aluminijsku foliju iza radijatora kako bi se toplina odbijala prema unutrašnjosti prostorije. Tako možete smanjiti jačinu grijanja za koji stupanj i uštedjeti nešto novca. Jedan od savjeta je i da tanke zavjese zamijenite onim termalnim. One su napravljene od debljih tkanina tako da ne propuštaju hladan zrak. Skuplje su, ali s vremenom ćete uštedjeti na računima za grijanje budući da sprečavaju gubljenje topline iz prostorije za 25%!

Powered by CANDY

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang