Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5
Foto: Unsplash
SPREMITE SE ZA PROMJENE

Ovo su vještine koje poslodavci sve više traže, a vi ih trebate imati ako želite napredovati

Nakon ulaska u 4. industrijsku revoluciju osjetna je velika digitalna transformacija, koja utječe na način na koji živimo i radimo, a zato se javlja potreba i za novim vještinama. Doznajte koje će vještine tvrtke sve više tražiti i kako ih steći

Sadržaj donosi Europska komisija

Teorija kreativne destrukcije, koju je iznjedrio čuveni ekonomist Joseph Schumpeter, objašnjava da je ekonomski rast nemoguć bez inovacija. Točnije, da je u napretku ekonomije važan kontinuirani proces u kojem inovacije, nove tehnologije i poslovni modeli zamjenjuju stare. Ova teorija vidljiva je i na primjeru Industrije 4.0, u kojoj nove digitalne tehnologije, umjetna inteligencija i automatizacija primarno zamjenjuju repetitivne poslove, poput ručnog unošenja podataka u računalo, ali pritom stvaraju niz novih radnih mjesta

No kako biste bili spremni za poslove budućnosti, ali i kako biste ostali konkurentni na tržištu rada ili napredovali u svom poslu, bitno je uskladiti postojeće vještine s onima koje će poslodavci sve više tražiti. Naime, Svjetski ekonomski forum navodi kako postoji veliki jaz u vještinama unutar tvrtki koje usvajaju tehnologije Industrije 4.0. te se procjenjuje da će više od polovice zaposlenika trebati značajnu prekvalifikaciju do 2025. godine. Zbog toga se postavlja logično pitanje - kako se pripremiti za (n)ove promjene?

Vještine koje postaju sve traženije

S obzirom na to da 4. industrijsku revoluciju karakterizira značajna integracija naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije, robotike i Interneta stvari (IoT) u različite industrije, ne iznenađuje izvještaj Deloittea u kojem se navodi da je najveća potražnja za stručnjacima upravo iz područja tehnologije, znanosti i inženjerstva. No pritom valja staviti naglasak i na specifične vještine koje poslodavci cijene te će ih sve više zahtijevati od trenutnih i budućih zaposlenika, a o njima u svojoj knjizi o vještinama budućnosti govori pisac i Forbesov kolumnist Bernard Marr.

Primjerice, vještina kreativnosti bit će visoko cijenjenja s obzirom na to da ovu vještinu digitalne tehnologije ne mogu zamijeniti. Zato će vam sposobnost slobodnog razmišljanja i stvaranja inovativnih rješenja dati prednost u odnosu na konkurenciju. Set vještina koje uključuju kritičko razmišljanje i rješavanje problema također pripada skupini sve traženijih vještina. 

Kritičko razmišljanje pomaže u učinkovitom donošenju odluka, analizi i evaluaciji koncepata te propitkivanju i interpretaciji dostupnih podataka. A vještina rješavanja problema pomoći će vam u uspješnom suočavanju sa složenim problemima te kreiranju inteligentnih rješenja koja su prijeko potrebna mnogim industrijama. Primjerice, predviđa se da će u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije priroda posla postati složenija i zahtijevati veće analitičke vještine

Osobe s vještinom digitalne pismenosti, koje s lakoćom komuniciraju i rade pomoću digitalnih alata, a pritom prate nove tehnologije i razumiju kako one mogu utjecati na njihov posao, također će biti u prednosti, baš kao i oni koji posjeduju vještinu podatkovne pismenosti. Riječ je o jednoj od najtraženijih vještina, a osim izvlačenja ključnih podataka iz analitike, uz pomoć nje moći ćete preispitivati ​​integritet i valjanost svih podataka s kojima radite.

Sposobnost učinkovitog vođenja tima ili projekta također će biti među najtraženijim vještinama, pa je korisno naučiti kako izvući najbolje iz drugih te im osigurati uvjete za napredak. Među ostalim vještinama tražit će se sposobnost dobrog upravljanja vremenom, što znači da ćete raditi pametnije a ne više, kao i emocionalna inteligencija, fleksibilnost i spremnost na suradnju te brzo prilagođavanje promjenama. 

Pripremite se i povećajte svoje šanse

Zato je korisna odluka Europske komisije koja vještine stavlja u središte europskog političkog programa za sljedećih pet godina, kako bi pravo na cjeloživotno učenje postalo stvarnost te kako bi se provelo prvo načelo europskog stupa socijalnih prava

U okviru toga provodi se program Erasmus+, za područje obrazovanja odraslih, koji nudi niz mogućnosti za odrasle, učitelje i drugo obrazovno osoblje kako bi usavršili svoje znanje, vještine i kompetencije u inozemstvu. Program također pruža mogućnost obrazovanja odraslima s manje mogućnosti, primjerice ljudima koji se suočavaju s društvenim ili ekonomskim barijerama. Time se i ranjivim skupinama u društvu pruža prilika za kvalitetniji život, što je jedan od prioriteta programa.

U program se mogu prijaviti lokalna i regionalna javna tijela, privatne i javne ustanove te organizacije koje se bave obrazovanjem odraslih.

Erasmus+ također nudi priliku učenicima, pripravnicima, učiteljima i ostalom obrazovnom osoblju da usavrše svoje znanje, vještine i kompetencije kroz područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. U ovom programu srednje škole (strukovne i umjetničke), lokalna i regionalna javna tijela te javne ili privatne organizacije mogu sudjelovati kroz tri projekta: Mobilnost za učenike i osoblje (KA1), Partnerstva za suradnju (KA2) te Aktivnosti Jean Monnet (KA3).

Ako razmišljate o novom poslu, prilici za obrazovanje ili osposobljavanje, ako želite poboljšati vještine koje će vam pomoći da budete uspješniji bez obzira na dob, spol, invaliditet, podrijetlo ili seksualnu orijentaciju – Europska godina vještina pravo je vrijeme za to.

Nagovještava se i 5. industrijska revolucija?

Premda mnoge tvrtke još prolaze kroz proces prilagodbe na Industriju 4.0, moderne tvrtke svoje su poslovanje počele pripremati i za industrijsku revoluciju 5.0. Naime, dok je 4. industrijska revolucija omogućila ključne tehnološke razvoje u područjima automatizacije, robotizacije, analize velike količine podataka, pametnih sustava, umjetne inteligencije (AI), virtualizacije, strojnog učenja (ML) i Interneta stvari (IoT), Industrija 5.0 bit će fokusirana na suradnju između ljudi i kobota (kolaborativnih robota), održivost i brigu za okoliš

S obzirom na to da živimo u svijetu koji posljednjih godina prolazi kroz velike i ubrzane promjene, možemo zaključiti da će Industrija 5.0 doći brže nego što očekujemo. U skladu s tim, i mi trebamo biti spremni na stjecanje novih znanja kako bismo je spremno dočekali.

Želite li poboljšati vještine koje će vam pomoći u postizanju poslovnog uspjeha, bez obzira na dob, spol, invaliditet, podrijetlo ili seksualnu orijentaciju – Europska godina vještina pravo je vrijeme za to, a Europska komisija u tome vam može pomoći. Više informacija pronađite na web stranici Učinimo to.

Sadržaj donosi Europska komisija

Komentari 5
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana