Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 16

Pitali smo čitatelje što najviše kupuju online: Iznenađuje li vas razlika kod muškaraca i žena?

Powered by Mastercard

Pitali smo čitatelje što najviše kupuju online: Iznenađuje li vas razlika kod muškaraca i žena?

Kupnja putem interneta povećala se od početka pandemije, a što i koliko često naši čitatelji kupuju, što im je najvažnije pri online kupnji i zašto je uopće preferiraju, pokušali smo saznati u nedavno provedenom istraživanju na portalu 24 sata

Zbog pandemije i lockdowna koji su nas snašli u proljeće mnogi od nas okrenuli su se online kupnji, čak i ako joj prije možda nismo bili skloni. Nedavno provedeno istraživanje MasterIndex pokazalo je kako mobilno plaćanje koristimo više nego prošle godine, a mi smo anketom dodatno htjeli istražiti koliko često i što kupujemo online.

Zato smo početkom studenoga proveli istraživanje na portalu 24sata.hr u kojem je sudjelovalo 1374 ispitanika. Saznali smo da većina njih (60,5%) u web trgovinama kupuje jednako često kao i prije pandemije, ali ih čak 30,3% kupuje češće nego prije. Usto, povećanje kupnje nakon izbijanja pandemije izraženije je kod žena (34,5%) i kod onih starijih od 55 godina (33,5% kupuje češće). Što smo još saznali, pročitajte u nastavku. 

Žene kupuju češće

Od ukupnog broja čitatelja koji su sudjelovali u anketi čak 93,5% kupuje preko interneta. Najviše ispitanika na internetu kupuje nekoliko puta godišnje (42,1%) i nekoliko puta mjesečno (33,6%), a ima i onih koji kupuju jednom tjedno i češće (7,5%) te onih koji nikad ne kupuju online (6,5%). Zanimljiv je podatak da isti postotak žena i muškaraca kupuje nekoliko puta godišnje (41,4%), ali ipak su žene te koje češće kupuju nekoliko puta mjesečno (38,8% žena i 33,6% muškaraca). 

Kad je riječ o web stranicama s kojih naručuju, žene u Hrvatskoj najčešće kupuju u domaćim web trgovinama, a muškarci podjednako u domaćim i stranim. Također se pokazalo da su stariji kupci skloniji kupnji u domaćim web trgovinama. 

Najviše kupujemo... 

Odjeću, obuću i modne dodatke - čak 73% kupaca putem interneta najčešće kupuje takve stvari, a slijede bijela tehnika i kućanski uređaji (32,5%) te proizvodi za njegu tijela i lica (31,9%), a najmanje se kupuju usluge osiguranja i edukacije (manje od 10% kupaca).

U pet kategorija koje se nabavljaju u web trgovinama kod muškaraca uopće nema proizvoda za njegu lica i tijela, namještaja i turističkih aranžmana, a na top listi žena izostali su kućna elektronika, računala i sportska oprema, koji su kod muškaraca pri vrhu ljestvice.

Najvažnija nam je sigurnost plaćanja

Čak 9 od 10 ispitanika smatra da je potrebno povećati sigurnost online plaćanja. Štoviše, za najveći broj ispitanika sigurnost plaćanja najvažniji je aspekt kupnje putem interneta, što je uvidio i Mastercard te omogućio provjeru identiteta putem Mastercard® Identity Check™. Na drugom je mjestu ponuđeni način plaćanja, a na trećem lakoća snalaženja na web stranici. Ipak, iznenađujuće je da su recenzije i iskustva drugih korisnika najmanje važni (prethode im rokovi dostave i širina asortimana). No iako se nalaze na posljednjemu mjestu, recenzije i iskustva drugih važni su za malo više od 70% ispitanika. 

Najčešći oblik plaćanja u web trgovini su kreditne i debitne kartice, koje koristi 43,4% kupaca. Sljedeći odabir je plaćanje pouzećem (39% kupaca), a PayPal je na trećemu mjestu (16% kupaca). Uplatnicu na šalteru koristi tek 1,5% kupaca. 

Zašto (ne)volimo online kupnju?

Što se tiče prednosti online kupnje, čini se da za većinu kupaca ona predstavlja uštedu vremena (83,7%), veći izbor proizvoda nego u klasičnim trgovinama (71,5%) i mogućnost razgledavanja i izbora proizvoda u miru (89%). S izjavama da
kupnja u web trgovinama štedi vrijeme, da je sigurna i da je na taj način moguće u miru razgledati i odabrati proizvode, u većem se postotku slažu žene, a tvrdnju da web trgovine nude veći izbor proizvoda u odnosu na klasične, u malo većoj mjeri podržavaju
muškarci.

Ipak, ima i onih koji ne vole kupovati putem interneta, a najčešći razlog je što više preferiraju uživo vidjeti i isprobati proizvod. Ostali razlozi su nepovjerenje u web trgovinu općenito: 

  • nesigurnost internetske kupnje predstavlja zapreku za 42,2% osoba,
  • 26,6% smatra da plaćanje karticama preko interneta nije sigurno,
  • 21,9% je zabrinuto za krađu identiteta,
  • 28,1% smatra da će dobiti krivi proizvod, a 14,1% da ga neće moći vratiti.

U svakom slučaju, možemo se složiti da je online kupnja u zadnje vrijeme dobro rješenje, a sudeći prema povećanju broja ljudi koji kupuju online, i poželjno. 

Uz Mastercard® Identity Check™ banka potvrđuje da su vaše kupnje doista vaše – bez suvišnog upisivanja podataka, što osigurava brže i ugodnije iskustvo online kupnje. Za dodatnu razinu sigurnosti, potvrdite kupnju autentifikacijom pomoću jednokratne lozinke, m-tokena, biometrije ili druge metode potvrde koju vaša banka prihvaća. 

Powered by Mastercard

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...