Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 71
Foto: PR
SEZONA GRIJANJA PRED VRATIMA

Pitali smo stručnjaka: Mogu li nam domaće bušotine osigurati potrebne količine plina?

Proizvodnja domaćeg plina odvija se na 18 plinskih polja na kopnu i na 11 plinskih polja u moru te će u nadolazećem periodu sav plin koji se proizvede u našoj zemlji ovdje i ostati, odlučeno je na nedavnoj sjednici Vlade. No je li nam to dovoljno?

Powered by INA

Plinska kriza s kojom se zbog ratnih zbivanja u Ukrajini suočava velik dio Europe ponovno u fokus stavlja domaću proizvodnju plina. Nakon razdoblja od pet godina u kojem u Hrvatskoj nisu bila moguća istraživanja novih polja, od 2016. godine raspisane su nove istražne koncesije, koje su dovele do određenih pomaka u osiguravanju proizvodnje novih kubika domaćeg plina.

O proizvodnji domaćeg plina razgovarali smo sa Želimirom Šikonjom, čelnim čovjekom Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa (HUNIG), inače središnjeg udruženja naftne struke u Hrvatskoj. Naš nam je stručni sugovornik otkrio koliko bušotina u Hrvatskoj ima, koja je njihova starost, kako napraviti nove i kakva je zapravo budućnost proizvodnje plina u Hrvatskoj. 

Oil,Field,Site,,In,The,Evening,,Oil,Pumps,Are,Running,

Hrvatske bušotine plina

Prvo otkriveno hrvatsko plinsko polje bila je Bujavica 1917. godine, ali tek je pedesetih godina prošlog stoljeća počeo snažan razvoj naftnog i plinskoga gospodarstva u Hrvatskoj. Danas se domaća proizvodnja plina odvija na već spomenutih 29 plinskih polja, na kojima je izbušeno gotovo 200 plinskih bušotina. Od toga je u proizvodnji oko 90 bušotina na kopnu i oko 40 na Jadranu.

Maksimalna proizvodnja plina na kopnu dosegnuta je još devedesetih godina prošlog stoljeća, a na Jadranu 2010. godine. Od tada proizvodne količine plina očekivano padaju.

- Razlog tome je što se crpljenjem plina smanjuje tlak u ležištima plina, što uzrokuje i smanjenje njegove proizvodnje. Ovisno o starosti polja i karakteristikama plinskih ležišta na pojedinim poljima razlikuje se i veličina pada proizvodnje. On može biti od 5 do 10% godišnje, a negdje i veći. Što su polja starija, pad proizvodnje je izraženiji, a kako je većina naših proizvodnih polja na kopnu u proizvodnji više od 30, 40, pa i više godina, a na Jadranu oko 20, taj pad je znatan - objašnjava Šikonja.

Jadransko more, 21.10.2021 - Naftna platforma Labin na busotini IKA-B

Kako nas upućuje Šikonja, rudarskim radovima na pojedinim bušotinama može se usporiti taj pad, a u kraćim periodima donekle se može i zaustaviti. Bušenjem novih bušotina na postojećim poljima u manjoj mjeri se može i promijeniti trend proizvodnje, ali s obzirom na to da je velik broj već izbušenih bušotina te aktivnosti moguće su na samo nekim lokacijama.

- Sve te aktivnosti nose velike rizike i zahtijevaju znatna financijska sredstva, ali dosadašnji rezultati u potpunosti upućuju na njihovu opravdanost - kaže Šikonja. 

Domaći plin zadovoljava 30% potreba

Prema riječima našeg sugovornika, plin proizveden u Hrvatskoj zadovoljio je 2021. godine oko 30% potreba tržišta, što je ukupna potrošnja od oko 2,7 milijardi m3 na godinu. Ipak, Vlada je nedavno u okviru mjera za suzbijanje energetske krize Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije naložila Ini da poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10% te da se sav plin koji proizvede proda HEP-u, koji će ga dalje distribuirati i prodavati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama. Kako je Vlada istaknula, ove mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Close,Up,Shot,Of,Blue,Fire,From,Domestic,Kitchen,Stove

S obzirom na to da se na plinskim ležištima tijekom njihova proizvodnog vijeka pojavljuje voda, a ubrzavanje proizvodnje samo bi pojačalo taj problem, što može rezultirati i trajnim završetkom proizvodnje na pojedinom polju, pitanje je kako će INA, kao trenutno najveći proizvođač plina u Hrvatskoj, povećati proizvodnju ove sirovine

- Ključ leži u otkriću novih polja. Međutim, treba naglasiti da je proces od istraživanja do proizvodnje izuzetno riskantan i dugotrajan. Tako, primjerice, proces istraživanja obično traje od tri do pet godina, a u slučaju otkrića gradnja proizvodnih objekata može trajati još nekoliko godina - upozorava Želimir Šikonja.

Potrebne dozvole za nova polja

Trenutno aktivnosti istraživanja u Hrvatskoj obavljaju tri kompanije: INA, Vermillion i Aspect. Kao rezultat tih aktivnosti Vermillion i INA objavile su otkrića na nekoliko manjih lokaliteta, ali rad na bušotini ne može početi prije dobivanja potrebnih građevinskih i drugih dozvola. 

- Povećanje proizvodnje omogućit će nam i ubrzanje procesa ishođenja dozvola. Naime, INA može privesti proizvodnji već otkrivena i potvrđena plinska ležišta za koja se već neko vrijeme čekaju dozvole. Ako se taj postupak ubrza, INA može u kratkom roku privesti proizvodnji plinska polja Žutica, Ferdinandovac, Severovci, Zebanec i Jamarice. Ubrzanje procesa izdavanja dozvola omogućilo bi i brže spajanje u proizvodnju nekih budućih otkrića - navode iz Ine.

Oil,Field,Oil,Workers,At,Work

Dobra vijest je da je INA u ožujku ove godine, nakon uspješnog bušenja, pustila u proizvodnju dvije nove bušotine, Iku B-1 R-DIR i MARICU D DIR, s dnevnom proizvodnjom od oko 175.000 m³ plina, što predstavlja 7,5% Inine planirane proizvodnje plina u 2023. godini. Time se zadržava prošlogodišnja razina proizvodnje plina, to jest nadomješta se očekivani prirodni pad proizvodnje od 9% zbog starosti polja. INA je krajem kolovoza nastavila s aktivnostima na plinskim poljima na Jadranu u što će potencijalno uložiti više od milijardu kuna jer projekt podrazumijeva izgradnju i više novih platformi.

- Kampanja izrade novih bušotina i potencijalno novih platformi pruža priliku da hrvatskom tržištu i našim kupcima osiguramo dodatne količine plina, što će pozitivno utjecati na sigurnost opskrbe i cjelokupno gospodarstvo - govori Nikola Mišetić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Ini

Uz projekte na Jadranu, INA od 2016. godine provodi i snažan istražni ciklus na kopnu te kompanija ulaže i u razradne projekte na kopnu čiji je cilj povećanje proizvodnje nafte i plina na postojećim poljima. Samo u posljednjih pet godina kompanija je u takve aktivnosti investirala tri milijarde kuna, što je rezultiralo ublažavanjem očekivanog prirodnog pada proizvodnje. Ove godine INA je dodatno osnažila ulaganja, no za spomenuti rast proizvodnje plina od 10 %, prema svemu sudeći, trebat će ubrzati i administrativni aparat.

Powered by INA

Komentari 71
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...