Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1

Počeo Hackathon 24sata: Devet timova bori se za stipendiju u vrijednosti 36.000 kuna

Počeo Hackathon 24sata: Devet timova bori se za stipendiju u vrijednosti 36.000 kuna
13

Danas u 9 sati u Zagrebačkom inovacijskom centru počeo je natječaj za studente i srednjoškolce koji će tijekom 24 sata morati definirati i pronaći rješenje na zadani zadatak te isprogramirati mobilnu aplikaciju

U organizaciji 24sata i Fakulteta organizacije i informatike, pod pokroviteljstvom Fine i Erste banke, ovog vikenda je Hackathon 24sata, natječaj na kojem će devet timova s ukupno 34 člana pokazati znanje i vještine programiranja. Naravno, timovi se bore za glavnu nagradu, a riječ je o stipendiji Fine u ukupnoj vrijednosti od 36.000 kuna, koja će biti isplaćena pobjedničkom timu.

Počelo natjecanje 24sata Hackathon

- Osim stipendije prvoplasiranom timu, želimo im dati mogućnost da nastave na razvoju svoje ideje s nama i našim razvojnim timom. Mladim talentima nudimo mogućnost stručnog usavršavanja tj. prakse, kao i mentoriranja i pomaganja u izradi njihovih stručnih ili diplomskih radova, a u konačnici nudimo i mogućnost zapošljavanja u njihovom rodnom gradu. Naime, Fina je otvorila deset IT razvojnih centara diljem Hrvatske koji predstavljaju centre razvoja naprednih digitalnih rješenja - izjavila je Irena Svalina, direktorica Službe za komunikacije i marketing u Fini. 

Uz itekako privlačnu stipendiju, natjecatelje koji predstave najbolje inovativne programerske ideje očekuju još neke nagrade, poput plaćenog stažiranja u uglednim IT kompanijama i edukacija s najboljim svjetskim stručnjacima, a za svakog člana drugoplasiranog tima iSTYLE pripremio je iPhone SE 64 GB, dok će trećeplasirani tim dobiti bežične slušalice JBL Wave 100TWS!

Aplikacija za osobno budžetiranje

Od natjecatelja se traži da naprave aplikaciju u bilo kojoj tehnologiji u kojoj se osjećaju ugodno, a vrsta aplikacije nije zadana. Može biti web, mobilna ili desktop ili bilo koja njihova kombinacija. Tema aplikacije financijskog je karaktera - timovi moraju osmisliti aplikaciju za osobno budžetiranje, a krajnji cilj ovog zadatka podizanje je razine financijske pismenosti među mladima.

Svoje znanje i programerske vještine pokazat će devet ekipa, od kojih su četiri srednjoškolske, "Amateri" iz Novske, "BPKK" iz Rijeke te "Alfe" i "Dream Team Kolege" iz zagrebačkog Ruđera, a ostale su studentske: "Max Effort Prime" te "Tri i pol mitheada" s FOI-ja, "Code Monkeys" s TVZ-a, "Polupismeni" s FER-a i "Quadruple M" s osječkog FERIT-a.

Timovi natjecanja 24sata Hackathon Timovi natjecanja 24sata Hackathon Timovi natjecanja 24sata Hackathon
9
| Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija

Tijekom cijelog Hackathona natjecateljske će timove pratiti i podržavati vrhunski mentori: Marko Smičić, Hrvoje Gluhak i Žana Zekić iz Fine, Stjepan Begušić i Andro Merćep s FER-a, Zlatko Horvat, Ivan Žganjer, Martin Blažević i Ante Šimunović iz LEAPWISE-a te David Ante Macan iz Zero Moleculea, a tu su i članovi žirija: Tomislav Pavlović i Vanja Prahić iz 24sata te Boris Tomaš s FOI-ja.

Počelo natjecanje 24sata Hackathon

Simulacija radnog okruženja

Osim stjecanja novih znanja, Hackathon mladim natjecateljima osigurava prostor i uvjete gotovo identične tipičnom radnom okruženju. Tako će srednjoškolci i studenti imati prilike iskusiti kako izgleda jedan, ponešto užurbaniji, dan na poslu. 

- Sudionici zasigurno stječu novo iskustvo, dobivaju osjećaj kako je to raditi u timu. Hackathon im omogućuje simulaciju radnog okruženja, rada na stvarnom projektu, u timu koji često ne biraju sami, s nadređenim, u ovom slučaju mentorom, kojeg ne biraju, na projektu koji ima rokove, s ograničenim resursima te pod pritiskom. Često su primorani improvizirati jer se zadaci ne mogu uvijek napraviti baš onako kako bi to htjeli, što zbog različitih mišljenja, što zbog različitih pristupa rješavanju problema. Također se uče raditi kompromise, što mislim da je neophodno u poslu i u životu općenito - objašnjava Zlatko Horvat, osnivač i voditelj razvoja LEAPWISE-a, ujedno jedan od mentora Hackathona.

Otvoreno natjecanje 24sata Hackathon

- Ovom prilikom mladi će natjecatelji imati prilike identificirati svoje znanje, konstruktivno se usporediti s drugima te time otkriti svoje jake i slabe točke, posljedično učvrstiti svoje jake točke i intenzivirati rad na slabima. Sudionici stječu uvid u stvarno okuženje te dobivaju osjećaj kako izgledaju radni zadaci nakon fakulteta. Sudjelovanje na hackathonu pozitivno djeluje na samopouzdanje bez obzira na ishod - dodaje izvršni direktor tvrtke Zero Molecule i mentor David Ante Macan.

Traže se snalažljivost i kreativnost

Tijekom 24 sata trajanja natječaja timovi na raspolaganju imaju sobu za odmor, hranu i piće te, kao što smo već spomenuli, podršku stručnih mentora, koji će im biti potpora u razvijanju rješenja mobilne aplikacije. Budući da natjecatelji imaju kratak rok za izvršenje svog zadataka, upravo će to biti, smatra Macan, izvrstan način da se provjeri kako tko vlada svojim vještinama pod pritiskom.

Prvi dan natjecanja 24sata Hackathon

- Zbog vremenskog ograničenja, snalažljivost i kreativnost dolaze do izražaja čak mnogo više nego samo tehničko znanje. Možda je čak i važnije to da je ovdje riječ o studentskom hackathonu, što znači da je sudionicima izvrsna prilika da dodatno ulažu u sebe i svoje znanje prije nego što uopće krenu raditi, a i nama kao poslodavcima uvijek je interesantno imati na umu ambiciozne ljude koji od samog starta pokazuju veliku želju za vlastitim razvojem i napredovanjem – ističe Macan.

Počelo natjecanje 24sata Hackathon

Pobjednički će tim dobiti priliku predstaviti se na konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, koja će biti u utorak, 5. travnja, također u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER-u. Ovogodišnja tema konferencije su nove tehnologije i nova zanimanja, a Hackathon razvija upravo one vještine koje su mladim profesionalcima potrebne za poslove budućnosti. Na konferenciji će se okupiti mnogi stručnjaci iz područja obrazovanja, znanosti i odgoja, a u tri panela, dva predavanja i videoprezentacije predstavit će najaktualnije i najzanimljivije trendove u hrvatskom obrazovanju te se pozabaviti novim paradigmama učenja i podučavanja, kao i značajnim izmjenama koje su pred visokim učilištima.

Tko će od natjecatelja Hackathona sudjelovati na konferenciji, doznat ćemo sutra u podne, kad će žiri službeno objaviti imena članova pobjedničkog tima. Svima želimo mnogo sreće u ovome maratonskom programiranju!

Prvi dan natjecanja 24sata Hackathon

Hackathon 24sata organizira se u suradnji s FOI-jem, projekt podržavaju Fina i Erste banka, a partneri su FER, LEAPWISE, Zero Molecule, ZICER, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET i Stega tisak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno