Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 89
Foto: PR
OVO SU ZNAKOVI

Raste broj samoozljeđivanja kod djece: Prepoznajemo li na vrijeme probleme mladih?

Prema informacijama Hrabrog telefona, u odnosu na prošlu godinu za čak 50% povećao se porast upita o suicidu i samoozljeđivanju djece i mladih. Često primaju pozive i zbog narušenih obiteljskih odnosa te mentalnog zdravlja i pritiska okoline

Sadržaj donosi: A1 Hrvatska

Mnogi mladi i djeca danas se suočavaju s velikim pritiscima u školi, osjećajem neprihvaćenosti među vršnjacima, online nasiljem, prirodnim katastrofama kao što su potresi i posljedicama pandemije koja je zaustavila naš život preko noći. Sve to ostavlja najčešće mentalni trag na mlade i djecu, a mnogi se bore s tim problemima bez adekvatne pomoći.

Da je tome tako, potvrđuje nam Marcela Milković, programska koordinatorica Hrabrog telefona i psihologinja, s kojom smo razgovarali o najčešćim izazovima s kojima se danas mladi susreću te o znakovima prema kojima možemo prepoznati da se neko dijete muči s određenim problemom.

Povećan broj upita o suicidu 

- Djeca i tinejdžeri često nas zovu jer ih, primjerice, roditelji vrijeđaju, viču na njih, uspoređuju ih s braćom ili sestrama, ljute se na njih zbog školskih ocjena i slično. Djeca nas također zovu kad im se roditelji razvode jer često ne razumiju što se događa i što će biti s njihovom obitelji. Zbunjena su jer ne znaju s kim će živjeti i ne bi htjela birati između mame i tate – kaže Milković.

U navedenim situacijama, pojašnjava sugovornica, djeca se mogu osjećati tužno i uplašeno te povjerovati roditeljima kad ih oni opisuju kao glupe ili nesposobne. Budući da djeca nemaju izgrađenu stabilnu sliku o sebi, ona vjeruju onome što o njima govore roditelji. Ako ih roditelji grubo kritiziraju i opisuju kao, primjerice, glupe ili nesposobne, djeca će povjerovati u to i zbog toga se mogu osjećati tužno i uplašeno, objašnjava Milković.

- Ako vrijeđate svoje dijete, trajno mu narušavate samopouzdanje i samopoštovanje. Ponekad djeca zovu jer nemaju s kim razgovarati o svojim brigama i teškoćama. Roditelji su možda često zaposleni i ne odvajaju vrijeme u danu za razgovor s djetetom o njegovim potrebama, problemima i emocijama. Zapravo nisu tu za njih. Djeca iz takvih obitelji često se osjećaju usamljeno i nevažno – upozorava psihologinja. 

No posebno zabrinjava podatak o porastu upita o suicidu i samoozljeđivanju kod djece i mladih. 

- Govorimo o porastu od 50% u prošloj godini u odnosu na prethodnu godinu. To je u skladu s ostalim društvenim pokazateljima, prema kojima je mentalno zdravlje ljudi narušeno nakon pandemije i razornih potresa koji su zahvatili neke dijelove zemlje, ali i zbog lošije ekonomske situacije u kojoj smo se našli. Jednostavnog rješenja nema, ali sigurno bismo svi trebali raditi na prevenciji i edukaciji mladih i roditelja, kao i normaliziranju i poticanju traženja stručne pomoći u situacijama u kojima je ona potrebna – ističe psihologinja dodajući kako tjedno dobivaju oko 70 upita pristiglih telefonski i različitim kanalima e-savjetovanja iz cijele Hrvatske, ali i šire. 

Asian,Young,Girl,Student,Sitting,Alone,With,Sad,Feeling,At

Internetsko nasilje je u porastu

Jedan od većih izazova s kojima se mladi danas suočavaju su internetsko nasilje i govor mržnje. Prema istraživanju o odgovornom korištenju tehnologije koje je kompanija A1 Hrvatska provela 2022. godine, čak 63% djece u dobi od 11 do 13 godina smatra da je najveći problem internetskog nasilja bullying (izrugivanje, vrijeđanje...), a više od polovice osnovnoškolaca (54%) kao najveće probleme ističe neprikladan, vulgaran ili strašan sadržaj na društvenim mrežama. Osim toga, 72% djece slaže se s tim da se odnosimo lošije jedni prema drugima online nego uživo.  

- Kad govorimo o ovoj vrsti upita, mladi se najčešće javljaju zbog online seksualnog zlostavljanja, vršnjačkog nasilja putem interneta, elektroničkog zlostavljanja i groominga. Online seksualno zlostavljanje je zlostavljanje u obliku komentara, poruka, dijeljenja eksplicitnih sadržaja, iznuđivanja privatnih slika i sličnih ponašanja, a grooming je pojam koji se odnosi na stvaranje emocionalne veze s djetetom u cilju seksualnog zlostavljanja ili eksploatacije djeteta – pojašnjava psihologinja. 

Izrazito je važno, ističe ona, ako se internetsko nasilje i dogodi, da djeca razgovaraju s nekom odraslom osobom iz svoje okoline u koju imaju povjerenja i koja će im moći pomoći poduzeti korake potrebne da se nasilje zaustavi. 

- Kroz razgovor s djetetom istražujemo tko bi za njega mogla biti ta osoba, na koji način bi joj moglo reći za nasilje te ga potom ohrabrujemo da joj ispriča sve što je i nama ispričalo. Informiramo ih da zlostavljanje putem interneta mogu prijaviti policiji, između ostalog i putem njihove aplikacije Red Button – kaže Milković, a riječ je o aplikaciji namijenjenoj prijavljivanju nezakonitih internetskih sadržaja, a posebno za različite oblike iskorištavanja i zlostavljanja djece na internetu.

Nije sramota tražiti psihološku pomoć

Bez obzira na to s kakvim se problemima i pritiscima mladi i djeca bore, možda je više nego ikad potrebno osvijestiti da nije sramota tražiti psihološku pomoć. Naime, stručna podrška može biti ključna za prevladavanje raznih izazova i teških životnih situacija, ali je isto tako važno da roditelji i skrbnici znaju prepoznati znakove da dijete ili tinejdžer treba pomoć. 

- Bilo kakve velike promjene u ponašanju mogu biti pokazatelj da osoba prolazi kroz nešto što joj je teško. Promjene mogu biti više ili manje vidljive, no povlačenje u sebe, promjene u raspoloženju, agresivnost i slična ponašanja često znaju biti znakovi da se dijete nosi s nečim što mu je teško – zaključuje psihologinja Milković dodajući da treba njegovati odnose međusobnog povjerenja s bliskim osobama te otvorenu i iskrenu komunikaciju kako bi osoba znala da smo tu za nju i u teškim trenucima. 

Sad,And,Female,Teenager,With,Tablet,Computer,And,Laptop,Suffering

Zato, ako netko koga poznajete prolazi kroz teško životno razdoblje, potaknite ga da potraži stručnu pomoć. Učenici se mogu obratiti školskim psiholozima, a pomoć uvijek možete potražiti i u organizacijama kao što su Hrabri telefon, Centar za sigurniji internet i mnogim drugim. Najvažnije je zapamtiti da potražiti pomoć nije sramota i da se za mentalno zdravlje treba brinuti jednako kao za fizičko.

Za sigurnost na internetu i digitalnu dobrobit važna je uloga platformi kao što je #BoljiOnline, koju je pokrenula A1 Hrvatska kao jedna od vodećih tehnoloških kompanija u Hrvatskoj. Misija platforme je kroz razmjenu iskustava i spoznaja, u suradnji sa stručnjacima, ali i korisnicima svih dobnih skupina, raditi na osnaživanju odraslih i djece u korištenju interneta i mrežnih tehnologija na pozitivan, odgovoran i siguran način. Najnovije objave pratite putem hashtaga #BoljiOnline na 24sata.hr, Facebooku i Instagramu te na web stranicama A1.

Sadržaj donosi: A1 Hrvatska

Komentari 89
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.