Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5

Zima je stigla - upoznajte gladijatore snježnog cirkusa

Powered by Erste

Zima je stigla - upoznajte gladijatore snježnog cirkusa

Temperature su se spustile, vrhovi zabijelili, zimske jakne nosimo već neko vrijeme... Zimske radosti su ovdje, a s njima i ona najzanimljivija. Otkrijte svijet izazivača sudbine - vrhunskih skijaša

Iako Hrvati nisu bili poznati kao nacija zimskih sportova, uspjesi Janice i Ivice Kostelića to su promijenili. Skijanje više nije samo prilika za zimski godišnji odmor, nego i sport koji se prati, a ljubitelji snježnog cirkusa napokon dolaze na svoje.

Ozbiljnije prognoze raspleta sezone mogu se raditi tek negdje krajem siječnja, nakon najiščekivanijeg tjedna skijaške sezone (uz Olimpijske igre), a to je onaj od 17. do 22. siječnja 2018. kada se odvijaju utrke u Kitzbühelu. Do tada uživajte u skijanju, a mi vam donosimo pregled glavnih favorita.

Glavne zvijezde

Marcel Hirscher definitivno je najveće aktivno ime Svjetskog skijaškog kupa. Prvi je čovjek u povijesti koji je šest puta zaredom osvojio Veliki kristalni globus, nagradu za ukupnog pobjednika skijaške sezone. Zanimljivo je da je zadnji čovjek koji je odnio titulu ukupnog pobjednika u muškoj konkurenciji prije perioda Hirscherove dominacije upravo naš Ivica Kostelić.

Hirscher je u karijeri osvojio sve što se može osvojiti, osim zlatne olimpijske medalje, a možda baš ove sezone uspije i u tome. Zimske olimpijske igre održavaju se u veljači 2018. godine u južnokorejskom PyeongChangu, a Hirscher je sa svojih tek 28 godina na vrhuncu moći i ne pokazuje znakove usporavanja.

via GIPHY

Francuski as Alexis Pinturault već dugo nosi titulu mlade skijaške zvijezde, no sada ima već 26 godina i došlo je vrijeme za iskorak. Daleko od toga da je Pinturault imao slabe rezultate, baš suprotno. Čovjek je već šest sezona u deset najboljih skijaša na kraju sezone, pobijedio je u 19 utrka, a ima i veleslalomsku broncu s Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. Kladionice ga stavljaju na poziciju drugog najizglednijeg kandidata za pobjedu, a na njemu je da opravda očekivanja.

Ovo su skijališta koja su dostupna apsolutno svima!
Ovo su skijališta koja su dostupna apsolutno svima!

Mladi i "mladi"

Henrik Kristoffersen ima 23 godine i predvodnik je novog vala skijaša te prvi među talentiranim mladićima koji se probio u elitu. Zasad vozi samo tehničke discipline, ali je svakako već sudionik u borbi za ukupnu pobjedu, s obzirom na to da je prošlu sezonu završio na ukupno trećem mjestu, a pretprošlu na drugom. Već ima i olimpijsku broncu, a ove sezone cilja na najviše dosege. Je li došlo njegovo vrijeme?

33-godišnjak iz njemačkog Garmisch-Partenkirchena, Felix Neureuther, više definitivno nije mlad skijaš. Kao i Kristoffersen, vozi samo tehničke discipline, a zadnjih je pet sezona završio u prvih deset. Prošlu godinu ispratio je na petom mjestu, a ovu sezonu počeo je pobjedom u slalomu u finskom Leviju. Nažalost, nakon te utrke teško se ozlijedio na treningu, pa bi se lako moglo dogoditi da propusti ostatak sezone i priliku za svoj labuđi pjev.

Još malo Norvežana

Henrik Kristoffersen nije jedini Norvežanin u vrhu svjetskog skijanja. Tu je i Kjetil Jansrud, svestrani skijaš i olimpijski pobjednik u Super G-u iz 2014. Prošlu sezonu završio je na drugom mjestu, prvi do Hirschera, a sa svoje 32 godine nosi kombinaciju iskustva i fizičke spremnosti koja bi ga ove sezone mogla dovesti do vrhunca i ostvariti njegova nadanja o naslovu ukupnog pobjednika.

via GIPHY

Najstariji pripadnik norveškog skijaškog klana popularni je Aksel Lund Svindal. Čovjek prepoznatljivog imena dvostruki je osvajač Velikog kristalnog globusa, ima 34 godine i sprema se za novi povratak na skijaške staze. Imao je velikih problema s ozljedama koje su ga spriječile u ozbiljnijim napadima na naslov u zadnje tri godine, no Svindal najavljuje da je sad spreman za novu berbu zlatnih medalja i najviših mjesta na pobjedničkim postoljima.

Osim ovdje navedenih, ima još mnogo dobrih skijaša koji će se natjecati u ovoj sezoni ovog vratolomnog sporta, no ukupnog pobjednika treba tražiti baš među ovim društvom.

Želite li biti dio cijele ove priče i uživo gledati majstore skijaše na jednom od najvećih događaja u svijetu skijanja? Erste korisnicima kartice Erste Mastercard® Business Debit ili paketa Erste Gold nudi priliku da budu dio spektakularnog vrhunca skijaške sezone i osvoje put u Kitzbühel. Za one malo manje sretne isto nema zime jer još 150 sudionika igre ne ostaje praznih ruku - saznajte kako

Powered by Erste

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode