Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Što je održivost na radnome mjestu i kako je možete uvesti u svakodnevnu radnu rutinu?

Što je održivost na radnome mjestu i kako je možete uvesti u svakodnevnu radnu rutinu?
1

Održivost na radnome mjestu nije samo trend nego nužnost koja će se sve više isticati kako bude rasla svijest o važnosti očuvanja okoliša. No osim na okoliš, ima mnoge druge pozitivne učinke

VIDEO

Već i na spominjanje održivosti često pomislimo na ideje i prakse koje su možda i malo radikalne za većinu nas. Međutim, istina je da možemo učiniti mnogo malih stvari koje će pridonijeti održivijem načinu života. Uvođenje održivosti u svakodnevnu radnu rutinu može se činiti izazovno, a jedan od glavnih razloga je nedostatak vremena i resursa. Mnogi se ljudi suočavaju s pretrpanim rasporedom i pritiskom na obavljanje posla u roku, što im ostavlja malo prostora za razmišljanje o održivosti. Također, to se može činiti kao dodatni posao ili obveza, umjesto kao integralni dio radnog procesa i, štoviše, načina života.

Drugi razlog je nedostatak svijesti i obrazovanja o održivosti. Nemamo ni vremena ni naviku razmišljati dovoljno o utjecaju osobnih postupaka na okoliš i društvo, pa ne vidimo ni potrebu za promjenom. Činjenica je da to nije nešto što prakticirate samo u svojem osobnom vremenu. Održivost je primjenjiva na svaki aspekt života i kamo god idete, a to također uključuje vaše radno mjesto. 

Ona počinje vašim promišljanjem o svakoj akciji koju činite za sebe, za društvo, što kupujete i što bacate. Neka vam postane navika da razmislite prije nego što odlučite nešto rutinski učiniti. Jeste li ikad razmišljali o podsjetnicima na dnu nekih poruka e-pošte koji vam govore da razmislite treba li vaš dokument stvarno ispisati? To je dobar primjer koji vrijedi spomenuti. Razmislite o onome što radite i je li to uistinu potrebno te razmotrite alternative koje su ekološki prihvatljivije. A zatim ih provedite u djelo.

Kako to izgleda u praksi?

Bez obzira na to koju vrstu posla obavljate, uvijek postoji nešto što možete učiniti da vaše radno okruženje bude održivije. Neke od najčešćih stvari uključuju korištenje manje papira za ispis, isključivanje uređaja poput prijenosnih računala i pisača kad se ne koriste, nošenje boce s vodom umjesto uporabe jednokratnih boca, razvrstavanje otpada i slično. Primjera ima mnogo i, iako se sve ove promjene mogu činiti kao sitnica, njihova kolektivna i kontinuirana primjena može donijeti velike pozitivne učinke za vas i za vašu radnu okolinu, a potom i za okoliš i društvo.

Waste,Separation,And,Recycling,In,Business,Office,,A,Midsection.

Zašto je to dobro?

Održivost na radnome mjestu pridonosi boljem zdravlju i sigurnosti svih zaposlenika. Primjerice, korištenje prirodnog svjetla, provjetravanje prostorija, zdrava hrana i piće te mjere zaštite od buke i drugih štetnih utjecaja, sve to pozitivno utječe na zdravlje, raspoloženje i, naravno, na produktivnost na poslu. 

Usto, održivost na radnome mjestu može pridonijeti smanjenju troškova. Primjerice, korištenje bicikla ili javnog prijevoza umjesto osobnog automobila za dolazak na posao smanjuje troškove goriva, održavanja i parkiranja automobila. Osim toga, korištenje manje količine papira, recikliranje i smanjenje korištenja plastičnih proizvoda reže troškove za uredski materijal. Drugi primjer smanjenja korištenja nepotrebnih proizvoda je jednokratan pribor koji naručujete uz dostavu hrane. Nasreću, možete u aplikaciji stisnuti "Ne, hvala!". Bez obzira na to što je on drveni, odbijanjem kupnje proizvoda koji vam ne treba smanjujete količinu otpada koji proizvodite svakodnevno i pritom štedite.

Sve je stvar te male odluke o tome što vam je uistinu potrebno a što nije. 

 

Kako ne bismo previše okolišali, u nastavku je nekoliko prijedloga što još možete učiniti, ne samo na Dan planeta Zemlje, nego svaki dan.

Zazelenite stol

Učinite svoj radni prostor zelenijim, doslovno i metaforički. Biljke mogu pomoći u smanjenju emisije ugljika te prirodnom pročišćavanju zraka u prostoru u kojem dugo boravite. Naravno, podrazumijeva se da je vaš odabir biljaka odgovarajući s obzirom na količinu svjetla, vlagu u zraku te vrijeme koje boravite u uredu. Ne želite ih imati na duši ako im niste u mogućnosti osigurati zalijevanje tijekom vikenda.

Smanjite potrošnju papira

S obzirom na to da svi živimo u digitalnom dobu, možda se čini trivijalno, no razmislite o tome gdje sve producirate papirni otpad. Blokovi, bilježnice, razni isprinti samo su početak. Nemojte zaboraviti na papirnatu ambalažu od dostava, razne vrećice i drugi papirni otpad koji se kriomice gomila jednako u uredima kao i u našim torbama. Više ga ni ne primjećujemo.

Za neke stvari, naravno, ne postoji alternativa, no u slučaju uredskog papira digitalizacija nam ipak omogućuje da, primjerice, napomene, kontakte i slično spremimo u telefon, a umjesto papirnate vrećice uvijek možemo koristiti onu višekratnu platnenu.

Pustite termostat na miru

Nekima je uvijek hladno, a nekima vruće. Koliko puta ste u uredu tijekom ljeta vidjeli osobu koja sjedi u vesti, a zimi ljude kako šeću u kratkim rukavima? 

Pronaći idealnu temperaturu težak je posao, osobito ako dijelite ured s kolegama. Nažalost, kontinuirano oslanjanje na klima-uređaje nije ni financijski ni energetski efikasno i pritom šteti okolišu, zato preporučujemo kompromis s kolegama.

Reciklirajte staru elektroniku

Svjetski dan planeta Zemlje odlična je prilika za proljetno čišćenje ladica. Većina uređaja poput starih telefona ili tipkovnica koje više ne koristite i dalje sadrži materijale poput stakla, plastike i metala. Ti materijali mogu se iskoristiti dalje, a do njih se dolazi složenim i energetski iscrpnim procesima, poput rudarenja. Recikliranjem uređaja, osim što sebi oslobađate prostor, čuvate okoliš i omogućujete tim materijalima da se vrate u optjecaj bez dodatnog crpljenja prirodnih resursa.

Kaže se da za uvođenje novih aktivnosti u rutinu treba 21 dan. Ovo je dobra prilika za testiranje toga. Koliko se god činilo malo i neznatno, uistinu dugoročno možete napraviti nešto dobro, a pritom bez ulaganja previše vremena ili financija. Za početak je potrebna samo dobra volja.

startover passica

Partneri projekta su Energia naturalis, Erste banka, Fina i KONČAR. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Iza njih je vrlo uspješna poslovna godina: 'Ponosni smo na predani rad BIPA tima'
Sadržaj donosi BIPA

Iza njih je vrlo uspješna poslovna godina: 'Ponosni smo na predani rad BIPA tima'

U BIPI kažu da se trude biti korak ispred kupaca, osluškivati tržište i predviđati sljedeće korake. U 2023. povećali su djelatnicima plaće te promaknuli čak 520 ljudi što je dodatno pridonijelo povećanju zadovoljstva zaposlenika

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem
ODLIČNI UVJETI DOPUSTA

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem

Iako se percepcija prema 'tati koji ostane kod kuće s malim djetetom' mijenja svaki dan, mnoge očeve i one koji se to nadaju postati, više od financija brine potencijalno narušen odnos s poslodavcem
'Autoritet se ne podrazumijeva samom pozicijom nego se stječe dokazivanjem i znanjem'
INTERVJU: IVONA KOVAČEVIĆ

'Autoritet se ne podrazumijeva samom pozicijom nego se stječe dokazivanjem i znanjem'

Devet godina postojanja nekog brenda nije mala stvar, pogotovo danas u vrijeme eksplozije stvaranja sadržaja. Za Stratover smo o uspješnosti brenda Yammat razgovarali s direktoricom Ivonom Kovačević