Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: PR
INFORMIRAJTE SE

Što nam sve roditelji ostavljaju u nasljeđe? Ušteđena mirovina jedno je od tih prava

Smrtni slučaj vrlo je teška situacija za bliske članove obitelji i prijatelje, ali postoje određene procedure koje je potrebno izvršiti nakon tog događaja. Jedna od njih je postupak za isplatu sredstava iz drugog mirovinskog stupa

Sadržaj donosi: UMFO

Jeste li od oca naslijedili velik, aristokratski nos? Je li vam majka prenijela svoju alergiju na pelud? Kako to da ste baš vi ispali crvenokosi ako su vam svi u obitelji tamnokosi? Zašto imate AB pozitivnu, jednu od najrjeđih krvnih grupa na svijetu? Svaki je čovjek zbroj velikog broja karakteristika roditelja i predaka koje utječu na njegovo ponašanje, fizički izgled i zdravstveno stanje.

Međutim, fizičke karakteristike nisu jedino što nasljeđujemo od roditelja. Jednog dana kad nas smrt rastavi od njih, možda ćemo dobiti i stan, dionice ili automobil, ali sigurno mirovinu iz drugog ili trećeg stupa koju su štedjeli tijekom svojeg radnog vijeka ili života. Kako se stječe pravo na mirovinu umrlog roditelja i kakva je procedura u tom slučaju, pitali smo REGOS, središnji registar osiguranika. 

Miniature,People:,Elderly,People,Sitting,On,Coins,Stack.,Social,Security

Koliko se novca može naslijediti?

Kako doznajemo od REGOS-a, na dan 30. 9. 2023. godine u obveznim mirovinskim fondovima evidentirano je ukupno 2,230.107 članova. Od 2004. godine zbog isplate nasljedstva zatvoreno je više od 15.000 osobnih računa članova fonda, a od početka ove godine isto to učinjeno je s 1268 osobnih računa članova fonda.

A koliko se točno novca može naslijediti, ovisi o iznosu uplaćenih sredstava doprinosa drugog stupa tijekom radnog vijeka na osobni račun člana fonda. Ti se osobni računi članova obveznih mirovinskih fondova (OMF-a) inače vode u obračunskim jedinicama, koje se u trenutku isplate nasljednicima pretvaraju u iznos u eurima prema vrijednosti obračunske jedinice fonda na dan zatvaranja osobnog računa.

- Uzmimo za primjer da je u trenutku smrti član OMF-a imao na osobnom računu u OMF-u 146,53241568 obračunskih jedinica. Vrijednost obračunske jedinice iznosila je 39,2533 eura. Ukupan iznos sredstava na osobnom računu iznosio je 5751,88 eura. U trenutku obrade zahtjeva za isplatu nasljedstva vrijednost obračunske jedinice iznosila je 39,9469 eura te je sad ukupan iznos sredstava na osobnom računu 5853,52 eura. Ovaj iznos isplaćuje se nasljednicima prema pravomoćnom Rješenju o nasljeđivanju - objašnjavaju iz REGOS-a.

Unhappy,Shocked,Mature,Man,And,Woman,Reading,Documents,,Loan,Agreement,

Kako se pokreće postupak?

Da bi nasljednici ostvarili prava na mirovinu iz pokojnikova drugog mirovinskog stupa, moraju poslati zahtjev REGOS-u, koji ga može obraditi tek nakon što se okonča postupak u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (Zahtjev za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu) - ako je taj postupak uopće pokrenut - i nakon što HZMO nije priznao pravo na obiteljsku mirovinu koja je određena kao generacijska (uključena sredstva iz 1. i 2. stupa mirovinskog osiguranja).

Iz REGOS-a su nam postupak pokretanja isplate nasljedstva s osobnog računa preminulog člana OMF-a objasnili u tri koraka:

  1. korak: U ostavinskom postupku potrebno je navesti da je preminuli član OMF-a imao sredstva na osobnom računu u OMF-u te utvrditi tko su nasljednici i u kojem omjeru nasljeđuju ukupno kapitalizirana sredstva s osobnog računa.
  2. korak: Nakon dovršetka ostavinske rasprave javni bilježnik ili nadležni sud donosi Rješenje o nasljeđivanju u kojem su navedena sredstva 2. stupa preminulog člana OMF-a te nasljednici. Kako bi se sredstva s osobnog računa preminulog člana OMF-a mogla isplatiti nasljednicima, Rješenje o nasljeđivanju mora biti pravomoćno.
  3. korak: Podnošenje Zahtjeva za isplatu nasljedstva REGOS-u s popratnom dokumentacijom koja se prilaže uz Zahtjev (original ili ovjerena preslika pravomoćnog Rješenja o nasljeđivanju u kojem su navedena sredstva 2. stupa i Potvrda banke o IBAN konstrukciji računa nasljednika na koji treba doznačiti sredstva s osobnog računa umrlog člana OMF-a).

- Zahtjev za isplatu nasljedstva može se dostaviti i u slobodnoj formi, ali mora obvezno sadržavati sve podatke koje sadrži propisani obrazac Zahtjeva: ime i prezime te MBG/OIB preminule osobe, ime i prezime te OIB podnositelja zahtjeva, račun primatelja plaćanja (IBAN), datum podnošenja zahtjeva i vlastoručno potpisan zahtjev - prenosi REGOS.

Popunjen i potpisan Zahtjev s popratnom dokumentacijom podnosi se REGOS-u na lokaciju Gajeva 5, 10000 Zagreb ili u jednom od četiri Mirovinska informativna centra: Gradišćanska 26, 10000 Zagreb, Antuna Gustava Matoša 3, 21000 Split, Titov trg 8A, 51000 Rijeka ili Josipa Jurja Strossmayera 3, 31000 Osijek.

Cv,,Application,Submission.,Man,Working,On,Laptop,And,Sending,Curriculum
Čestitamo na prvom zaposlenju! Znate li koliko će iznositi vaša plaća nakon svih odbitaka?
Čestitamo na prvom zaposlenju! Znate li koliko će iznositi vaša plaća nakon svih odbitaka?

Oporezuje li se to nasljedstvo?

Postupak isplate nasljedstva traje 10-12 dana nakon što REGOS primi svu potrebnu dokumentaciju i to se nasljedstvo isplaćuje odjedanput, sukladno pravomoćnom Rješenju o nasljeđivanju.

- Potrebno je napomenuti da naslijeđena sredstva doprinosa 2. stupa nisu oporeziva ako su nasljednici u uspravnoj liniji s ostaviteljem. Nasljeđivanje između roditelja i djece, djedova, baka, unučadi i praunučadi je uspravna linija srodstva, ali nasljeđivanje u pobočnoj liniji (braća, sestre, ujaci, stričevi i dr.) nije oslobođeno od plaćanja poreza - objašnjavaju iz REGOS-a.

Također, sredstva individualne kapitalizirane štednje koja postanu predmet nasljeđivanja nisu izuzeta od ovrhe te se ne mogu isplaćivati na zaštićeni račun.

Tko može naslijediti novac?

Nasljednici mogu biti fizičke i pravne osobe, udruge ili jedinice područne (regionalne) uprave i samouprave (npr. grad, općina). Najčešći slučajevi u kojima su nasljednici pravne osobe, udruge ili jedinice područne (regionalne) uprave i samouprave (npr. grad, općina) su oni u kojima član OMF-a umre i nema nasljednika ili se članovi obitelji odriču nasljedstva jer su obveze umrlog člana OMF-a veće od njegove imovine.

Protect,Retirement,Pension,Money,From,Fraud,,Ponzi,Scheme,Or,Cost

Ako je nasljednik malodobna osoba, Zahtjev za isplatu nasljedstva popunjava se podacima nasljednika, a potpisuje ga zakonski zastupnik/skrbnik. Kako pojašnjavaju iz REGOS-a, pravilo je da se maloljetnim osobama isplaćuje nasljedstvo na račun koji je otvoren na njihovo ime, uz potvrdu poslovne banke iz koje je vidljivo da je račun naveden u Zahtjevu za isplatu nasljedstva identičan računu navedenom na potvrdi iz poslovne banke.

Nasljednici mogu biti i strani državljani ili osobe koje nemaju prebivalište/boravište niti račun za isplatu nasljedstva u Republici Hrvatskoj. U tom slučaju REGOS može isplatiti nasljedstvo na račun nasljednika otvoren u inozemstvu. Nasljednici u inozemstvu trebaju dostaviti propisanu dokumentaciju, koja je u tom slučaju identična kao i za redovni postupak isplate nasljedstva.

U slučaju da više nasljednika nasljeđuje sredstva s osobnog računa preminulog člana, Zahtjev za isplatom nasljedstva podnosi se za svakog pojedinog nasljednika, ali je dovoljno dostaviti jedan primjerak pravomoćnog Rješenja o nasljeđivanju ili oporuke. Ako svi nasljednici ne podnesu zahtjeve za isplatom nasljedstva, isplata se obavlja samo onim nasljednicima koji su podnijeli Zahtjev.

Postoje lekcije koje ostaju za cijeli život. One financijske prirode iznimno su važne jer utječu na našu budućnost, pa bi mudro bilo naučiti ih što ranije. Ovladajte osnovnim mirovinskim pojmovima, uključite se u malu školu financijske pismenosti Financije 101 i budite dobri s novcem.

Sadržaj donosi: UMFO

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka