Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: PR
USUSRET LJETU

Tajice, haljine, kupaći kostim... Jeste li već obavili ljetni šoping? Evo kako možete najbolje proći

Od popravka stare odjeće i odlaska u šoping, do preuređenja ormara i organizacije partyja razmjene - postoji mnogo načina na koje možete osvježiti postojeću garderobu. Pronađite inspiraciju u sljedećim savjetima i pripremite se za ljeto

Mnogi od nas svakoga dana, prije posla, škole, fakulteta i slično, podosta vremena provedu ispred ormara razmišljajući što će toga dana odjenuti i obuti. Prema jednoj američkoj studiji iz 2016. godine, ustanovljeno je da prosječna žena svako jutro provede i do 17 minuta pokušavajući odlučiti što će odjenuti za posao - to je ukupno četiri dana godišnje i šest mjeseci radnog vijeka utrošenog na biranje odjevne kombinacije! 

Neki od razloga koji stoje iza ove statistike su neorganizirani ormar i prevelika količina odjeće. Nadolazeći dani - taman prije početka ljeta - savršena su vam prilika da pokušate smanjiti vrijeme koje provodite pred ormarom. Evo i kako.

Kada obnoviti svoju garderobu? 

Osim što je ljeto pred vratima i što je došlo vrijeme kada zimsku odjeću pospremamo, a ljetnu vadimo, postoji još mnogo situacija koje upućuju na to da je pravi trenutak za obnovu garderobe. Na primjer, kada odlučite početi trenirati ili baviti se nekim sportom, važno je da si priuštite dobru sportsku odjeću, obuću i opremu koja će vam omogućiti da kvalitetno odradite svaki trening.

Isto vrijedi i za velike životne promjene, poput debljanja, mršavljenja, trudnoće, odlaska u mirovinu i tako dalje. Također, kada se zaposlite i kada na novom radnom mjestu postoji dress code za koji nemate odgovarajuću odjeću, vrijeme je za promjenu. 

Dakako, vašoj će garderobi trebati osvježenje i ako niste ništa kupili godinama te ako vam je odjeća koju imate suviše iznošena i oštećena. Suprotno tome, moguće je da ako previše vremena trošite na šoping, da je vaš ormar stalno prepun, što je jednako legitiman razlog za obnovu garderobe - samo s većim naglaskom na rješavanju iste jer zasigurno postoje komadi koje ne nosite.

I, naravno, uvijek je opravdan razlog za osvježenje garderobe kada se počnete osjećati neugodno i manje samopouzdano u postojećoj odjeći. Jer da bi hrabro kročili kroz život, važno je biti zadovoljan samim sobom.

Kako najučinkovitije to napraviti?

Započnite tako što ćete otkriti što sve točno skriva vaš ormar. Zasigurno ste zaboravili da ste na kraju prošle sezone kupili lanene kratke hlače ili dva para japanki jer ste ih strpali na najgornju policu u ormaru, gdje inače držite ljetne pidžame i kupaće kostime - a, naravno, do sad niste dirali tu policu jer je bilo prehladno za takav tip odijevanja. 

Jednom kad ste sve izvadili, razvrstajte odjeću i obuću u različite kategorije. Na primjer, stavite džempere na jednu hrpu, duge hlače na drugu, tajice na treću i tako dalje. Kad završite, prođite još jednom kroz svaku od kategorija i zapitajte se kad ste pojedinu stvar posljednji put nosili, osjećate li se ugodno dok ju nosite, za koje prigode ju namjeravate ubuduće nositi, je li se neka stvar oštetila... Naime, neka istraživanja tvrde da u prosjeku koristimo tek 50% odjeće koja visi u našim ormarima. Zato je važno da naučite odrediti je li došlo vrijeme da se nekih komada riješite. 

Kad odlučite što zadržati, zimsku robu spremite, a ljetnu izvadite. Primjerice, duge tajice pohranite s ostatkom tople odjeće, a kratke LELOSI tajice stavite na policu, na dohvat ruke.

LELOSI je inače vodeći brend u svijetu tajci, koji ima materijale od umjetnih vlakana najsličnije prirodnoj, organskoj svili. Nježan, ali izrazito izdržljiv materijal dizajniran je tako da pristaje poput druge kože, a takođr dopušta kretanje bez osjećaja sputanosti. Osim božanstvene udobnosi vlakana i rastezljivog materijala koji diše i upija vlažnost, LELOSI tajice imaju 0% prozirnosti i dolaze u velikom izboru raznolikih uzoraka.

S druge strane, kako bi pletivo i druga zimska odjeća ostali očuvani, nemojte ih ostavljati na vješalici jer tako mogu izgubiti oblik. Preporuka je i pošpricati je uljem cedrovine kako biste je zaštitili od moljaca i kukaca. A ljetne komade koje ste izvadili možete osvježiti valjkom za dlačice, aparatom za uklanjanje vlakana i mucica te glačalom na paru. Inače, glačanjem na paru ne zaglađujete samo nabore nastale od nenošenja, već ujedno uklanjate ustajale mirise i bakterije koje se inače mogu razviti kada se odjeća dugo drži u skučenom prostoru, tvrdi skandinavski brend za njegu odjeće.

Ovo je također savršeno vrijeme za popravak odjeće koja je malo oštećena. Na Internetu postoji more detaljnih savjeta o šivanju, a ako nemate pouzdanja u vlastite vještine, isplativo je okrenuti se profesionalnim krojačkim uslugama.

Ako vam čak i nakon generalke garderobe nedostaje prostora za pohranu, pokušajte pametnije organizirati ormar. Na primjer, donje rublje i čarape složite u kutije, ladicu rezerviranu za kupaće kostime i kaftane odvojite pregradama, tajice, sportske grudnjake i drugu odjeću za trening premjestite u kupaonicu, uložite u dodatan stalak za odjeću na kojem ćete držati jakne i sakoe... 

Ne morate imati veliki budžet

Kad ste prošli sve prethodne korake, vrijeme je da procijenite trebaju li vam uopće novi komadi odjeće i ako trebaju, koji točno. Napravite detaljan popis prije samog šopinga kako kasnije ne biste trošili vrijeme na nepotrebna razgledavanja i novac na stvari koje će vam na kraju samo ostati visiti u ormaru.

Razni modni stručnjaci preporučuju da ovoga ljeta osvježite garderovu bezvremenskim odjevnim komadima, poput laganih, dugih, ljetnih haljina, prozračnih košulja dugih rukava, jednodijelnih kupaćih kostima, hlača koje dođu do malo iznad koljena, udobnih i neutralnih sandala, bijelih traperica, torba za plažu i ljetne večeri, običnih jednobojnih topova, slamnatih šešira i tako dalje.

Međutim, ključno je da zapamtite da za sezonsko osvježavanje garderobe ne morate kupiti sve novo, već se usredotočite na kreiranje kapsula ormara. Riječ je o minimalističkoj metodi za stvaranje jednostavne kolekcije odjeće koja omogućuje niz različitih izgleda s malim izborom odjeće. A jednom kad ćete imati više bezvremenskih odjevnih komada, lakše ćete kombinirati svoje outfite s nekim ludim tajicama, šarenim tenisicama ili zanimljivim nakitom.

I savjet za kraj - ako bi voljeli nabaviti nove odjevne komade bez da potrošite pravo bogatstvo, razmislite o kupnji u second hand trgovinama, na buvljacima i u online trgovinama koje često znaju imati popuste. Na primjer, klikom na navedene linkove u tekstu, možete ostvariti 15% popusta na kupnju LELOSI proizvoda. Ali, ako vam ne odgovaraju ni te vrste šopinga, što mislite o tome da organizirate s prijateljima ili rodbinom party razmjene odjeće? Dogovorite se da svatko donese odjevne komade koji mu više ne trebaju i bocu vina. Vjerujte da je zabava zajamčena, a vaš novčanik će vam kasnije biti itekako zahvalan!

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana