Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 130

Treba li zaista mijenjati motorno ulje ovisno o godišnjem dobu?

Powered by INA

Treba li zaista mijenjati motorno ulje ovisno o godišnjem dobu?

Mnogi vozači smatraju da se motorno ulje za automobil ne mora birati prema vremenskim uvjetima, odnosno godišnjem dobu. Ipak, kvaliteta ulja zaista je važna zimi ako želite da vaš limeni ljubimac radi bez greške

Kad je riječ o održavanju automobila, često se vode polemike o kvaliteti i učestalosti zamjene motornog ulja budući da ono osigurava ispravan rad i trajnost motora. Što sve trebate imati na umu pri zamjeni motornog ulja da bi automobil dobro radio i dugo vas služio, doznajte u nastavku.

Kad treba promijeniti motorno ulje?

- Motorno ulje mijenja se prema intervalima servisa koje je odredio proizvođač vozila, što znači da ono nema veze s godišnjim dobom nego s prijeđenim kilometrima i modelom vozila. Za neke modele vozila interval servisa je jedanput na godinu, a za neke je jedanput u dvije godine - objašnjava automehaničar Davor Porkolabić.

To dovodi do zaključka da motorno ulje nije potrebno mijenjati prije zime ako ste ga, recimo, mijenjali na ljeto. Međutim, kvaliteta motornog ulja ono je na što valja obratiti pozornost. Neki stručnjaci savjetuju da su zimi sintetička ulja najbolji izbor, a ljeti preporučuju polusintetička.

Međutim, treba imati na umu da izbor ulja ovisi o tome što je propisano u specifikacijama vozila. Naime, u svaki tip motora ide određena vrsta ulja, a u novijim automobilima koriste se sintetička ulja jer su kvalitetnija i omogućavaju prelazak više kilometara između intervala zamjene. 

Man,In,A,Winter,Orange,Jacket,And,Hat,Is,Talking

Kvaliteta ulja važnija je zimi

Iako promjena ulja nema veze s godišnjim dobom, njegova kvaliteta itekako ima. Kvalitetno ulje važnije je zimi nego u ostalim dijelovima godine. Između mineralnih i sintetičkih ulja, mnogi stručnjaci preporučuju upravo sintetička bez obzira na specifikacije automobila - zbog veće količine aditiva pružaju bolji performans u svakodnevnim, ali i ekstremnim uvjetima.

Za razliku od mineralnih, sintetička ulja mogu podnijeti ekstremne temperature bez promjene svojstava, a zimi se preporučuju jer stvaraju film na mehaničkim dijelovima motora i tako mu osiguravaju besprijekoran rad i zaštitu, smanjuju trošenje motora i produljuju mu vijek trajanja. Povrh toga, zbog sporije degradacije i boljih svojstava, korištenje sintetičkih ulja produljuje intervale zamjene ulja.

Close,Up,Of,A,Car,Mechanic,Checking,Oil,Level,In

U svakom slučaju, da bi vaš automobil radio optimalno, najbolje je držati se specifikacija i preporuka proizvođača, ali se uvijek možete posavjetovati sa svojim serviserom. Odlučite li sami mijenjati ulje motora, birajte domaće - INA motorna ulja za osobna vozila visoke su kvalitete i neće vas iznevjeriti. Osim motornih ulja, INA MAZIVA proizvela su neke od legendarnih proizvoda kao što su INA Autoglass, INA Delta 5 ulja i INA Dezinol te su primjer prave domaće proizvodnje. A kako uopće nastaje litra motornog ulja? Otkrit će vam Juraj Šebalj u videu:

Posjetite INA Facebook profil, gdje vas čeka nagradni natječaj - bira se šest dobitnika koji mogu osvojiti 3 x 500 kuna na INA kartici, bežične slušalice, prijenosni zvučnik i ekskluzivni promotivni paket. Sretno!

Powered by INA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 130
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...