Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5

U vrtu je spas: Donosimo top 5 savjeta za vrtlare ovog proljeća

Powered by Pevex

U vrtu je spas: Donosimo top 5 savjeta za vrtlare ovog proljeća
1

Rano je proljeće pravi trenutak za radove u vrtu, što bi vam moglo pomoći i u reduciranju stresa. Donosimo vam pet vrtlarskih savjeta uz koje možete napraviti plan proljetnih radova u svome vrtu te uživati u svježem zraku

Boravak u prirodi osigurava nam potrebnu fizičku aktivnost i svjež zrak, uči nas empatiji prema životu, potiče maštu i kreativnost te nas mentalno opušta i ublažava stres. Sve su to dobri razlozi da što više vremena provedete u svom vrtu. No prije svega napravite dobar plan i u skladu s njim počnite s proljetnim radovima u vrtu, a mi vam donosimo pet savjeta koji će vam u tomu i pomoći.

Provjerite stanje alata i kosilice

Prije nego što počnete bilo što raditi u vrtu, provjerite stanje vrtlarskog alata, odnosno koji alat treba čišćenje ili popravak te koji vam nedostaje. Čistoća vrtnog alata važna je kako njime ne biste prenijeli korove i biljne bolesti. Drvene dijelove premažite lanenim uljem, a metalne iščetkajte žičanom četkom kako biste odstranili zahrđale naslage. Pribor za rezanje očistite terpentinom, a zatim njegove ostatke uklonite alkoholom.

Naoštrite oštrice, a dijelove s pregibima premažite uljem. Mokra zemlja jedan je od glavnih razloga hrđanja alata, pa se preporučuje čuvati ga u pijesku. Ako se na njega zalijepi smola, možete je očistiti razrjeđivačem boje. Provjerite i ispravnost kosilice te je po potrebi servisirajte. Također, provjerite ispravnost sustava za navodnjavanje, gumenih crijeva za polijevanje i vrtnih prskalica. 

Odredite vrstu tla

Da bismo mogli uzgajati željene biljke, moramo znati koja vrsta tla im odgovara. Ako je zemlja prepoznatljive smeđe, žute ili sive boje, a teksturom je ljepljiva i glatka, riječ je o glinastom tlu. Ono je u rano proljeće teško, puno vode i ljepljivo, što otežava klijanje, ali i pripremu zemlje, no od pomoći može biti dodavanje humusa, koji čini površinski sloj zemlje bogato organskim tvarima i mineralima. Tlo bogato humusom postaje vrlo zahvalno za rad - lako se okopava, ne zadržava previše vlage tijekom zime te se pretjerano ne isušuje tijekom ljeta.

Postoji i pjeskovito tlo, koje je lagano za obradu, ali se brzo isušuje i manje je nutritivne vrijednosti. Tip tla možete odrediti tako da uzmete šaku zemlje i pokušate oblikovati valjak. Ako valjak ne puca, riječ je o tlu bogatom glinom, a ako puca, riječ je o pjeskovitom ili tresetnom tlu. Tek kad znate kakvom vrstom tla raspolažete, možete početi planirati koje biljke želite posaditi. S ukrasnim biljem koje se sadi u posude malo je lakše jer za njega već postoji kupovna zemlja u vrećama, koja je prilagođena vrsti biljke koju sadite.

Što se i kad sadi i sije

Travanj je mjesec u kojem se tipično siju mahune, cikla, krastavci, mrkva, salata, patlidžan, peršin, rajčica, paprika, tikvice i poriluk. U nadolazećemu mjesecu svibnju siju se koraba, rotkva, celer i kukuruz. Osim sjetve, u ovom je razdoblju vrlo važno provesti zaštitu protiv opasnih nametnika kao što su plamenjača i pepelnica.

Što se tiče ukrasnog bilja, popularne su lukovice, gladiole, begonije, maćuhice, dalije i neveni. Treba imati na umu da gomoljasto i lukovičasto cvijeće ne podnosi stajski gnoj i nepropusno tlo, zbog toga tlo treba biti pjeskovito i propusno. Manje lukovice treba saditi na dubinu od oko 15 cm, a veće na dubinu od oko 30 cm. 

Sagradite prostor za sakupljanje komposta

Ako ga još nemate, pravo je vrijeme da sagradite komposter. Kompost služi kao sredstvo za rast te sadrži minerale i nutrijente neophodne za rast biljaka. Osim toga, odličan je način rješavanja biootpada koji ste proizveli u svom kućanstvu. Prostor za kompostiranje možete izraditi sami, recimo od paleta, ili kupiti gotov komposter. Ne zaboravite da kompost morate s vremena na vrijeme promiješati kako bi zrak došao do svih slojeva. Također se pobrinite za to da je bioraznolikost komposta što veća, primjerice da u njemu ima lišća, grančica i ostataka povrća.

Iskoristite pepeo, kavu ili čaj kao prihranu

Za kraj vam donosimo jedan domišljat vrtlarski trik, a to je da sljedeći put ostatke kave ili čaja ne bacite u odvod nego u posude svojih biljaka u vrtu. Naime, ostaci ovih napitaka bogati su dušikom, a sadrže i manju količinu fosfora. Ovu praksu primjenjujte na biljkama koje inače vole kiselo tlo. Osim toga, za prihranu možete iskoristiti i pepeo koji je ostao nakon izgaranja neobrađenog drva. Pepeo podiže pH vrijednost tla i sadrži kalij, koji će najbolje pomoći korjenastom povrću, kao što su celer, cikla, mrkva, peršin i dr.

Potrudite se izdvojiti barem jedan dan u tjednu za radove u vrtu. To će pozitivno utjecati na vaše psihičko i fizičko zdravlje, a istraživanje časopisa Alzheimer's Disease pokazalo je kako različite fizičke aktivnosti, od kojih je jedna i vrtlarenje, smanjuju rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Sve što vam je potrebno za uređenje vrta i uživanje u proljeću, pronađite u Pevexovom proljetnom katalogu

Powered by Pevex

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...