Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 14
Foto: Shutterstock
STATISTIČKI HOROSKOP

Istražujemo: Znate li kojoj generaciji pripadate i koliko vas godina rođenja predodređuje?

Više od dvije milijarde ljudi, to jest 30% svjetske populacije, pripada Generaciji Z, rođenoj od sredine devedesetih do početka 2010-ih godina. Oni danas imaju između 12 i 26 godina, a evo o čemu razmišljaju

Powered by Podravka

Trenutno na svijetu koegzistira sedam generacija, od kojih su najstarije, Najveća generacija i Tiha generacija, proživjele izazovna vremena tijekom Drugog svjetskog rata. Njihovi nasljednici, Baby Boom generacija, Generacija X i Generacija Y, dobili su prilike koje njihovi preci nisu mogli ni zamisliti te su utjecale na mnogobrojne revolucionarne promjene u svijetu. 

Za razliku od pripadnika Generacije Y, poznatijih kao milenijalci - ljudi koji su postali punoljetni tijekom Velike recesije - sljedeća generacija trebala je naslijediti snažno gospodarstvo s rekordno niskom nezaposlenošću. Međutim, pandemija COVID-19 i rat u Ukrajini promijenili su društvene, političke i gospodarske prilike, pa umjesto da gledaju u svijet prilika, Generacija Z okrenuta je neizvjesnoj budućnosti

Portrait,Of,Two,Stylish,Cool,Affectionate,Young,Women,Looking,At

Traže sigurnost i stabilnost

Inače, Generaciju Z ili "zoomere", prema istraživanjima sociologa, odlikuje specifičan pogled na svijet, puno su pažljiviji od prethodnih generacija te su svjesniji svijeta oko sebe. Također su najprogresivnija i najraznovrsnija generacija dosad, koja pokazuje visoku razinu tolerancije i empatije prema drugima.

Izrazito su poduzetnički nastrojeni te više nezavisni i komunikativni od svojih roditelja milenijalaca. Borci su za svoja prava, ali i mnoga druga prava, poput onih ekoloških, te se ne boje javno pokazati svoju aktivističku stranu

Dok se na milenijalce često gleda kao na idealiste motivirane svrhom, a ne plaćom, pokazalo se da Generacija Z voli sigurnost koju im osigurava dobra zarada. Ovo je pragmatična generacija i, iako im je stalo do promjene, u konačnici ih najviše motivira osjećaj stabilnosti u životu. Odlikuju se i radnom konkurentnošću te preferiraju individualni rad jer žele da ih se procjenjuje prema vlastitim, a ne prema grupnim zaslugama. Imaju potrebu za konstantnim razvojem vještina i itekako su spremni na naporan rad, ali isto tako očekuju da će to biti prepoznato.

Sits,By,The,Table,With,Laptops.,Young,Business,People,In

Zanimanja u kojima "zoomeri" najčešće žele raditi obuhvaćaju područja umjetnosti, dizajna i medija, a ne treba posebno isticati da ipak najviše vladaju preferencije za tehnološkom industrijom budući da ova grupa poznaje samo svijet s javno dostupnim internetom.

Primjera radi, pripadnicima ove generacije trenutno se pruža jedinstvena prilika da karijeru počnu u jednoj od najuspješnijih i najvećih prehrambenih kompanija u jugoistočnoj Europi. Riječ je o Podravci, tvrtki koja će svojim budućim "zoomerima" podravkašima pružiti mogućnost sudjelovanja u razvoju proizvoda od ideje do lansiranja na tržište, rad na novim tehnologijama i modernim IT sustavima te iskustvo rada u multikulturalnom okruženju. 

Online aktivizam i usamljenost

Jedan od ključnih čimbenika koji su u mnogočemu oblikovali stavove i ponašanje pripadnika ovog naraštaja je tehnologija. Budući da je YouTube stvoren 2005., a Instagram 2010. godine, nije ni čudo što ova generacija poznaje društvene mreže kao svoj džep. Prema The World Economic Formu, "zoomeri" na dan provedu u prosjeku 2 sata i 55 minuta na društvenim mrežama te su prepoznati kao generacija koja najviše raspravlja o pitanjima društvenih problema i ciljeva na internetu.

Nažalost, stalna uključenost u online svijet, gubljenje izravnog fizičkoga kontakta s drugima te privid svijeta u kojem je "sve savršeno" ovoj generaciji ne idu na ruku. Često se upravo zbog toga osjećaju usamljenima.

S vedrije strane gledano, "zoomeri" imaju mnoge kvalitete koje ih čine pravom generacijom uzorom. Naime, iznimno cijene odnose i vole ljude bez obzira na to koliko su različiti, zainteresirani su za samopokretanje i pronalaženje kreativnih načina da se obrazuju i poboljšaju svoj život, ne vole licemjerje i, ako su protivne njihovim uvjerenjima, otvoreno će reći da ne podržavaju odluke određenih institucija vlasti.

Group,Of,Young,People,Demonstrate,Against,Climate,Change.,Angry,Women

Znate li kojoj generaciji pripadate?

Ako niste dio Generacije Z, znate li kako se zove vaš naraštaj? Naime, svaka generacija okuplja ljude rođene u razdoblju od 15 do 20 godina, a koje, osim slične dobi, povezuju značajna događanja koja su u mnogočemu oblikovala njihovu osobnost.

Danas najstariju živuću generaciju, Najveću generaciju, čija dob prelazi sto godina, povezuje to što su proživjeli Drugi svjetski rat i nesigurne ekonomske uvjete. Nakon njih pojavile su se Tiha generacija, konformistička i konzervativna generacija rođena malo prije završetka i nakon rata, te Baby Boom generacija, naraštaj poznat po visokoj stopi fertiliteta, koju su potaknuli završetak rata i pozitivne ekonomske promjene. Sljedeća po redu je Generacija X, čiji pripadnici danas imaju između 40 i 60 godina, a mogu se pohvaliti da su proživjeli prva značajna istraživanja svemira, pad Berlinskog zida i razvoj modernog računala. Njihovi mlađi sunarodnjaci, poznati kao Generacija Y ili milenijalci, trenutno su najbrojnija generacija u svijetu, ali ne zadugo jer sljedeća generacija postaje sve glasnija. "Zoomeri" su spremni povesti razgovore o važnim društvenim pitanjima te istodobno osvojiti tržište rada i postojeće poslodavce. 

Iako će sigurno biti najmlađi zaposlenici na bilo kojem radnome mjestu, u svjetskoj populaciji zapravo su drugi po redu po starosti. Naime, nakon "zoomera" slijedi Alpha generacija, čiji pripadnici trenutno imaju najviše 12 godina, a najmlađi se tek trebaju roditi budući da će razdoblje ovog naraštaja obuhvatiti sve one rođene do 2024. godine. 

Powered by Podravka

Komentari 14