Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11

Želite trčati, ali nikako početi? Prije nego što krenete, saznajte što je to pravilan trkački trening

Powered by adidas

Želite trčati, ali nikako početi? Prije nego što krenete, saznajte što je to pravilan trkački trening

Možda se čini jednostavnim, ali trčanje je zahtjevan sport koji traži mnogo truda. Bilo da ste početnik ili profesionalac, važno je znati kako pravilno trčati. Najvažnije komponente su zagrijavanje te dobro držanje i udobne tenisice

Trčanje je jedna od popularniji sportskih aktivnosti, a prema nekim podacima u Europi i svijetu trčanjem se bavi oko 20% ljudi. Kod nas je taj postotak mnogo manji, riječ je o broju od 3 do 5% hrvatskog stanovništva. Neki pojedinci trče sami, a drugi se priključuju različitim školama trčanja.

Razgovarali smo s Anom Širić, trenericom u trkačkoj zajednici adidas Runners, koja nam je dala nekoliko savjeta o pravilnom trčanju jer, nažalost, mnogi nisu svjesni koliko pogreške i razne nepravilnosti povećavaju šanse za ozljede i smanjuju učinkovitost trčanja.  

Zagrijavanje pa tek onda trčanje

Kao osnovni propust u ovom sportu Ana navodi problem izostanka zagrijavanja i istezanja. Njih treba prakticirati i prije i nakon trčanja, što mnogima predstavlja neželjeni napor. U ovom ne griješe samo početnici nego i redoviti trkači. 

- Trkači često nisu oduševljeni i htjeli bi odmah krenuti na glavni dio, ali to je nužno i treba ga implementirati prije i nakon treninga. Također, jednom kad krenete s trčanjem, napredak se ostvaruje prilično brzo, no tu treba biti oprezan i ne pretjerivati s brojem kilometara te isto tako uzimati dane za odmor kako bi se oporavio organizam - govori Ana, koja se godinama bavi trčanjem. 

Uz zagrijavanje i povremeno odmaranje, u trčanju su vrlo važne komponente i dobar san te uravnotežena prehrana. Ana ističe da je zapravo najvažnije u svemu tome osluškivati svoje tijelo - ako ono osjeća umor, ne treba forsirati nemoguće.

Young,Female,Workout,Before,Fitness,Training,Session,At,The,Park.

Što je dobra tehnika trčanja?

Čini se da nije sve u nogama jer dobra tehnika trčanja uključuje pravilnu koordinaciju rada nogu i ruku te uspravan položaj tijela. Trkači često zanemaruju rad ruku, što je podjednako važno u ovoj sportskoj aktivnosti. 

- Trčanje umjerenom brzinom idealno je za učenje pravilne tehnike. Mi treneri uvijek se trudimo ispravljati i pomagati trkačima kako bi što pravilnije trčali te time bili ekonomičniji i efikasniji. S vremenom će to rezultirati bržim trčanjem i boljim rezultatima na utrkama, a istodobno će minimizirati pojave bilo kakvih ozljeda - zaključuje. 

Najčešća početnička ozljeda u trčanju je bol u koljenu, a nerijetko se pojavljuju i ozljede mišića lista te Ahilove tetive. Redovitim trčanjem postiže se brz napredak te ljudi često osjećaju da mogu pretrčati više nego što im tijelo dopušta. Zato je potrebno disciplinirati se i pomalo povećavati kilometražu, a pri odabiru grupa u školama trčanja ne treba uvijek ići u najbržu. Također, ne mora nužno svaki trening biti težak.

Portrait,Of,Athletic,Mature,Man,After,Run.,Handsome,Senior,Man

- U razgovoru s ljudima često čujem: 'Trčao bih, ali nemam volje, to je teško...'. Međutim, upravo zbog toga treba iskoristiti mogućnost trčanja s drugima. U trkačkoj zajednici adidas Runners postoje mnoge grupe - sporije i brže, te se uvijek možete priključiti i uživati s ostalim trkačima -  kaže Ana, koja je u runnersima počela kao rekreativna trkačica, a danas je službena trenerica trčanja.  

Pravim tenisicama osigurajte si stabilnost i potporu

Obuća je važan segment trčanja i treba uložiti vrijeme i trud u odabir pravih tenisica. U specijaliziranim dućanima u tome će vam pomoći stručni prodavači, ali na kraju dana samo vi možete procijeniti je li vam neka tenisica udobna. Tenisice svakako trebaju biti namijenjene za trčanje i bitno je da odgovaraju vašem tipu stopala te podlozi na kojoj trčite.

- U trčanju su najvažnije kvalitetne tenisice jer ipak naša stopala rade čuda i potrebno im je osigurati dobru potporu i stabilnost tijekom trčanja - govori Ana.

adidas je u suradnji s tvrtkom Carbon predstavio novitet u tehnološkom smislu na novome modelu 4DFWD. Tehnologija 4DFWD ima za cilj "gurnuti" trkača prema naprijed svaki put kad nogom dodirne tlo. Kako? Međupotplat, koji sačinjava upravo 4DFWD, kreiran je procesom 3D printa, prilikom kojeg se u samo nekoliko sekundi proizvede rešetkasta struktura koja osigurava tri puta veću silu koja gura trkača naprijed u kontaktu s podlogom.

Također, velika prednost je 15% manje kočenja kod svakog iskoraka. 4DFWD pruža jedinstveno glatko iskustvo trčanja s osjećajem jedrenja po podlozi dok se gornjište savija pri pokretu stopala pružajući mu podršku. Tko god želi da ga tenisice pomiču naprijed, mora probati 4DFWD.

Trkači mogu isprobati 4DFWD model uz interaktivnu igru u Intersportu u Arena centru od 17. do 19. rujna, a krajem mjeseca, 24. i 25. rujna, i u adidas shopu u Ilici. Uz kupnju novog adidas modela tenisica 4DFWD svaki kupac na poklon dobije i bežične 4DFWD slušalice. Više informacija o novom modelu i prodajnim mjestima dostupno je na službenoj web stranici 4dfwd.hr

Powered by adidas

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
VIDEO

Pametna rješenja: Kako organizirati kuhinju kao profesionalac?
NAPRAVITE MJESTA

Pametna rješenja: Kako organizirati kuhinju kao profesionalac?

U kuhinji uvijek nedostaje prostora za odlaganje. Kako je organizirati i posložiti da je sve potrebno na dohvat ruke, doznali smo od profesionalnih kuhara

Je li došao trenutak u kojem se svi moramo osigurati od superoluja, požara i poplava?
VRIJEME POSTAJE NEMILOSRDNO

Je li došao trenutak u kojem se svi moramo osigurati od superoluja, požara i poplava?

Drastične vremenske promjene koje se događaju u kratkim intervalima iz mjeseca u mjesec zabrinjavaju ne samo znanstvenike nego još više i stanovnike. Što sve možete osigurati u vremenima klimatskih promjena?
Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni