Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 44
Foto: PR
IZVAŽITE SVE OPCIJE

Zimske ili cjelogodišnje gume? Izaberite ih prema lokaciji i uvjetima u kojima živite

Gume su u fokusu, a vremenski uvjeti nam idu u korist ukoliko još uvijek ne znamo što izabrati - zimske ili cjelogodišnje gume. S ciljem da vam pomognemo odabrati najbolju opciju, pripremili smo kratki vodič o prednostima i manama pojedinog tipa guma

Sadržaj donosi: Njuškalo

S obzirom na to da su gume jedina točka kontakta automobila s cestom, jasno je da moraju biti u dobrom radnom stanju u svakom trenutku. A da biste osigurali optimalan rad vozila i sigurnu vožnju, važno je pravilno ih održavati, što je moguće na nekoliko načina.

Redovito povjeravajte svoje gume na istrošenost i oštećenja, a ne bi bilo loše ni da vam ih svake godine pregleda netko stručan. Pripazite na tlak jer vožnja s neispravnim tlakom u gumama može utjecati na upravljanje vozilom i kočenje, što je osobito opasno u mokrim uvjetima. Savjet je provjeravati tlak u gumama jedanput mjesečno i prije svakog dužeg putovanja.

Nemojte prekoračiti nosivost u odnosu na indeks nosivosti zato što gume koje su opterećene više od svojih maksimalnih opterećenja mogu stvoriti prekomjernu toplinu, koja može dovesti do štete na gumi. Znajte i da pri većim brzinama postoji veća vjerojatnost od oštećenja guma zbog opasnosti na cesti ili nakupljanja topline. Velike brzine također mogu pridonijeti brzom gubitku zraka ili čak iznenadnoj eksploziji gume. Zato poštujte ograničenja brzine na svim cestama.

U pravilno održavanje spada i promjena guma dolaskom hladnijeg vremena. Ako imate ljetne ili cjelogodišnje gume na automobilu, sigurno ste se barem jedanput zapitali (ili se još pitate) je li pametnije na zimu ih zamijeniti zimskima ili je u redu nastaviti koristiti univerzalne. 

Inside,A,Garage,-,Changing,Wheels/tires,(shallow,Dof;,Color,Toned

Prednosti i mane

Za razliku od cjelogodišnjih guma, koje su dizajnirane za glatku i tihu vožnju u različitim vremenskim uvjetima - uključujući toplije i hladnije vrijeme - zimske gume sadrže više prirodne gume, što im omogućuje da ostanu fleksibilne na niskim temperaturama i daju bolje prianjanje na zaleđenim cestama.

Također, u hladnijim uvjetima zimske će gume imati dulji vijek trajanja od univerzalnih. S druge strane, pri temperaturama koje nisu ekstremne cjelogodišnje će gume biti izdržljivije i manje sklone trošenju od zimskih guma, prenose stručni portali.

U usporedbi sa zimskim i ljetnim gumama, gume za sva godišnja doba često su isplativije jer pružaju dobre vozne karakteristike tijekom cijele godine bez potrebe za mijenjanjem svake sezone. Izuzev troškova mijenjanja sezonskih guma, mnogi moraju platiti troškove njihova skladištenja jer nemaju vlastiti prostor u koji bi ih spremili. Treba imati na umu i da su cjelogodišnje gume u pravilu skuplje od jednog seta sezonskih guma, ali u tom vam je slučaju potreban samo jedan set umjesto dva. Znajte i da ćete ih morati mijenjati češće jer ćete samo njih voziti.

Set,Of,All-season,Tires,In,The,Trunk,Of,The,Car,

Međutim, ovisno o klimi u kojoj vozite, cjelogodišnje gume mogu biti pretvrde za pravu zimsku vožnju ili premekane za ljetnu vožnju. Ovaj tip guma, ističu stručnjaci, najprikladniji je za klimu u kojoj nema redovitih ekstremnih temperatura. I dok će se odlično snaći na kiši i golom kolniku tijekom cijele godine te će dobro prianjati po slabom snijegu i povremenoj zimskoj oluji, univerzalne gume mogu podbaciti, odnosno otežati kontrolu vozila, na dubokom snijegu, ledu i hladnom vremenu (ispod 7°C).

Tvrda smjesa od koje su napravljene cjelogodišnje gume smanjuje buku kotrljanja, što nije slučaj sa zimskima. Naime, zbog meke gustoće smjese, zimske gume bolje prianjaju na snijegu i ledu, ali iz tog se razloga mogu činiti glasnijima od cjelogodišnjih ili ljetnih guma. A s obzirom na to da na temperaturama iznad 7°C zimske gume postaju još mekše, ne bi se smjele koristiti u toplim uvjetima jer tad gube vozna svojstva koja pružaju sigurnost.

Modern,Car,With,Winter,Tires,On,Snowy,Road

Više od 20.000 guma na jednome mjestu

Iz svega navedenoga možemo reći da će odluka o korištenju zimskih naspram cjelogodišnjih guma ovisiti o tome gdje živite i u kojim uvjetima vozite. Živite li u ruralnom ili urbanom području? Naime, urbana područja u pravilu su toplija, pa su snijeg i led manje vjerojatni, a i da padnu neke jače oborine, grad obično soli ili pjeskari svoje ceste. 

Živite li i putujete li u planinska područja ili se vozite nekamo gdje je klima blaža i umjerenija? U prvom slučaju savjet je da odaberete zimske gume, a ako temperature ne padaju ispod ništice i vozite samo po slabom snijegu, razmislite o gumama za sva godišnja doba. I, naravno, ako želite da vam vozilo pruža maksimalne performanse i sigurnost, zimske gume bit će najbolji izbor.

Bogatu ponudu zimskih guma - trenutno s više od 20.000 aktivnih oglasa - pronađite na najvećem hrvatskom digitalnom oglasniku Njuškalu. Ondje ćete vrlo jednostavno pronaći točno ono što vam treba jer na Njuškalu možete pretraživati po dimenzijama guma, ali i nabaviti komplet guma i felgi. Pregledajte ponudu već danas i izaberite za sebe najsigurniju opciju ove zime.  

Sadržaj donosi: Njuškalo

Komentari 44
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka