Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5
Foto: PR
USPOMENE KOJE SE NE ZABORAVLJAJU

Znate li čega se sve sjećaju malena djeca? Odgovor bi vas mogao itekako iznenaditi

Kad ponekad podbacite kao roditelj, tješite li se rečenicom 'Ma to će zaboraviti kad odraste'? Znajte da možda to i nije tako dobra utjeha jer neka istraživanja sugeriraju da podcjenjujemo što su djeca sve sposobna upamtiti

Sadržaj donosi: Tvornica snova

Naš je um poput baze podataka u kojoj postoji jedan mali server posvećen našim najranijim sjećanjima iz djetinjstva. Vjerojatno ste primijetili da, što smo stariji, to je teže pristupiti tom serveru. Riječ je zapravo o sasvim prirodnom i postupnom gubitku sjećanja iz prvih nekoliko godina života, to jest fenomenu "amnezija iz djetinjstva", koja se, vjerovali ili ne, počinje razvijati već oko sedme godine

I premda više-manje svi prihvatimo tu neizbježnu amneziju, nemojte tako brzo zanemariti važnost stvaranja toplih uspomena sa svojim mališanom jer maleno dijete može zapamtiti mnogo više nego što mislite.

An,Elderly,Woman,Holding,Album,With,Black,And,White,Retro

Kako pamte djeca?

Nekad su stručnjaci bili uvjereni da djeca ne pamte mnogo toga nego da samo "žive u sadašnjosti". Ipak, pokazalo se da su mala djeca sposobna pamtiti nešto po nekoliko mjeseci, pa čak i do godinu dana. Naravno, kako djeca stare, njihovo pamćenje jača i sposobna su zapamtiti sve više informacija, ali kako točno izgleda to sjećanje u prvih nekoliko godina života?

Kao zbrka nesređenih informacija, tvrde neka istraživanja, jer dječji mozak nema sposobnost organiziranja informacija u odgovarajuće odjeljke ili kategorije kao što to čine tinejdžeri i odrasli. Zbog nedostatka grupiranja sjećanja djeca će vjerojatnije zaboraviti stvari koje su im se dogodile u mlađim godinama i neće više moći prisjetiti se tih informacija poslije.

Još jedan razlog za zaborav je jezik - s obzirom na to da nemamo sposobnost razgovarati o stvarima koje su nam se dogodile sve do otprilike treće godine, naš ih mozak ne može pohraniti tako dobro kao ona kasnija, "verbalizirana" sjećanja.

Ako sve više zaboravljamo svoje djetinjstvo kako starimo, kako onda i dalje možemo zadržati neka sjećanja?

Senior,Man,Taking,Photo,Of,His,Toddler,Grandson,At,Christmas

Dječja memorija ovisi o roditeljima

Kad govorimo o sjećanjima, vjerojatno većina pomisli na ona sjećanja koja možemo vidjeti u glavi i koja možemo nekome prepričati, ali zaboravljamo pritom na još jednu vrstu, a to je osjetilno pamćenje. Naime, nije istina da malena djeca nemaju nikakvo pamćenje nego samo nemaju svjesno pamćenje (koje se obično počne razvijati od otprilike treće godine života). Prije toga prevladava osjetilno-emocionalno iskustvo, koje čak može oživjeti poslije u životu ako osoba doživi neki okidač tog sjećanja.

Primjerice, prizor majke koja vadi božićne kolače iz pećnice na Badnjak možete zaboraviti jer ste to promatrali kroz rešetke dječjega krevetića, ali osjetite li taj specifičan miris kolača ponovno u odrasloj dobi, moguće je da ćete se prisjetiti i prizora, ali još je vjerojatnije da ćete se prisjetiti toplih osjećaja koje vežete uz majku i Božić. Dakle, sasvim malena djeca nesvjesno pamte osjećaje.

I za te su osjećaje najzaslužniji roditelji. Oni im u tim najranijim godinama osiguravaju osjetilno-emocionalna iskustva koja imaju dvostruku vrijednost. S jedne strane omogućavaju povezivanje djeteta i roditelja, a s druge pomažu djetetu otkrivati i učiti o svijetu oko sebe. Zato, iako se možda neće sjećati određenoga kićenja drvca, sjećat će se što je božićna jela i čime je ukrašavamo.

Stvorite divnu uspomenu i potaknite maštu

Djetetovo pamćenje uvelike ovisi i o tome kako roditelji razgovaraju s njim. Jedno je istraživanje dokazalo da, ako sa svojom djecom detaljno razgovarate, uglavnom kroz tehniku pričanja priča, dijete će moći više toga zapamtiti. 

Happy,Family,Of,Three,In,Winter,Pyjamas,Is,Playing,With

Naime, razgovarajući s djetetom o nečemu što je proživjelo, uz uvjet da i ono sudjeluje u razgovoru, omogućuje djetetu da dublje u svijest zakopa određeno pamćenje. Primjerice, umjesto da ga pitate sjeća li se kako ste jedan cijeli Božić proveli u pidžamama, ispričajte mu to kao priču. Recite im da je tog dana napadalo puno snijega i da ste se ušuškali ispod tople dekice u dnevnoj sobi. Pitajte ga: "Sjećaš li se što smo gledali na televiziji?", a ako se ne može sjetiti, slobodno ga podsjetite. Kako priča teče i vi pričate o tome kako ste predvečer svi pili vruću čokoladu i jeli kuglof, prizor počinje izranjati u djetetovu umu i možda će se čak sjetiti stvari o tom danu kojih se vi ne sjećate.

Dakle, što više priča pričamo i što aktivniji razgovor vodimo sa svojom djecom, to će se djeca više toga poslije prisjećati iz svojeg djetinjstva. Ovih blagdana zato se usredotočite na stvaranje zajedničkih obiteljskih uspomena, o kojima ćete još dugo moći pričati. Darujte svojoj djeci najljepši dar za Božić - neprocjenjive i bliske trenutke u kojima dijete sjedne u krilo roditelja da bi zajedno čitali Personalizirano pismo Djeda Božićnjaka o njegovim šaljivim dogodovštinama. I kada dijete otkrije da je simpatični bradonja napisao pismo upravo za njega, veselju neće biti kraja!

Personalizirano pismo Djeda Božićnjaka dolazi iz Tvornice snova, brenda personaliziranih knjiga za djecu i odrasle, koji već 12 godina svakom svojom stranicom djetetu zrcali njegovu bezgraničnu posebnost, maštovitost i hrabrost. Njihove knjige ima više od 300.000 djece u Hrvatskoj - svako drugo dijete do 9 godina. Pismo Djeda Božićnjaka moguće je personalizirati za jedno, dvoje ili troje djece, a kako ga točno možete izraditi i naručiti, doznajte ovdje.

Sadržaj donosi: Tvornica snova

Komentari 5
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu
UREĐENJE OKUĆNICE

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu

Vrtovi, dvorišta i terase odlična su mjesta za opuštanje. Ususret lijepom vremenu pogledajte nekoliko prijedloga za uređenje vanjskog prostora i doznajte koji se trend u uređenju stalno vraća

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta