Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 10

Znate li kako pad ili rast kune utječe na vaš budžet?

POWERED BY Hrvatska udruga banaka

Znate li kako pad ili rast kune utječe na vaš budžet?
1

Razumijevanje događanja na tržištu prvi je korak u sprječavanju potencijalnih financijskih gubitaka, a između ostalog i topljenja ušteđevine. Zbog toga je osnovno znanje o financijama vrlo važno i svakome dugoročno korisno

Svaki porast ili pad vrijednosti kune itekako utječe na vaš novčanik, a nedovoljno razumijevanje tržišnih snaga zasigurno vam može nanijeti gubitke. Zbog toga su financijska pismenost i poznavanje ekonomskih pojmova poput inflacije, tečaja ili pada i rasta kune "oklop" koji vas može zaštititi i pripremiti na određene tržišne promjene.

U razgovoru s Velimirom Šonjom, ekonomskim analitičarom i direktorom Arhivanalitike, doznali smo kako rast, odnosno pad kune utječe na kućni budžet te kako će kriza zbog koronavirusa utjecati na našu financijsku budućnost.

Tečajne razlike i oscilacija valute

Kad bismo svi na svijetu imali istu valutu tečajnih razlika zbog odnosa različitih valuta ne bi bilo. No situacija je upravo obrnuta. Tečaj mnogih stranih valuta često ima oscilacija, pa katkad za jedan euro moramo dati više a katkad manje kuna. Pitali smo Šonju zašto je pad odnosno rast kune dobar za naš džep.

- Sve zavisi o tome imamo li više štednje nego dugova uz valutnu klauzulu ili u stranoj valuti. Ako imamo dug uz valutnu klauzulu, onda će pad vrijednosti kune povećati kunsku protuvrijednost duga. Na primjer, ako dug iznosi 1000 eura uz tečaj od 7 kuna za euro, dužni smo 7000 kuna. No ako vrijednost kune padne na 8 za euro, bit ćemo dužni 8000 kuna, a plaća se vjerojatno neće toliko povećati - objašnjava Šonje i dodaje kako se u ovom slučaju, s druge strane, štednja u eurima isplati.

- Ako štedimo u eurima, pad vrijednosti kune nam se isplati. Prije smo imali 7000 kuna štednje, a ako euro naraste na 8 kuna, imat ćemo 8000 kuna štednje za 1000 eura - govori Šonje.

Inflacija neprijatelj ušteđevine

Iako je uvijek prisutna, bilo u manjoj ili većoj mjeri, inflacija na duge staze uništava kupovnu moć ljudi.

- Njezino djelovanje umanjuje vrijednost štednje jer se stvarna količina dobara koju možemo kupiti za isti novčani iznos smanjuje ako su cijene više. Zbog toga je važno da inflaciju bude niska jer se time općenito štiti životni standard - kaže Šonje.

Jedan od načina da se štednja zaštiti od pada vrijednosti jest ulaganje u zlato. Zlato već tisućama godina služi kao prirodna svjetska valuta. Njegovu vrijednost nisu umanjile niti krize, niti ratovi, a niti raspadi država i carstava. Zanimlivo je i to da je investicijsko zlato oslobođeno plaćanja PDV-a i poreza na kapitalnu dobit, pa sav ostvareni profit ostaje vlasniku.

Kuna i korona kriza 

Korona je došla tiho i neprimjetno te ostavila trag u različitim aspektima života, pa tako i u gospodarstvu. Na početku krize činilo se kako će kuna snažno pasti, u ožujku je euro vrlo brzo narastao sa 7,43 na 7,62 kn. Međutim, kako kaže Šonje, bio je to samo prolazan strah.

- Hrvatska narodna banka uspješno je intervenirala na tržištu i ugovorila financijske aranžmane s Europskom središnjom bankom, a sad je izgledno da ćemo napraviti i korak dalje na putu k uvođenju eura - ući u Europski tečajni mehanizam. To znači da ćemo znati srednji tečaj po kojem će se kuna jednog dana zamijeniti eurom i raspon moguće varijacije tečaja u međuvremenu. Korona kriza zato neće trajno utjecati na tečaj kune. Uostalom, tečaj se već dugo zadržava ispod 7,6 kuna za euro - govori Šonje.

Kako se zaštititi?

Iako ne možemo izravno utjecati na tržišne promjene, od izuzetne je važnosti posjedovanje znanja i vještina kako bismo učinkovito upravljali svojim financijama. Pitanje financijske pismenosti u zadnjem desetljeću postalo je goruće u svjetskoj, pa tako i hrvatskoj ekonomiji. Premda su pojedini izrazili dozu straha i nesigurnosti kad je riječ o preživljavanju u modernom društvu, istraživanje Štedopisa u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka, provedeno među tinejdžerima u ožujku ove godine, pokazalo je kako 63% ispitanika shvaća koncept vremenske vrijednosti novca te ih čak 71% štedi.

Važno je naglasiti kako financijska pismenost osigurava veću uštedu, smanjuje nepotrebne troškove te omogućava odgovorno upravljanje i ulaganje novca. S obzirom na to da na djeci svijet ostaje, testirajte njihovo znanje i osigurajte im vještine važne za cijeli život. Kvizove o financijskoj pismenosti koje je kreirala Hrvatska udruga banaka potražite ovdje.

POWERED BY Hrvatska udruga banaka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode