Native sadržaj

Komentari 12

Znate li odakle dolazi tradicija darivanja? Prvi su darivali Egipćani, a Francuzi najobilnije

Znate li odakle dolazi tradicija darivanja? Prvi su darivali Egipćani, a Francuzi najobilnije

U Europi nećete pogriješiti s cvijećem i čokoladom, a u zemljama Dalekog istoka posebno treba pripaziti na to da dar nije upakiran u plavu, crnu ili bijelu. A ako vrlo volite rođendane, onda pravac Rusija

Kome kupiti dar za Božić, što kupiti, kad i kako uručiti dar samo su neka od pitanja koja se ovih dana mnogima vrte po glavi. Prema istraživanju koje je nedavno provedeno u Velikoj Britaniji, čovjek u prosjeku provede čak 4 sata birajući savršen dar za Božić, a samo 14 sekundi potrebno je da darivana osoba odluči sviđa li joj se dar ili ne.

Tradicija ove, prije svega lijepe geste, traje otprilike koliko i čovječanstvo. Zapisi pokazuju razmjenu darova još u primitivnim kulturama, u kojima su darivanje koristili za iskazivanje ljubavi i naklonosti, ponajviše između muškarca i žene. Darivanje se već tad smatralo i statusnim simbolom, a pojavljuje se i unutar plemenskih zajednica, u kojima su vođe pokazivale zahvalnost onima koji su ostvarili neka velika postignuća.

Prvi pravi rituali darivanja zabilježeni su kod starih Egipćana, a od pamtivijeka na svim stranama svijeta njeguju se tradicijska pravila i običaji vezani za kulturu darivanja.  U ovo blagdansko doba, kad možda želimo poslati dar i na drugi kraj svijeta, nije na odmet saznati zanimljivosti vezane za povijest darivanja i određene običaje pojedinih zemalja.