Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5

Inspirirajte se ovim neobičnim svjetskim sendvičima

Powered by Zvijezda

Inspirirajte se ovim neobičnim svjetskim sendvičima
1

Definicija sendviča je široka, ogroman je broj sastojaka i njihovih kombinacija koje možemo staviti između dviju kriški kruha. Upravo je zato riječ o jednom od najkreativnijih jela. Evo osam svjetskih primjera koji to potvrđuju

Svi znamo priču o Johnu Montaguu (1718. – 1792.), grofu od Sandwicha, koji je svojem slugi rekao da mu stavi komad pečene govedine između dviju kriški kruha kako se ne bi morao odvojiti od kartaškog stola da bi jeo. Na mjestu govedine do danas se našlo mnogo sastojaka, a popularnost ovog praktičnog jela samo je rasla, tako da danas postoji u raznim varijacijama i u svim svjetskim kuhinjama. Evo 8 zanimljivih primjera iz raznih zemalja svijeta.

Croque Madame (Francuska) 

Recept popularan u svim frankofonskim zemljama kaže da se kriške bijelog kruha (obično je riječ o tostu) potope u bešamel, pospu sirom (po mogućnosti grujerom) i šunkom te se na vrh nakon prženja stavlja jaje na oko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vada pav (Indija)

 

Objavu dijeli Your Food Lab (@yourfoodlab)

Začinjeni, prženi krumpir potopljen u u chutneyju i posut svježim čilijem jedna je od najpopularnijih vrsta ulične hrane u Indiji, a osobito je poznat onaj iz Mumbaija.

Cheeseburger (SAD) 

Najpoznatija varijacija klasičnog hamburgera dodaje mu samo sir (cheddar), a jede se s hrskavim krastavcima, kečapom, senfom i/ili majonezom.

Choripan (Argentina)

Sastojci ovog jela jasni su iz njegova naziva: pan je na španjolskom kruh, a chorizo kobasica. Obično se servira s chimichurri umakom ili senfom, u pecivu naravno.

Shawarma (Izrael) 

Mješavina mesa na žaru (janjetina, piletina ili govedina) koja je omotana kruhom te sadrži ukiseljeno povće, tabboulehi i faitov. Kao ulična hrana popularna je među Libanoncima, Jordancima, Izraelcima i Palestincima.

Lobster roll (SAD)

 

Objavu dijeli Tasting Table (@tastingtable)

Meso jastoga potopljeno u majonezu s pecivom čini jedan od omiljenih američkih sendviča. Poznavatelji kažu da su najbolji oni iz savezne države Maine.

Katsu sando (Japan)

 

Objavu dijeli #dineLA (@dinela)

Jednostavnosti skloni Japanci na krišku bijelog kruha stavljaju pileći, goveđi ili, najradije, svinjski odrezak paniran panko mrvicama, a sočnost postižu dodatkom tonkatsu umaka koji sadrži đumbir i čili.

Banh mi (Vijetnam) 

 

Objavu dijeli ughFOODIE (@ughfoodie)

Kako bi napravili svoj omiljeni sendvič, Vijetnamci u posebnu vrstu peciva stavljaju komadiće govedine, ukiseljeno povrće, začine te na kraju umak od čilija s majonezom.  

Tipični hrvatski sendvič?

Budući da je hrvatska kuhinja vrlo raznolika, mogli bismo govoriti o barem nekoliko regionalnih varijanti hrvatskog sendviča: dalmatinskom (pršut, ovčji sir), slavonskom (kulen, krumpirovo tijesto), zagorskom (svježi sir, vrhnje) itd., no generalno možemo reći da Hrvati ne mogu zamisliti sendvič bez majoneze

Pogledajte koji su se sendviči sa Zvijezda majonezom pripremali na festivalu Chill&Grill

 

Pokretanje videa...

Zvijezda sendviči 01:47

Powered by Zvijezda

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.