Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 22

Zvuk od kojeg mnogi strahuju još od djetinjstva - jeste li među njima ili se više ne bojite?

Powered by Štimac centar dentalne medicine

Zvuk od kojeg mnogi strahuju još od djetinjstva - jeste li među njima ili se više ne bojite?
1

Ovaj zvuk u mnogima od nas izaziva nervozu, napetost, pojačano znojenje i ubrzano lupanje srca, a ne možemo ga se riješiti ni u odrasloj dobi...

Sigurno vam se barem jedanput u djetinjstvu dogodilo da su vam roditelji obećali sladoled, igračku ili nešto primamljivo kako bi vas nagovorili na odlazak stomatologu. Bila je to mala ali značajna motivacija kojom su pokušavali suzbiti strah od ulaska u stomatološku ordinaciju.

No nekima od nas ni to nije pomoglo i taj se strah s vremenom sve više razvijao. Mnogima je i danas teško zamisliti odlazak stomatologu bez neugodnih bolova i još neugodnijeg zvuka "bušilice", koji nam odzvanja u ušima još nekoliko sati nakon zahvata. 

Tri oblika straha 

Baš taj zvuk "bušilice" izaziva veliku neugodu i strah te nas sprečava da se opustimo i prepustimo sigurnim rukama stomatologa. Strah od stomatologa možemo podijeliti na tri oblika - dentalna anksioznost, dentalni strah i dentalna fobija. 

Dentalna anksioznost uobičajen je osjećaj koji doživljavaju pojedini ljudi kad pomisle na stomatologa. Reakcija se obično pojačava prije zahvata koji pacijent nije ranije iskusio, odnosno u nepoznatim situacijama.

Dentalni strah, za razliku od dentalne anksioznosti, podrazumijeva reakciju na poznato neugodno iskustvo, čijeg se ponavljanja pacijent pribojava. Ponovljeno neugodno iskustvo može uzrokovati dentalnu fobiju. 

Dentalna fobija odnosi se na intenzivan osjećaj straha, koji sprečava pacijenta da posjeti stomatologa. Pacijent najčešće odbija stomatološke preglede i zahvate osim u situacijama kad su krajnje neophodni, a cijeli taj proces izaziva mu golemi stres. 

stimac

Strah možete prebroditi

Dentalna fobija nije bezazlena jer može spriječiti osobu u popravku zubi, što će kroz godine znatno narušiti njezino dentalno stanje i smanjiti kvalitetu života. U razgovoru sa psihologinjom Anitom Žerjav doznali smo kako fobije najčešće nastaju i mogu li se izliječiti.

- Fobiju može izazvati neka trauma, npr. u slučaju dentalne fobije to bi bilo neugodno iskustvo kod stomatologa, ali nije nužno da je uvijek riječ o traumatskom događaju. Najčešće se pojavljuju u djetinjstvu, iako se zapravo mogu pojaviti u bilo kojem periodu života. Bitno je istaknuti da se fobije mogu izliječiti u odrasloj dobi, ali uz veliku volju i motiviranost osobe - objašnjava naša sugovornica te dodaje da se neke fobije liječe farmakoterapijom (npr. agorafobija) i kognitivno-bihevioralnom psihoterapijom, a druge se uglavnom liječe postupnim izlaganjem.

Kad je riječ o postupnom izlaganju, njime se osoba kroz određene korake suočava sa strahom od stomatologa. Primjerice, prvo razmišlja o posjetu, zamišlja kako će postupak izgledati, zatim vizualizira sjedanje na stolac... To je metoda kojoj je cilj da osoba pobijedi dentalnu fobiju stvarnim odlaskom stomatologu.

Opuštanje uz glazbu

Kako bi pomogli sadašnjim i budućim pacijentima da se lakše opuste, ali i postupno prebrode strah, Štimac centar dentalne medicine uveo je mogućnost korištenja slušalica koje izoliraju neugodne zvukove u ordinaciji. Tako tijekom tretmana možete uživati u svojoj omiljenoj glazbi, što će vam pružiti distrakciju i relaksaciju. Slušalice umanjuju anksioznost, odnosno tjeskobu, jer izoliraju intenzivan zvuk bušilice. Metodu je isprobao i Saša Lozar, a kako je to izgledalo, pogledajte u videu:

Zvuči dobro!

Kako više ne biste rukama skrivali osmijeh, suočite se s dentalnim strahom, anksioznošću ili fobijom. Bez obzira na trenutno dentalno stanje, ne trebate se sramiti jer svaki stomatolog razumije vaš strah i pomoći će vam da ga se napokon riješite. Ako vam se glazbena metoda čini odličnim načinom relaksacije ili distrakcije od samog postupka, naručiti se možete ovdje i tako učiniti prvi korak k blistavom osmijehu. Zvuči dobro, zar ne?

Powered by Štimac centar dentalne medicine

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno