Obavijesti

News

10 super savjeta stručnjaka: Kako najlakše odabrati studij?

10 super savjeta stručnjaka: Kako najlakše odabrati studij?
1

Koje vještine danas najviše traže poslodavci i kako se lakše možete prodati na tržištu rada? Stručnjaci za profesionalno usmjeravanje donose ključne savjete kako odabrati studij i buduću karijeru

VIDEO

Velik je broj maturanata koji u dobi od 14 godina ne mogu izabrati buduće zanimanje.  Stručnjaci za profesionalno usmjeravanje otkrivaju koji faktori su bitni tijekom donošenja ovako važne odluke.

BEZ INTERESA NEMA NI VOLJE

Kod odabira zanimanja i daljnjeg profesionalnog puta iznimno je važno voditi računa o profesionalnim interesima. Ukoliko se zaposlimo na radnom mjestu na kojem obavljamo poslove koji su u skladu s našim interesima bit ćemo zadovoljniji i samim time imat ćemo više motivacije za rad i daljnje učenje u tom području. Bit ćemo produktivniji, a profesori na fakultetu i kasnije poslodavci zadovoljniji našim radom. No, ono najvažnije - naš život će biti ispunjeniji, objašnjavaju profesionalni savjetnici za karijere.

STALNO USAVRŠAVANJE

Važno je imati na umu činjenicu da današnji svijet rada zahtijeva stalno učenje i usavršavanje te kako bismo bili konkurentni moramo biti otvoreni za nova znanja i kontinuirano se usavršavati i razvijati svoje vještine. U procesu samoprocjene i informiranja o svijetu rada jako korisni mogu biti različiti IT alati koji su dostupni na Internetu – upitnici samoprocjene interesa, kompetencija i drugih osobina. Također različite radionice u sklopu HZZ-a, ali i drugih institucija su dobrodošle..

VIŠE ZANIMANJA

Neki učenici već u prvim godinama srednje škole znaju što žele raditi u životu i sukladno tome obogaćuju svoja znanja ponajviše u predmetima koja im trebaju i za budući fakultet. čak i vannastavne aktivnosti i interese biraju upravo na temelju toga. No, velika većina se dvoumi ili čak ima nekoliko opcija. Često one nisu nužno niti u istom području.  U tom slučaju prvenstveno izračunajte bodove iz srednje škole, napravite spisak fakulteta koji dolaze u obzir, istražite njihove programe i prednosti.

SVAKA SITNICA ULAZI U OCJENU

 Osobine ličnosti utječu na to kako će se novi zaposlenik snaći na novom radnom mjestu, kako će surađivati s ostalim zaposlenicima, nadređenima, te koliko će biti uspješan u izvršavanju svojih radnih zadataka. Oni stoga definiraju kakvu osobu trebaju za konkretno radno mjesto, te se odlučuju za osobu koja najbolje udovoljava unaprijed definiranim zahtjevima radnog mjesta, objašnjavaju nam stručnjaci koji već godinama sudjeluju u usmjeravanju pojedinaca.

PREDNOSTI I NEDOSTACI

 Kako bismo spoznali čime se želimo baviti dobro je, osim o interesima, razmisliti o vlastitim znanjima, vještinama i osobinama. Pojedina osobina može biti prednost u jednom zanimanju, a nedostatak u drugom, ovisno o zahtjevima pojedine karijere. Usmjerenost na detalje u nekom poslu je prioritet (izrada nakita), dok u drugom poslu koji zahtijeva brzo i učinkovito djelovanje može biti prepreka. Isto tako srdačnost je osobina nužna u poslovima koji uključuju rad s ljudima, trgovinu, usluge, dok je u manjoj mjeri izražena u poslovima računovodstva i administracije.

SVE JE VAŽNO

 Tržište rada sve više zahtijeva više razine i drugačije kombinacije kompetencija i kvalifikacija nego ranije. Osim posjedovanja osnovnih vještina za ostvarivanje nekog specifičnog posla, sve su potrebnije fleksibilnije i prenosive kompetencije koje će pojedinca opskrbiti čitavim sklopom vještina u promjenjivom svijetu rada. Identificirano je osam ključnih kompetencija cjeloživotnoga učenja koje je važno razvijati kako bismo bili što konkurentniji na tržištu rada: komunikacija na materinjem i stranom jeziku, matematičke i digitalne kompetencije učiti kako učiti, osjećaj za inicijativu i poduzetništvo, kulturološka svijest i izražavanje.

MODERNO I INOVATIVNO

 Znanstveni i tehnološki razvoj gotovo svakodnevno utječe i na potrebama za neko zanimanje. Neki poslovi nestaju, a drugi nastaju. Zato upoznati svijet rada nije ni lagan ni kratkotrajan zadatak. Pojedinac ne može temeljito upoznati sva moguća zanimanja. Neke ključne značajke o kojima treba voditi računa pri odabiru posla jest opis poslova koje morate raditi, radni uvjeti, poželjne osobine, potrebno obrazovanje, mogućnosti zaposlenja i vjerojatni prihodi.

ISKUSTVA DRUGIH

 Informacije koje dobijemo od ljudi koji nas poznaju mogu nam ponekad pomoći da se vidimo u drugom svjetlu i razmislimo o nekim zvanjima na koja nismo obraćali pažnju. Popričajte s roditeljima, prijateljima, profesorima o tome kako vas oni vide, koje vaše potencijale su zapazili, za koja zanimanjima misle da imate smisla i da biste bili u njima uspješni. Također, ako imate priliku pokušajte nekoliko dana odraditi praksu u firmi u kojoj bi željeli raditi ili se raspitajte kod zaposlenika.

UVIJETI I ZNAČAJKE

 Pojedinac suočen s odabirom zanimanja, osim što mora temeljito poznavati sebe, mora i “svijet rada”. To znači poznavati različita zanimanja, njihove glavne značajke i zahtjeve, uvjete i perspektive zaposlenja itd. Mnogi nisu svjesni toga koliko njihovo znanje može biti površno i nepotpuno. Svijet rada je opsežan, praktički nepregledan i podložan stalnim promjenama. Postoje tisuće raznovrsnih poslova. A ne zaboravite da je fakultet ono što vas, među ostalim, priprema za tržište.

PROFESIONALNI SAVJET

Ako baš nikako ne možete odlučiti postoji način da se to ‘izračuna’. Postupak profesionalnog usmjeravanja u HZZ-u odvija se kroz različite oblike individualnoga i grupnog profesionalnog informiranja i savjetovanja te testiranja. Postupkom profesionalnog usmjeravanja pojedincima se pomaže identificirati relevantne čimbenike pri donošenju profesionalnih odluka i upravljanju karijerom, kako bi donijeli odluke o obrazovanju, osposobljavanju i zapošljavanju te upravljali vlastitim razvojem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Studenti privatnih studija: Mi praksu imamo od prve godine
KOJI FAKS ODABRATI

Studenti privatnih studija: Mi praksu imamo od prve godine

Jasno je kako su prednosti privatnih studija višestruke, a ovo su one koje predavači i studenti neprestano ističu. Povezanost sa svijetom rada, više vremena za konzultacije s predavačima, učionice budućnosti...

Privatni studiji drže se jednog zakona: Nitko neće na burzu!
DRŽAVNI ILI PRIVATNI STUDIJ?

Privatni studiji drže se jednog zakona: Nitko neće na burzu!

Istraživanje EduCentra pokazalo je kako bi 40 posto ispitanika rado upisalo privatni fakultet kada bi im to dopuštale mogućnosti. Shvaćajući koliko je ulaganje u obrazovanje bitna stavka sve češće biraju privatno obrazovanje...
Pomor riba u Slavonskom Brodu: 'Nema kiše i prevruće je pa ribe ne dobiju dosta kisika'
U KANALIMA TVRĐAVE BROD

Pomor riba u Slavonskom Brodu: 'Nema kiše i prevruće je pa ribe ne dobiju dosta kisika'

Plus+ U kanalima oko Tvrđave Brod uginulo je desetak tolstolobika. Riječ je o slatkovodnoj ribi, podrijetlom iz Azije, koja pripada porodici šarana