Obavijesti

News

Komentari 3

Veliki uspjeh 24sata: Već smo dvije tisuće brojeva s vama!

Veliki uspjeh 24sata: Već smo dvije tisuće brojeva s vama!
7

24sata u rekordnom su roku postala najčitaniji i najtiražniji dnevni list s razvijenim multimedijalnim platformama. Uvijek smo se vodili interesima naših vjernih čitatelja

VIDEO

Početkom 2005. mlada i poletna ekipa novinara, urednika i marketinških stručnjaka pokrenula je novi dnevni list - 24sata. Prvi broj novina koje su se od konkurencije razlikovale cijenom, formatom, vizualnim izgledom i pristupom temama pojavio se na kioscima 2. ožujka 2005. godine. U samo godinu dana postali smo najčitanije dnevne novine. Nakon godinu i pol postali smo vodeće dnevne novine i prema broju prodanih primjeraka. Uz tiskano izdanje, danas 24sata djeluju na svim multimedijskim platformama. News portal jedan je od najčitanijih, a 24sata TV razvija se u prvu pravu nacionalnu news televiziju. Potpora vas, naših čitatelja, tjera nas da se iz dana u dan razvijamo sve više i budemo bolji. Hvala vam što ste cijelo vrijeme uz nas...

"U 24sata lupate u glavu i pišete samo najbitinije"

 Nakon što sam počeo skupljati 24sata svi su mislili da sam poludio, ali meni se trud isplatio, kaže Sead Markaljević (45). Na svojem tavanu u Šenkovcu kraj Zaprešića brižljivo arhivira sve brojeve 24sata. Nestrpljivo je dočekao i 2000. broj omiljenih novina.

- 24sata imaju sve što i druge novine, ali vi lupate u glavu i pišete zanimljivije. Sviđa mi se vaša sportska rubrika jer obožavam nogomet - dodao je Sead, koji će ostati naš vjerni čitatelj.

Svake su godine istinski heroji ponos Hrvatske

Uredništvo 24sata prepoznalo je potrebu istaknuti i nagraditi dobrotu, humanost i hrabrost pojedinaca koji naše društvo čine svijetom u kakvom želimo živjeti. Stoga smo 2005. utemeljili nagradu Ponos Hrvatske. Vrijednost projekta prepoznao je i tadašnji predsjednik Stjepan Mesić, koji je prve dobitnike ugostio 2006. godine na Pantovčaku te preuzeo pokroviteljstvo nad projektom. Tradiciju pokroviteljstva nastavio je i njegov nasljednik Ivo Josipović. Iz godine u godinu projekt se širio. Osnovali smo udrugu Ponos Hrvatske, skupili renomirani ocjenjivački sud te nastavili suradnju s našim partnerima, HRT-om i Agrokorom. Do sada smo nagradili 111 hrabrih ljudi, a 19. prosinca u zagrebačkom HNK 24 statuete "Srce na dlanu" istaknutog umjetnika Ivice Propadala otići će u ruke ovogodišnjih dobitnika. Kao i prijašnjih godina, i nadalje ćemo svjetla pozornice barem jedan dan u godini skrenuti na obične, male ljude. Na one koji su probudili sve zanemarene vrijednosti u našem društvu. Na naše heroje.

Izborili smo se za novi zakon!

Majke djece s najtežom tjelesnom invalidnošću godinama su bile stjerane uza zid. Nakon što bi djeca navršila sedam godina, imale su samo dva izbora - ići raditi i ostaviti dijete na milost i nemilost nekoj od institucija ili ostati kod kuće bez ikakvih primanja i s ugroženom egzistencijom. Na takvu nepravdu nismo mogli ostati ravnodušni, pa smo s roditeljima i splitskom udrugom Anđeli u ožujku 2006. počeli veliku medijsku akciju kojom smo od Vlade Republike Hrvatske otvoreno tražili da donese zakon koji će majkama omogućiti status roditelja njegovatelja. Drugim riječima, zatražili smo da majke najtežih tjelesnih invalida budu zaposlene kao njegovateljice svoje djece te da im država za to daje plaću i uplaćuje doprinose. Mnogi hrabri roditelji ispričali su priče o svojim životima i otvoreno iznosili sve probleme s kojima su se svaki dan suočavali.  U Vladi su priznali da je stari zakon loš i nepravedan, ali vrijeme je prolazilo i nisu donosili novi. Pokrenuli smo i prikupljanje potpisa u Saboru te, unatoč tomu što nitko od HDZ-ovih zastupnika nije želio potpisati, uspjeli smo prikupiti saborsku većinu. Konačno je u srpnju 2007. novi zakon usvojen u Saboru, a na snagu je stupio u kolovozu. To je bio prvi put da je medij uspio izboriti novi zakon u državi. Po njemu sada roditelji njegovatelji imaju plaću od 2500 kuna i doprinose. Više od tisuću roditelja dobilo je ovaj status.

Matej i Tomislav Najduček (4,5) danas su zdrava i vesela djeca

Branko i Elenka Najduček iz Josipovca kraj Osijeka u lipnju 2006. ostali su bez svoje tek rođene djece, blizanaca Mateja i Tomislava. Djelatnice Centra za socijalnu skrb u Osijeku oduzele su im bebe samo zato što su bili siromašni. Uvjereni da mogu uzdržavati blizance jer već imaju četvero djece, Najdučeki su se obratili za pomoć raznim institucijama no nitko im nije mogao pomoći. Afera se otkrila tek kad su 24sata objavila priču. Centar nije imao objektivne razloge oduzeti djecu. Namjera im je bila dati ih na posvajanje bogatoj obitelji. To su čak i predložili roditeljima, no oni su odbili. Blizanci su u međuvremenu završili kod obitelji koja se o njima nije mogla brinuti. Kad su ih vratili u Dom za nezbrinutu djecu, tri puta su završili u bolnici zbog bronhitisa i dehidracije. Donacijama čitatelja ustrajni roditelji obnavljali su dom i borili se za djecu. Branko je 2008. našao posao i danas svi žive zajedno. Dječaci danas imaju 4,5 godine. Najstarije dvoje djece Branko i Renata su završili školu, a Valentina je još u srednjoj školi i vrlo je dobra učenica. Centar za socijalnu skrb više nije intervenirao.

"Zovu me na događanja jer sam vaš reporter"

Denis Fekete (20) iz Petrijevaca kraj Osijeka po zanimanju je strojar i vozač viličara. No već je tri godine aktivni čitatelj reporter 24sata. Fotografija mu je hobi i nikamo ne ide bez fotoaparata. Do sada mu je u 24sata objavljeno šest fotografija.

- Zanimljiva mi je ulična fotografija, pa dosta vremena provodim vani. Počeo sam slati fotografije u vaše novine kad sam slučajno naletio na neku prometnu nesreću. Moji poznanici sad već znaju što radim pa me i zovu na neke događaje. Još nijedna fotografija mi nije objavljena na naslovnici, ali bi mi bilo drago jer volim vidjeti svoje radove objavljene u novinama. Čak mi je to i draže od honorara - kaže Denis kroz smijeh i pokazuje svoje fotoreportersko oruđe. Ističe kako mu se sviđa novinarski posao jer voli prvi saznati što se događa. Snimio bi, kaže, i paparazzo fotografije ako bi mu se pružila prilika.

Poslao 375 komentara u 24sata za Glas naroda

Treba reći svoje mišljenje i trgnuti ljude, otvoriti im oči, kaže Veseljko Križanović (76) iz zagrebačke Sigečice. Prvi komentar za rubriku Glas naroda poslao je u redakciju 24sata 19. travnja 2006. godine. Do danas smo objavili njegovih 375 zrnaca mudrosti. Veseljko je prvo čuvao svaki broj naših novina.

- Sad samo izrezujem svoje komentare - kaže umirovljeni inženjer građevine, koji se bavi enigmatikom. Čak i u komentare nerijetko uklopi pokoji anagram. Tako je ime i prezime premijerke pretvorio u “Skoro ka najdar”.

- To i mislim. Žena radi što treba i ima dobru namjeru - sa smiješkom kaže Veseljko. Većinom kritizira hrvatsku političku scenu. No zalome se u komentarima i prijedlozi vladajućima. Ovaj veseli starac nikad nije bio član nijedne političke stranke. Zamolio nas je da njegovih šest pseudonima kojima potpisuje komentare ostane tajna.

"Uvijek imam fotoaparat u ruci"

Prvu fotografiju poslao nam je u veljači 2007. godine. Bio je to Ford Escort prepun kruha. Snimio ga je na Kvaternikovu trgu i zaradio 200 kuna. Naš najvjerniji čitatelj reporter Marinko Agić (34) gotovo kao da je zaposlen u redakciji 24sata.

- Prijatelji često vide moje ime u novinama i već me zafrkavaju da sigurno imam nekakve veze u 24sata - kaže Marinko, koji je iz Dervente, ali trenutačno sa suprugom živi u zagrebačkom Studentskom gradu. Na tržnici Dolac prodaje med pa je ondje snimio mnoge fotografije.

- I na putu na posao promatram sve oko sebe. Stvarno imam veliku moć zapažanja - kaže oko sokolovo naše redakcije. Dosad smo objavili više od sto njegovih fotografija. Marinko je tako zaradio više od 3000 kuna. U početku je članke izrezivao i lijepio na papir. No tekstova je bilo sve više, pa je odustao od toga. Najviše novca, 500 kuna, donijela mu je fotografija radnika na vrhu tornja zagrebačke katedrale. Ne zna koja mu je fotografija najdraža.

- Najčešće su to nesreće i požari, što mi nije drago. No bilo je i mnogo smiješnih fotografija. Nedavno sam snimio vibrator s kondomom na autobusnoj stanici u Dubravi - sa smiješkom se prisjeća Marinko. Naše novine kupuje svaki dan i najdraže su mu. Ponajprije zbog formata. 

- 24sata su napravile revoluciju među dnevnim novinama. Nisu prepune samo politike ili crne kronike nego imaju i puno priča iz showbiza. Tu su i vicevi i savjeti - zaključio je Marinko, uzeo mobitel i krenuo u potragu za vijestima.

Novi urednici na 24sataTV i evolucija portala 24sata

Glavni urednik i voditelj televizije 24sata postao je Tihomir Ladišić. Osim njega, urednica i voditeljica je Nensi Blažević. Oboje su dugogodišnjim novinarskim i uredničkim radom zasluženo stekli status zvijezda. Za cilj imaju daljnji razvoj najambicioznijeg TV news projekta. No razvoj televizije nije jedina novost. I portal 24sata.hr je redizajniran. Moto je bio “evolucija, a ne revolucija”. Naša internetska stranica postala je još bogatija sadržajem i preglednija. Upravo zbog bogatstva stranice odustali smo i od “no scroll” koncepta. No zadržali smo format u kojem su važne vijesti na prvom ekranu.

Komentar glavnog urednika pročitajte OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...