Obavijesti

Promo sadržaj

7. Međunarodni festival taste the mediterranean split, 7.-10. Listopad 2020

7. Međunarodni festival taste the mediterranean split, 7.-10. Listopad 2020
3

Festival će dovesti u Split svjetske kulinarske zvijezde i vrhunske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama koji će gostovati u vodećim splitskimrestoranima

Split će od 7. do 10. listopada postati gastronomsko središte Mediterana. U gradu podno Marjana održat će se 7. međunarodni Festival Taste the Mediterranean, jedinstvena manifestacija mediteranske hrane, gastronomije, proizvoda, vina te mediteranske kulturne baštine.

Festival će dovesti u Split svjetske kulinarske zvijezde i vrhunske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama koji će gostovati u vodećim splitskimrestoranima. Ekskluzivnu večeru u restoranu Zora bila pripremit će Les Nanas de la Food Sphere (Cure iz sfere hrane) međunarodna grupa chefica koje predstavljaju kulinarske delicije svojih zemalja, a pridružit će im se domaće ženske snage.

Žene u gastronomiji tema su i prvog susreta platforme Mediterranean Women Chefs koji će se održati u Hotelu Briig. Riječ je o inicijativi koja se zalaže za bolji položaj žena u profesionalnim kuhinjama, a sudjelovat će i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te predstavnici Francuskog instituta (Institut Français) u Hrvatskoj . Kako se ovogodišnje izdanje festivala podudara s 10. godišnjicom uvrštenja Mediteranske prehrane na UNESCOv popis nematerijalne kulturne baštine, uvodni panel posvećen je važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma. Uz direktora Turističke zajednice SDŽ Joška Stellu, na panelu će sudjelovati i španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, nj.e. Alonso Dezcallar de Mazzaredo. Jedna od vodećih mediteranskih zemalja, Španjolska, zemlja je partner Festivala te će se u Splitu predstaviti sa svojim specijalitetima i svojim vinima, a ekskluzivnu španjolsku večeru u hotelu Briig pripremit će chefica Maria José San Roman, iz restorana Monastrell iz Alicantea, 1 Michelinova *.

Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio s Grčkom, još jednom mediteranskom zemljom poznatom po svojoj gastronomiji: u Splitu će gostovati regija Eastern Halkidiki i najpoznatija grčka chefica, Dina Nikolaou, koja živi i radi na relaciji Atena-Pariz. U heritage hotelu Martinis Marchi, u Maslenici na Šolti, bit će predstavljena jedinstvena vinska staza Svete Gore (Mount Athos) i gastronomska manifestacija Kouzina Feast koja promovira mediteransku prehranu i koja će 2021. godine biti posvećena hrvatskoj mediteranskoj, odnosno dalmatinskoj kuhinji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da je hrana jedna od najvažnijih tema današnjice potvrđuje i strategija EU o održivoj proizvodnji hrane From Farm to Fork koju će na istoimenom festivalskom panelu predstaviti hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, a pridružit će joj se stručnjaci Sonja Karoglan Todorović, Dr.sc. Darko Znaor i Jan de Jong, splitski Nizozemac koji s projektom, CROP kreće u novu profesionalnu avanturu spajanjem poljoprivrede i suvremene tehnologije. Uz njih će biti i predstavnici malih proizvođača i OPG-a čije je proizvode prepoznao i uvrstio u prodaju trgovački lanac prehrambenih proizvoda Tommy.

Na Festivalu će se predstaviti i proizvođači vrhunskih maslinovih ulja iz grupe Croatian World Award winning Olive oils”. Uz ulje bit će tu i vina. Ekskluzivne vinske degustacije talijanskih, španjolskih i hrvatskih zaboravljenih sorti vodit će vrsni poznavatelji vinske scene Siniša Koceić i Alen Gulan iz vinolike-a, a o mediteranskoj prehrani govorit će i nutricionistica Olja Martinić.

Edukacija, razmjena iskustava i umrežavanje s ostalim mediteranskim zemljama glavni su cilj Festivala Taste the Mediterranean, a na programu su kulinarski masterclassovi vrhunskih stranih i domaćih chefova, ekskluzivne edukacije za učenike TUŠ-a, turističko ugostiteljske škole u Splitu, Olive Allegre, privatne ugostiteljske škole Wallner i visoke poslovne škole Aspire. Svoj edukativni program, namijenjen mladim kuharima konobarima barmenima i voditeljima predstavit će i Akademija Raise the Bar powered by Coca Cola.

Središnja će se događanja održati u Hotelu Briig, gdje će u četvrtak 8. listopada u 10.00 sati biti službeno otvorenje, a istoga dana u hotelskom restoranu Median i ekskluzivna španjolska večera, dok će ostale četveroručne večere biti organizirane u restoranima Noštromo, Štorija, Zora bila, Zrno Soli i Bokerija.

Bit će to jedinstvena promocija Splita i Dalmacije kao vodeće mediteranske eno gastronomske destinacije te promidžba hrvatskog mediteranskog identiteta, mediteranske prehrane i baštine. Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za Unesco, Ministarstva turizma i HTZ-a.

www.tastethemediterranean.eu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu
PROMO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu

Motor, loza, kuhača

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani
PROMO

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani

Tvrtka BIOVITALIS d.o.o. osnovana je 1996. godine i od tada njezin tim stručnjaka razvija i proizvodi prirodnu kozmetiku i dodatke prehrani koji doprinose zdravlju. Tvrtkom upravljaju supružnici Ivana Zagorec Kolednjak, magistra farmacije, i Stjepan Kolednjak, magistar ekonomije.
Zašto su kasina nepresušna vrela zabave
PROMO

Zašto su kasina nepresušna vrela zabave

Svi smo svjesni kako su igre u kasinu, bilo fizički ili online, zabavne i uzbudljive