Obavijesti

News

Komentari 218

Razočarani roditelji: Za taj se novac moglo napraviti više...

Razočarani roditelji: Za taj se novac moglo napraviti više...
18

Park i dječje igralište na uglu Baštijanove ulice i Selske ceste u Zagrebu građani su platili 3,3 milijuna kuna. Na obnovu parka čekali su sedam godina i sad je većina razočarana

VIDEO

Novootvoreni park Kate Šoljić na zagrebačkoj Trešnjevci nakon prve kiše pretvorio se u bazen. Iako se voda uskoro povukla, a komunalni redar nam je kazao da nije našao nikakve nepravilnosti, roditelji čija djeca se igraju u parku imaju mnogo zamjerki. 

Pokretanje videa...

01:45

Park je prije deset dana otvorio gradonačelnik Milan Bandić i ponosno ustvrdio da se radi o najljepšem parku u Zagrebu te kako je lokacija pomno odabrana te se radilo na svakom detalju ovog 3,3 milijuna kuna vrijednog parka. Ipak, točno 10 dana nakon otvorenja i nakon prve jače kiše park je u četvrtak ujutro bio potpuno potopljen i neupotrebljiv.

- Kompletno dječje igralište i park na pet tisuća kvadrata, ukupne vrijednosti oko 3,3 mil kuna bez PDV-a, napravljeno je u roku - rekao je na otvorenju pomoćnik pročelnika za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Damir Đerzić. Radovi na uređenju počeli su u veljači.  Objasnio je da je park koncipiran od dva dijela – intimnijeg mjesta za sjedenje i druženje i dječjeg igrališta. 

 

Nije poplava jedini problem: Već se odljepljuju podloge, klupice su željezne...

 

- Imam osjećaj da se za taj novac moglo napraviti mnogo toga više ili funkcionalnije. Park je vizualno prelijep, ali što se tiče funkcoinalnosti mislim da je problematičan zbog ovih rešetki. Dio tih rešetki je na ovoj antistresnoj stazi pokriven travom. Dijete koje trči nije svjesno da je ispod te trave željezo - kaže tata Damir Kovačić koji smatra da će velik problem biti i samo održavanje parka. Rekao je i da sve veći broj građana prijavljuje da su se metalne ploče počele odvajati već sedam dana nakon otvorenja. 

- Vjerojatno nije ugodno sjediti na takvim rešetkama - kaže Kovačić koji  smatra da ni položaj dječjeg igrališta nije dobar jer je na sunčanoj strani parka pogotovo u ovim ljetnim mjesecima. 

Ni tata Tomislav Horvat nije zadovoljan parkom. Smatra da je površina dječjeg igrališta premala i da je 60 posto ukupne površine parka neiskorišteno. I on se žali na to što je drveće i hlad na drugoj strani parka te ističe da su sprave za igranje nesigurne, pogotovo klackalice kojima si djeca mogu prikliještiti nogu. Osim toga nepotrebnim i neudobnim smatra željezne klupice i tribine. 

- Tko će na tome sjediti - pita se gospođa Horvat. 

U parku smo zatekli i mamu Marušić koja je zadovoljna parkom, jedino joj smeta što metalni tobogani nisu u hladu, pa kad sunce zaprži djeca se ne mogu na njemu igrati. Manji tobogan bude toliko vruć da si dječica mogu spržiti ruke, kaže ona. 

Bernardić: Pitat ćemo što je s kvalitetom

Park je obišao i predsjednik Gradske skupštine i saborski zastupnik Davor Bernardić koji je najavio da će na sljedećoj sjednici skupštine 'vrlo jasno uputiti pitanje što je s kvalitetom radova na zagrebačkim igralištima'.

 

'Na što ode ogroman novac...'

Roditelji svoje nezadovoljstvo redovito izražavaju na Facebook grupi Park Kate Šoljić kažu kako park nije siguran za djecu zbog željeznih klupica s oštrim rubovima i činjenice da ne postoji ograda uz Selsku cestu.

- Ne mogu se opustiti u tom parku jer imam osjećaj da se na previše strana mogu ozlijediti - napisala je Barbara Pavelić Grgić.

- U parku jedino dobro i funkcionalno su stari, na svu sreću neposjećeni kesteni. Klupe neupotrebljive jer su preneudobne, natkriti dio nefunkcionalan jer ne štiti ni od sunca niti kiše, podloge po kojima se hoda čisti kič opasan djeci zbog metalnih umetaka, južni prilaz-staza prašnjav a po kiši blatnjav... Na što ode ogroman novac... - smatra Jasenka Sudić. 

- Kako Vas nije sram otvoriti ovakvo ruglo od parka! - pita s Aleksis Feliks, a Božo Mlinarić kaže "Da ste posao dali djeci u ruke čak bi ga i oni ljepše uredili od vaših "stručnjaka"!". Neki nezadovoljni stanovnici Trešnjevke čak su na grupi najavljivali i prosvjed.

Osim toga smeta im i što park nema nikakvog zaklona od sunca te smatraju da je dječji park premali.

Tijekom dana dio vode se povukao.

Trebalo je sedam godina da se ostvari projekt arhitektica Marije Horvat, Dore Jerbić i Danice Selem. One su 2009., još kao studentice, pobijedile na urbanističko-arhitektonskom natječaju za uređenje tog parka. 

 

Park na uglu Baštijanove ulice i Selske ceste dobio je ime po 'majci hrabrost' koja je u Domovinskom ratu izgubila četiri sina.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava