Obavijesti

News

Komentari 32

A žive u Afganistanu: Pleme nikad čulo za talibane, ISIL...

A žive u Afganistanu: Pleme nikad čulo za talibane, ISIL...
3

Njihov životni prostor gotovo je nepristupačan, klima je surova, a plodne zemlje gotovo i nema. Wakhiji žive jednostavnim životom, bave se stočarstvom...

VIDEO

ISIL, talibani, Donald Trump, Vladimir Putin, utrka u nuklearnom naoružanju...sve nabrojeno za ove ljude ne znači apsolutno ništa niti ih imalo brine. U planinama između Afganistana, Tadžikistana i Pakistana, na visini od 4500 metara, živi 12.000 pripadnika plemena Wakhi.

Njihov životni prostor gotovo je nepristupačan, klima je surova, a plodne zemlje gotovo i nema. Wakhiji žive jednostavnim životom, bave se stočarstvom i nemaju pojma da su Afganistanom vladali talibani kao niti da je Amerika izvršila invaziju, piše Daily Mail.

Afganistanska vlada nedavno je sela Wakhija proglasila turističkom zonom kako bi privukla gosta iz zapadnog svijeta. Svi koji se odluče na put moraju proći strogu graničnu kontrolu i voziti užasnom cestom izgrađenom prije najmanje pola stoljeća.

No, vrijeme na tim surovim planinama nije u potpunosti stalo. Dolazak turista potaknuo je otvaranje trgovina suvenirima u kojima uglavnom rade žene, a prodaju čarape, džempere i vezove.

Pleme Wakhi na tom području živi najmanje 2000 godina, a turisti svjedoče da im život nije nimalo lak:

- Dječja razonoda gotovo je nepoznanica. Nitko ne zna za Messija ili Ronalda. Turiste se željno iščekuje jer donose promjenu u monotonu svakodnevicu - rekao je francuski fotograf Eric Lafforgue koji je posjetio Wakhije.

Iako vlada potiče dolaske, Lafforgue je bio prvi i jedini turist u ovoj godini. Ipak, pripadnici plemena poručuju da su svi gosti dobro došli i kako se nadaju da će doći i otkriti njihovu kulturu. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.