Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ademi-Norac: Nije bilo sukoba Hrvata i Kanađana

U nastavku suđenja Ademiju i Norcu svjedočio je bivši zapovjednik kanadskog bataljuna UNPROFOR-a Vagn Ove Moebjerg Nielsen

S.Midžor
Foto: S.Midžor

Nikakvog oružanog sukoba između HV-a i kanadskih postrojbi nije bilo. Bio je samo jedan incident, i to 15. rujna 1993., kad je HV pucao po Kanađanima koji su dolazili ispred srpskih položaja. Oni nisu uzvratili, a Hrvati su, kad su shvatili da pucaju na UN, prestali pucati - kazao je na suđenju Rahimu Ademiju i Mirku Norcu bivši zapovjednik kanadskog bataljuna UNPROFOR-a Vagn Ove Moebjerg Nielsen. Rekao je da je o povlačenju hrvatskih postrojbi iz područja Medačkog džepa u rujnu 1993. razgovarao samo s generalom Petrom Stipetićem.
- Izgledalo mi je da Ademi nema autoriteta - kazao je Nielsen i dodao kako je čuo detonacije kod miniranja kuća, a kasnije i vidio srušene kuće. Kanadski vojnici su u sastavu mirovnih snaga UN-a u medačko područje došli uoči povlačenja HV-a s oslobođenog područja, gdje je prema optužnici počinjen zločin nad ratnim zarobljenicima te srpskim civilima i njihovom imovinom.

Možda vas zanima i ovo:
Message