Obavijesti

News

Komentari 8

Afera dvojnog državljanstva ugrožava parlamentarnu većinu

Afera dvojnog državljanstva ugrožava parlamentarnu većinu
1

Australska parlamentarna kriza produbila se nakon što je ključni neovisni senator postao sedmi zastupnik poslan na Visoki sud koji bi trebao utvrditi onemogućava li njegovo dvojno državljanstvo obnašanje dužnosti.

VIDEO

Senator Nick Xenophon u subotu je priznao da uz australsko državljanstvo ima i britansko u trenutku dok budućnost vlade premijera Malcolma Turnbulla visi o koncu zbog pitanja legitimiteta članova njegove vlade i onih koji ju podržavaju u parlamentu. Turnbullova potpora ovisi o tijesnoj većini u parlamentu s tek jednim zastupnikom više.

Parlamentarna većina dovedena je u pitanje ranije ovoga tjedna nakon što je zamjenik premijera Barnaby Joyce kazao da možda ne može biti zastupnik zbog novozelandskog državljanstva stečenog preko oca. Njegov otac rođen je na Novom Zelandu. Joyce se od tada odrekao novozelandskog državljanstva no čeka odluku Visokog suda kao i nekoliko drugih političara koji vjeruju da imaju dvojno državljanstvo.

Kriza je proistekla iz 116 godina starog zakona po kojem izabrani zastupnik smije imati samo australsko državljanstvo i potresla je parlament i zahvatila tri člana vlade, tri zastupnika Stranke zelenih i Xenophona.

Xenophon je objavio da je tijekom noći primio obavijest britanskog ministarstva unutarnjih poslova da ga zahvaljujući "rijetkoj osebujnosti" smatraju britanskim prekomorskim državljaninom. Senator rođen u australskom gradu Adelaideu kazao je da je njegov otac Theodoros Xenophou rođen na Cipru kojeg je napustio 1951.  Cipar je ostao britanska kolonija do 1960.

- Velika ironija je da je moj otac napustio Cipar kako bi izbjegao britansku kolonijalnu vlast, kazao je senator. Xenophon se odrekao grčkog državljanstva kojeg je imao preko majke no nije bio svjetstan mogućnosti da je i britanski državljanin.

Ukoliko zamjenik premijera  Joyce ostane bez zastupničkog mandata Turnbullu bi za većinu trebao jedan zastupnik iz nekog drugog bloka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa