Obavijesti

News

Komentari 278

Afera toksično mlijeko: Seljaci opet bili s traktorima na cesti

Afera toksično mlijeko: Seljaci opet bili s  traktorima na cesti
2

Seljaci su na dva sata parkirali traktore uz cestu u Velikoj Kopanici, a ako se ne stane na kraj uništavanju domaće proizvodnje, najavljuju masovne prosvjede

VIDEO

Nakon što je Dukat u petak obustavio otkup mlijeka sa 180 istočnoslavonskih farmi, a njemu se na isti način pridružili Meggle i Vindija, 30-ak traktora, pretežito vlasnika govedarskih farmi, na području Brodsko-posavske županije, izišlo je u subotu u 11 sati na trosatni mirni prosvjed u Velikoj Kopanici. Traktore su parkirali uz cestu ne blokirajući prometnice, ali vrlo jasno dajući do znanja da ako se takav ponižavajući odnos Dukata i drugih otkupljiivača nastavi, na mirnom prosvjedu sve neće i stati.

 "Moramo se usprotiviti ucjenjivačima" 

- Nema nam druge, ako ne ustanemo na noge i ne usprotivimo se takvom ucjenjivačkom odnosu otkupljivača, nama i našim obiteljskim gospodarstvima prijeti potpun krah - rekao je jedan od farmera na prosvjednom punktu u Velikoj Kopanici. Okupljeni mljekari ističu da se otkupljivačima i drugim tzv. velegazdama ne smije dozvoliti da rade što hoće, jer njihovo najnovije manipulatorsko ponašanje ugrožava opstanak hrvatske poljoprivredne i stočarske proizvodnje.

Traže sastanak s Milanovićem

Istodobno kao u Velikoj Kopanici prosvjed seljaka, ali mahom poljoprivrednika, održan je i u Lužanima, na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije. Prosvjed je trajao tri sata, okupilo se 20-ak traktorista, koji hitno traže rješenje za poboljšanje položaja seljaka u Slavoniji. S tim u vezi Vladi i resornom Ministarstvu već u nedjelju uputit će četiri svoja zahtjeva: Prvi je sastanak s premijerom Milanovićem, drugi se tiče isplate poticaja, a treći i četvrti Zakona o poljoprivrednom zemljištu odnosno legalizacije gospodarskih objekata obiteljskih gospodarstava. Ako se zahtjevima ne udovolji, već 4.ožujka slijede masovni, sveopći prosvjedi seljaka diljem Hrvatske.

Seljaci koji su blokirali cestu u Ferovcu dobili kazne 

Seljaci koji su traktorima blokirali promet, u ponedjeljak 11. veljače u mjestu Ferovci kod Kutjeva, njih 12, dobili su prekršajne kazne po 600 kuna zbog nepropisnog parkiranja traktora. Tu je informaciju, potvrdila Ivana Radić, glasnogovornica PU Požeško-slavonske. 

Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga požeško-slavonske županije nemalo je iznenađen ovim kaznama, jer mirni prosvjed seljaka zbog neisplaćenih poticaja je uredno najavljen. 

– Osim prekršajnih kazni, najavljeno je podizanje kaznene prijave protiv mene osobno, kao organizatora prosvjeda. U PU požeško-slavonskoj su mi rekli da im je to naloženo iz Zagreba. Pitao sam u MUP Hrvatske, a oni su mi rekli da s time nemaju ništa – rekao je Dragutin Dukić, dodajući kako seljacima ne pada ni na pamet platiti kazne


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 278
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.