Obavijesti

News

Komentari 93

Afera Vinogradska: 'Ne postoje dvije istine. Samo jedna. I do nje se vrlo lako može doći...'

Afera Vinogradska: 'Ne postoje dvije istine. Samo jedna. I do nje se vrlo lako može doći...'

O aferama u KBC-u Sestre milosrdnice oglasila se i Hrvatska udruga za medicinsko pravo. Poručuju da ne postoje dvije istine i da i država i društvo vrlo lako mogu doći do istine, ali samo ako to žele...

VIDEO

Hrvatska udruga za medicinsko pravo u svom je priopćenju osvrnula na nedavne događaje u KBC Sestre milosrednice. Poručuju da ne postoje dvije istine.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo povodom nemilih u javnosti iznesenih događaja vezanih uz rad i funkcioniranje radiološke službe KBC Sestre milosrdnice, ima potrebu istupiti u zaštiti interesa zdravstvenih radnika, a prije svega temeljnih načela pružanja zdravstvene zaštite: kontinuiteta, dostupnosti i profesionalnog i stručnog obavljanja zdravstvene djelatnosti našim građanima.

Ne želeći arbitrirati među sukobljenim stranama niti ulaziti u dubinu i pojedinosti predmetnog spora koji očito egzistira već duže vrijeme, kao udruga koja zastupa interese svih profesija u zdravstvu smatramo moralnom dužnošću javno pozvati i prozvati sve nadležne institucije da se radi dobrobiti pružanja adekvatne zdravstvene skrbi pacijentima kao i osiguravanja nužnih uvjeta za profesionalan i stručan rad svim zdravstvenim radnicima, ova mučna situacija što prije i u cijelosti razriješi, jer se razriješiti može.

'Koji je razlog da dr. Zadravec drži u šaci jednu kliniku, centar, upravu, ministra, pa i Vladu?'
'Koji je razlog da dr. Zadravec drži u šaci jednu kliniku,  centar,  upravu, ministra, pa i Vladu?'

Zaista zabrinjava ponajprije neodlučnost meritornih tijela, kako državne administracije i uključenih institucija tako i raznih, u medijima zainteresiranih i proklamiranih strukovnih tijela i udruženja, da se poglavito u ovo nesmiljeno vrijeme pandemije COVID-19 združeno, odgovorno i bez egoističkih i partikularnih interesa, ne pristupa žurnom rješavanju ovog perzistirajućeg problema koji trpa novinske natpise i svakodnevno generira novu razinu stresa radnika, javnosti i što je najgore, naših najtežih pacijenata. Umjesto da se osigura nesmetano obavljanje zdravstvene skrbi onkološkim bolesnicima bez zadrške, cjelokupna javnost, pacijenti i zdravstveni radnici se bave upravljačkim i organizacijskim problemima jedne zdravstvene ustanove.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo drži da ovakav, već dobrano financijski i organizacijski nagrižen zdravstveni sustav, nikako ne treba zamarati i problemima koje meritorne zdravstvene asocijacije i strukture ne znaju ili ne žele rješiti očito s ciljem ne zamjeriti se nekom ili nečem.

Htjela je biti ministrica: Tko štiti Plenkijevu miljenicu Dijanu Zadravec nakon svih skandala?
Htjela je biti ministrica: Tko štiti Plenkijevu miljenicu Dijanu Zadravec nakon svih skandala?

Manjak odlučnosti, hrabrosti, profesionalnosti i sve manje prisutnog osjećaja onog socijalnog i javnozdravstvenog, nije dobra perspektiva našeg zdravstvenog sustava, a ni društva u cjelini. Dugi niz godina prepušteni nesustavnoj i neanalitičkoj „ad hoc zdravstvenoj privatizaciji“ doveli smo zdravstveni sustav do toga da nam javnom zdravstvu sve više nedostaje i zdravstvenih radnika i adekvatnih stručnjaka, kao i sredstava i opreme, pa se svi sad možemo zapitati kako može opstati i kako očuvati javnozdravstveni sustav u okolnostima katastrofe i pandemije kakva je npr. COVID-19 ili neke buduće.

Činjenica je da ostaci ostataka sustava funkcionira samo na požrtvovnom radu preostalih zdravstvenih radnika, a vrijednost onog što tako olako napuštamo pod krinkom tzv. standardizacije i napretka ili nečeg trećeg, vidimo npr. u napuklim temeljima primarne zdravstvene zaštite kao što su zavodi i domovi zdravlja koji su bespogovorno predvodnici i prva linija obrane svagdašnje nam borbe protiv COVID-19.

I u konačnici, vezano uz aktualnu aferu, ne postoje dvije istine. Samo jedna. I država i društvo vrlo lako mogu doći do istine, ali samo ako to žele”, stoji u priopćenju Hrvatske udruge za medicinsko pravo, koju potpisuje njezin predsjednik, dr. Miran Cvitković.

Podsjetimosukobi na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice ne jenjavaju. Podneseno je 16 prijava koje se odnose na mobing od strane predstojnice Dijane Zadravec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.