News

Komentari 13

Afganistanska aktivistica morala naglo prekinuti poziv: 'Imam samo dvije minute'

Afganistanska aktivistica morala naglo prekinuti poziv: 'Imam samo dvije minute'

Afganistanka se javila uživo iz Kabula u i apelirala da se njoj i drugim ženama pomogne. Naglo je prekinula poziv zbog talibana koji su bili blizu

Afganistanska aktivistica Haseen Fatiman Amini se javila u nedjelju ujutro uživo za GB News iz Kabula, no morala je skratiti intervju jer su talibani billi blizu, piše Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO: Afganistan pod talibanima:

Žene gube slobodu, ne mogu raditi niti studirati i trpjet će nasilje ako se sumnja da su prekršile neko od šerijatskih pravila.

Tijekom televizijskog intervjua hrabra Haseen je objasnila kako ne može dugo razgovarati ali je ispričala kako želi osvijesti javnost, kako bi im pomogli.

- Hvala vam puno na vremenu, ja sam Haseen Fatiman Amini. Aktivistica sam i alumni američke ambasade. Imam samo dvije minute, a onda moram ići jer su talibani blizu, preuzeli su Kabul i ne znam hoću li moći pobjeći ili ću zaglaviti u Kabulu. Stižu mi poruke da moram bježati, nije dobra situacija - rekla je.

POGLEDAJTE VIDEO: AFGANISTANAC ZAINULLAH JE ISPRIČAO SVOJU PRIČU

- Na žalost, siluju žene i ubijaju muškarce. To je jedan od većih problema s kojim se suočavamo u Afganistanu. Nemamo putovnice, nemamo vize.

Haseen je bila vidno uznemirena, pa joj je voditeljica Isabel Webster rekla da neka bježi.

- Ako se ne osjećaš sigurnom i moraš bježati, onda moraš. Nemoj zbog nas čekati - rekla je Webster, no Haseen traži svoja ljudska prava, njena i ostalih koji su zaglavili u Afganistanu.

- Tražimo svoja ljudska prava, to je poruka koju želim poslati svijetu. Molim vas, pomozite nam. Mogu vam dati moj email, dokumente i ostalo, samo nam pomozite. Pomozite meni i mojoj obitelji, pomozite i drugim ženama koje su u nevolji, ali čim prije. Čujem kako se prijatelji žure i govore mi da moramo ići. Čim dođem doma, ako ću imati interneta, javljam se.