News

Komentari 1

Afganistanska krvava jesen: U 2020. poginulo oko 3000 civila

Afganistanska krvava jesen: U 2020. poginulo oko 3000 civila

Podaci UNAMA-e pokazuju da je najkrvaviji mjesec prošle godine bio listopad, samo nekoliko tjedana nakon početka pregovora dviju strana u katarskoj prijestolnici Dohi koji sporo napreduju

Usprkos mirovnim pregovorima koji su u tijeku u Afganistanu, u toj državi je krajem godine eskaliralo nasilje, pokazalo je izvješće tamošnje misije Ujedinjenih naroda. 

Misija UNAMA je 2020. zabilježila najkrvaviji studeni za civile otkad bilježi podatke, pokazuje godišnje izvješće objavljeno u utorak. 

- 2020. je mogla biti godina mira u Afganistanu. Umjesto toga tisuće afganistanskih civila nestalo je zbog sukoba - rekla je Deborah Lyons, posebna predstavnica glavnog tajništva UN-a za Afganistan, a prenosi agencija dpa. 

Na razini cijele godine broj civilnih žrtava 2020. je pao u odnosu na prethodnu godinu. UNAMA je 2020. zabilježila ukupno 3035 poginulih civila i 5785 ozlijeđenih, što predstavlja pad od 15 posto u odnosu na 2019. godinu. 

Misija UN-a je po prvi put zabilježila nasilniji četvrti kvartal u odnosu na treći. Zaraćene strane proteklih godina bi se manje sukobljavale tijekom hladnijih mjeseci. 

U Afganistanu se talibani bore protiv vlade u Kabulu koja ima podršku zapada. Nekoliko godina je u državi prisutna i Islamska država (IS). 

Talibani su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. godine, kad su zbačeni američki predvođenom intervencijom poslije terorističkih napada Al Kaide 11. rujna. Danas opet kontroliraju velike dijelove države. 

SAD je početkom 2020. potpisao dogovor s talibanima o postepenom povlačenju američkih snaga iz države. Militantna skupina je u zamjenu pristala otvoriti mirovne pregovore s afganistanskom vladom. 

Kritičari optužuju talibane da krše druge dijelove sporazuma. NATO države stoga žele nastaviti misiju u Afganistanu do daljnjeg, piše dpa.

Podaci UNAMA-e pokazuju da je najkrvaviji mjesec prošle godine bio listopad, samo nekoliko tjedana nakon početka pregovora dviju strana u katarskoj prijestolnici Dohi koji sporo napreduju. Stručnjaci smatraju kako islamisti koriste svoju vojnu snagu kako bi stvarali pritisak za pregovaračkim stolom. 

UN manji broj civilnih žrtava pripisuje manjem broju većih napada. Talibani su od sporazuma sa SAD-om suzdržali od većih napada u gradskim središtima. Kritičari tvrde kako su preuzeli novu strategiju ciljanih napada kojima eliminiraju svoje protivnike, piše dpa. 

Prema izvještaju UNAMA-e, protuvladine skupine odgovorne su za 62, a afganistanska vojska za 22 posto civilnih stradanja. 

Najčitaniji članci